Vaarroute Norderney

Duits Waddeneiland Norderney

Norderney is na Borkum het grootste Oost-Friese eiland en is een zeer divers eiland. Voor 85% bestaat de totale oppervlakte van 26 km2 uit natuurgebied en de rest is gevuld met bebouwing ten behoeve van recreatie en kuuroorden. Norderney is tevens de oudste zeebadplaats van Duitsland.  Al vanaf het jaar 1797 is er sprake van de badplaats.

Norderney is niet alleen het oudste, maar ook de elegantste badplaats van de Oost-Friese eilanden. Voor aan de strandpromenade staan de grote, klassieke witte hotels met daartussen veel appartementsgebouwen. Norderney is een officieel kuuroord-badplaats met een zeer fraai Kurpark, een casino en een klein, maar zeer fraai theater dat in de originele staat is bewaard gebleven

Vroeger was Norderney een plaats waar de adel graag verbleef. Koningen en hertogen kwamen graag naar Norderney om daar de zomer te verblijven, compleet met hofhouding. Daartoe zijn Koninklijke Residenties gebouwd en vele andere fraaie gebouwen. Ook Bismarc verbleef graag op Norderney.

Naast de adel was het eiland vroeger het eiland van de vissers en dat vindt u daar nog steeds terug. Het Fischerhaus-Museum is daarvan de stille getuige. Ondanks de schade die het eiland heeft opgelopen in de oorlog is er veel bewaard gebleven. Maar er is ook een ander deel van het leven op Norderney, veel uitgaansgelegenheden, terrassen en restaurants. Voor wie de drukte even wil verlaten is er het prachtige natuurgebied, de witte Noordzeestranden en de vele wandelmogelijkheden die het eiland biedt.

Norderney – de jachthaven

Bij een bijna mondain eiland zoals Norderney verwacht men eigenlijk ook een zeer fraaie jachthaven. Het tegendeel is waar. De haven is gevestigd onderaan, bij de westzijde van het eiland. Het is een functionele haven zoals de Duitsers dat melden. Veel beton en opslagloodsen en havenkranen. Daar staat tegenover dat de haven altijd bevaarbaar is en dat het ook bij slecht weer rustig blijft in de haven.

Als u de haven van Norderney binnenvaart dan is achterin het deel dat voor de watersport bedoeld is. In de haven zijn alle voorzieningen die nodig zijn. De steigers zijn drijvende steigers, er zijn ook enkele boxen maar die zijn vrijwel altijd bezet. Als het erg druk is in de haven dan bestaat de mogelijkheid dat u een plaatsje krijgt langs de betonnen kade. Daar zijn geen drijvende steigers en dient u te beschikken over lange lijnen in verband met het stijgen en dalen van het water door het getij.

Vaarroute vanaf zee naar Norderney

Bedenk vooraf dat als u stroom tegen wind in moet varen dat het geen gemakkelijk vaarwater is. Bij windkracht 5 of meer is het beslist af te raden. Maar bij normaal weer is het niet moeilijk om Norderney aan te lopen.

Komende vanaf de Noordzee (bijvoorbeeld vanaf Vlieland of vanaf Borkum), buitenom over zee vaart u eerst naar de verkenningston de ‘Schluchter’. Deze ligt aan het eind van Juist, vanaf daar vaart u op het vaarwater Schluchter langs de betonning S1 en verder naar Norderney. Houdt daarbij de rode tonnen aan stuurboord en vaar naar beneden vanaf de groen-rood-groene keerton D5/S8 richting de D14. Op dit stuk kan een stevige branding staan, ook kan het voorkomen dat de betonning op een andere plaats ligt dan op uw kaart staat aangegeven. Het vaarwater de ‘Dovetief’ is erg aan verandering onderhevig. Volg in ieder geval de betonning.

Vaar met de bocht mee om de westelijke kant van het eiland (Dovetief heet dit water) en uiteindelijk komt u bij de rode lichtopstand ‘Norderney’. Vaar om deze lichtopstand heen en u vaart vanaf daar de haven binnen. Let wel op het in- en uitgaande verkeer bij de haven. Helemaal achterin de haven, na de veerboten, is het gedeelte voor de pleziervaart.

Vaarroute van Juist naar Norderney ca. 22 kilometer

De vaartocht van Juist naar Norderney naar is prima te doen, de afstand is niet lang. Vertrek in ieder geval op een tijdstip dat u bij de ondiepe gedeelten terechtkomt voordat het ter plaatse hoogwater is. Met een diepgang van maximaal 1,5 meter mag de ondiepte geen probleem zijn*. Meestal kunt u al om drie uur na laagwater gaan varen. Het tij verloopt van west naar oost, dat wil zeggen dat het meer oostwaarts later HW is dan in westwaartse richting. Dat betekent dat u enigzins met de waterstand meevaart.

*De gegevens van het Duitse Wad zijn zeer veranderlijk. Controleer de situatie ter plaatse bij de betreffende instanties voordat u daadwerkelijk de route gaat varen.

Houdt ook rekening met het weer en de stroom. Als u wind tegen stroom in moet varen is dat bij het zeegat tussen Norderney en Juist absoluut niet leuk. Bij windkracht vijf of meer is dat zelfs af te raden.

Als u de haven van Juist verlaat volgt u eerst de vaarweg langs de strekdam tot u de rode lichtopstand aan stuurboord passeert. Hier stopt de betonning en wordt dit overgenomen door prikken. Prikken waarvan de bovenste takken zijn samengebonden staan voor stuurboord en prikken die open staan betekent bakboord.

De vaarweg met prikken verloopt ietwat kronkelend tot u bij de rode ton J10 komt. Volg hier weer de betonning tot de rode boei J2, draai voor deze ton langs naar bakboord, richting het oosten. Volg weer deze betonning en vanaf de rode ton M20A staan weer prikken, dit is het ondiepste stuk, daar kunt u het beste voor HW zijn. Als u na HW mocht vastlopen dan komt u niet meer los voordat het opnieuw HW is.

Na deze serie prikken komt u bij de rode ton M20b, volg de tonnen tot en met M32. Vanaf dat punt ziet u de betonning B6 al liggen, vervolgens B4 en u komt in het Dovetief. Neem de route die langs vanaf de keerboei D9/B2 naar het eiland Nordeney loopt. Vaar met de bocht mee om de westelijke kant van het eiland (Dovetief heet dit water) en uiteindelijk komt u bij de rode lichtopstand ‘Norderney’. Vaar om deze lichtopstand heen en u vaart vanaf daar de haven binnen. Let wel op het in- en uitgaande verkeer bij de haven. Helemaal achterin de haven, na de veerboten, is het gedeelte voor de pleziervaart.

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via