Vaargebied Waddenzee

Vaargebied Waddenzee
De Waddenzee is een prachtig vaargebied voor de ervaren watersporter. Een vaartocht van de vaste wal naar een van de Waddeneilanden is nooit dezelfde, afwisseling van het getij, windrichting en weer maakt elke vaartocht tot een nieuwe belevenis.

 

Boeken en kaarten onmisbaar op de Waddenzee
Naast kennis en ervaring zijn goede boeken en kaarten voor het varen op de Waddenzee onontbeerlijk. In onze webshop leveren we de nieuwste vaarkaarten en vaarboeken over de Waddenzee.


Link: | Vaarboeken Waddenzee | Vaarkaarten Waddenzee |

Niets is leuker dan een dagje te varen “op het zout” en bij mooi weer is er ook eigenlijk geen enkele kunst aan. Als u de juiste vertrektijden aanhoudt dan heeft u grotendeels de stroom mee en “drijft”u zo naar uw bestemming. Met een goede kaart bij de hand en een navigatiesysteem weet u precies waar u bent en zolang u binnen de betonning blijft speelt diepgang ook geen enkele rol.

Onderaan op deze pagina vindt u de meest gangbare routes voor de Waddenzee. Texel, Vlieland en Terschelling zijn de populaire bestemmingen. Houdt u er wel rekening mee dat, met name op Vlieland, de havens snel vol zijn bij mooi weer. De Brandaris roept dit om op marifoonkanaal 02

Links: | vertrektijden getijdenhavens | getijdentabellen waddenzee |  weerberichten  |

Varen op de Waddenzee 
De golven zijn op de Waddenzee anders dan op bijvoorbeeld het IJsselmeer. Op het IJsselmeer staat een vrij korte golfslag die wel eens heftig kan zijn, op de Waddenzee is die golfslag veel langer en bij goed weer duidelijk minder hinderlijk.

Helaas is het weer veranderlijk en werkt het weer niet altijd mee aan een soepele overtocht. Daarom is het verstandig als u het Wad opvaart van te voren een aantal zaken te bedenken. Veiligheidsmaatregelen voor als het weer plotseling omslaat.

Het schip
Uw schip dient in een goede conditie te zijn: dat wil zeggen: motor goed onderhouden, schone brandstoffilters en een volle tank, olie op peil, slangen en afsluiters in orde en aan de buitenkant moet ook alles in orde zijn.

Veiligheidsmiddelen
Zorg voor iedere opvarende voor een reddingsvest en doe deze ook aan bij goed weer, als iemand overboord valt is dat vaak een flinke klap en dan kan men het bewustzijn verliezen. Naast reddingsvesten is een veiligheidslijn onontbeerlijk als u iemand uit het water wilt halen. Vuurpijlen behoren tot de standaarduitrusting van een goede schipper. Een marifoon is tevens een vereiste, uw GSM doet het lang niet altijd midden op het Wad. Als u hulp wilt aanroepen dan is een marifoon een aangewezen middel. Ook andere schepen luisteren mee op de marifoon en kunnen u helpen in geval van nood.

Bemanning
De kwaliteit van de bemanning is de belangrijkste factor in zwaarder weer. Naast de kapitein dient de bemanning ook zeewaardig te zijn. Bij noodsituaties dient iedereen te weten wat er dient te gebeuren zonder in paniek te raken.

Vaarroutes Waddenzee West:

Vaarroutes Waddenzee Oost:

Advertentie

Trefwoorden

waddeneilanden  vaarroutes  vaargebieden 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via