Friesland vaarroutes

Friesland - Toeristische vaarroutes provincie Friesland
Friesland staat synoniem voor watersport, ook geen wonder, er is vrijwel geen gebied te bedenken dat zo in het teken van watersport staat. Het IJsselmeer en de waddeneilanden zijn natuurlijk populaire bestemmingen voor menig watersporter, maar Friesland biedt voor de watersport nog veel meer zoals de Friese Meren.

Er is keus genoeg: neem bijvoorbeeld de Turfroute door Zuid Oost Friesland, de historische Middelseeroute of de Lits-Lauwers vaarroute tussen Dokkum en Drachten. Vergeet vooral niet om af en toe eens uit te stappen om leuke dingen op de wal mee te maken! Op vele plaatsen kunt u aanleggen met de boot, gewoon om de benen even te strekken of om er op uit te trekken. 

Vaarboeken en vaarkaarten van Friesland

Een goede vaarkaart is onontbeerlijk in het grote water van Friesland. Daarmee heeft u alle gegevens van het vaarwater aan boord. Daarnaast leveren we in onze webshop ook een serie boeken met daarin toeristische vaarroutes...

 

Link | Vaarkaarten Nederland | Boeken vaarroutes |

 

 

Vaarroutes in Friesland:

Lits-Lauwersmeerroute
Genieten van rust, natuur, water én gezellige dorpen en stadjes. Dat kan in het gevarieerde gebied van De Lyts en De Lauwers. Gelegen tussen de Nationale Parken De Alde Feanen en het Lauwersmeer, vaart u dwars door de Friese Wouden. Uitgestrekt, pittoresk en rustig, met prachtige natuur en cultuurhistorische schatten. Maar ook gastvrije, sfeervolle stadjes en dorpen vol activiteiten en gezelligheid, bijzondere winkeltjes, musea, kerken en monumenten. De Lits-Lauwersmeerroute verbindt de centrale Friese Meren met het Lauwersmeer en biedt ruime vaarmogelijkheden naar de rest van Friesland en richting de wadden en Groningen.

De Lits-Lauwersmeerroute is geschikt om te varen met een motorboot. Met een doorvaarthoogte van de bruggen van 3.00 meter en een toegestane diepgang van 1.65 meter is het voor grotere motorboten de verbinding van het Lauwersmeer met de Friese meren.

De Lits-Lauwersmeerroute verbindt de plaatsen Drachten en Dokkum met elkaar via een eeuwenoude vaarroute. In vroegere tijden werd deze gebruikt door de turf- en veenschippers. Historische kernen als Burgum, Eastermar, Kollum, Rottevalle, Westergeest en Zwaagwesteinde zijn uw bezoek meer dan waard. Maak kennis met dit verrassende stukje Fryslân. De vele ligplaatsen aan de route dienen als vertrekpunt van uw ontdekkingsreis aan de wal.

 

Turfroute Friesland

Varen op de Turfroute is varen in een zeer fraai gedeelte van zuidoost Friesland. De route gaat door een landschap dat is voorzien van veel sluizen en bruggen.

U vindt een zeer afwisselende natuur met prachtige fietspaden en interessante dorpen langs en in de directe omgeving van de Turfroute. U komt op de Turfroute via één van de drie toegangssluizen bij Appelscha, Oudehorne of Gorredijk.

Toegankelijkheid
De route is toegankelijk voor boten met een lengte van hoogstens 28 meter en een breedte van hoogstens 5 meter. Boten mogen niet hoger zijn dan 3.30 meter en ze mogen niet meer diepgang hebben dan 1.10 meter.

Entreebewijs
Om de Turfroute in stand te houden en om te voorkomen dat bij iedere beweegbare brug en sluis gelden moeten worden geïnd, kan voor € 15,00 een entreebewijs worden gekocht. Daarmee zijn alle brug- en sluisgelden betaald. Entreebewijzen zijn alleen te verkrijgen bij de sluis in Gorredijk, de Damsluis bij Appelscha en Sluis I bij Oudehorne. Kijk op de website van de Turfroute voor meer informatie.

Bedieningstijden bruggen en sluizen
Het vaarseizoen is elk jaar van 16 mei t/m 15 september. In de trajecten Uilesprong - Appelscha en Mildam - Appelscha worden in deze periode bruggen en sluizen bediend van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 17.00 uur. De bruggen en sluizen worden op zondagen en feestdagen niet bediend.

Bij wijze van proef worden van 1 juli t/m 19 augustus 2007 de bruggen en sluizen ook op zondag bediend.

Loopbruggen
Tussen Gorredijk en de Damsluis bevinden zich tien bruggetjes die zelf moeten worden bediend.

Aanlegplaatsen
Vrije aanleg is bijna overal mogelijk. In Passantenhaven De Uutwiek in Oldeberkoop moet wel liggeld worden betaald.

Maximum snelheid
De maximum snelheid op de route is 6 kilometer per uur.

Meer info en downloads op: | Turfroute Friesland/Drenthe |

Middelseeroute Friesland
Een heerlijke route varen door landelijk Friesland? Daarvoor is de historische Middelseerûte is in ere hersteld.
Deze route is voor motorbootbezitters een aantrekkelijk en veilig alternatief voor het drukke Prinses Margrietkanaal. De maximale vaarhoogte is 2.46 meter en de maximale diepgang is 1.30 meter, dus ook zeilboten met een goed strijkbare mast kunnen over de Middelseerûte van Leeuwarden naar Sneek varen.
Deze route was in vroegere tijden al een belangrijke vaarverbinding tussen de steden Leeuwarden en Sneek. Het is tevens onderdeel van de beroemde Elfstedentocht! De Middelseerûte dankt haar naam aan haar ligging in het gebied van de vroegere Middelzee. De eerste inwoners vestigden zich al duizenden jaren geleden in dit gebied. Kenmerkend zijn de terpen, waarmee de bewoners vroeger ‘het hoofd boven water hielden’. Eeuwen later werden er in het gebied dijken aangelegd. Deze dijken (onder andere de Slachtedyk) zijn vandaag de dag nog steeds in gebruik! Ook werden er in die tijd vaarverbindingen gemaakt. De huidige Middelseerûte is hiervan het levende bewijs. Vaart u ook eens langs deze eeuwenoude route!

De Middelseerûte voert u langs uitgestrekte weidegebieden waar het vee vredig graast, langs monumentale boerderijen, talloze terpen en kerktorens. Kijkt u ook vooral eens naar boven en geniet van de geweldige wolkenpartijen! De steden en terpendorpen langs de route zijn echt de moeite waard om te bezoeken. U vindt er musea, historische staten en stinzen, kerken en dorpscafés. Op vele plaatsen kunt u goed aanleggen, dus zet eens voet aan wal!

In het gebied rond de Middelseerûte vindt u ook een fietsroutenetwerk. Dit is een leuke afwisseling op uw boottocht, om dit gebied) nog beter te leren kennen. Het fietsroutenetwerk bestaat uit genummerde knooppunten. Op een bijbehorende fietskaart (verkrijgbaar bij VVV) vindt u de afstanden tussen de knooppunten, zodat u heel gemakkelijk een eigen fietsroute kunt samenstellen.

Bedieningstijden bruggen provincie Friesland
Varend door de kanalen van Friesland krijgt u onherroepelijk te maken met bruggen en sluizen. Over het algemeen draaien bruggen en sluizen graag voor de watersport. De vaste bedieningstijden van alle bruggen en sluizen in Friesland in de periode van 1 april tot 1 november zijn;

09:00 tot 12:00
13:00 tot 16:15
17:15 tot 19:00

In de zomermaanden van juni tot en met augustus zijn de bruggen en sluizen zelfs bediend tot 20:00 ’s avonds.

Er zijn een aantal algemene regels van toepassing bij het passeren van bruggen en sluizen in Friesland. Bij het naderen van de bruggen en sluizen wordt u geacht achteraan de andere wachtende boten te sluiten. Als de brug geopend is; vlug doorvaren. Bij drukke bruggen bij voorkeur de zeilen en mast strijken. Volg ten alle tijden de aanwijzingen van het bedienend personeel op en in het geval van druk wegverkeer zal het waterverkeer worden verzameld alvorens de brug of sluis te openen.

Voor meer informatie en afwijkingen op de vaste bedieningstijden kunt u terecht op de website van de Provincie Fryslân: www.fryslan.nl/

Links: Andere toeristische vaarroutes | Bezochte Jachthavens | 

Advertentie

Trefwoorden

vaarroutes  toeristische-vaarroutes 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via