Vaarroute Borkum

Vaarroute naar Borkum, vanaf Delfzijl

Borkum is het eerste eiland vanaf Nederland maar beslist niet het eiland met de mooiste havens van de Duitse Wadden. Als tussenstop is het echter een prima eiland, zelfs voor een verblijf van enkele dagen.

De te varen afstand vanuit de jachthaven in Delfzijl tot de jachthaven in Borkum is 44 kilometer en is dus goed te doen. Het is belangrijk om het juiste tijdstip van vertrek te kiezen, want dan heeft u de stroom mee. De beste tijd om te vertrekken is 0 – 3 uur na hoogwater Delfzijl. De route is niet moeilijk te bevaren, alleen dient u rekening te houden met de weersomstandigheden. BIj wind tegen stroom kan het aardig spoken op de Eems. Ook het beroeps scheepvaartverkeer kan wel eens druk zijn op de Eems.

Link: | getijdentabel Delfzijl |

Vanaf de jachthaven Neptunus in Delfzijl vertrekt u langs het industriegebied tot de groene boei PS3 en PS1 en draait dan naar bakboord de Eems op, richting het noorden en blijft varen terwijl u de groene betonning aan bakboord houdt, vervolgens passeert u de Eemshaven.Houdt daar de stuurboordzijde van de betonning bij de keerboei 29/A14  aan om daarna de rode betonning aan stuurbbord te houden. Vervolgens ziet u aan stuurboord een groene ton, de F1. Draai buiten om de ton F1 naar stuurboord en vaar het Fischerbalje in. Houdt de groene betonning aan stuurboord, u vaart langs een hele lange golfbreker (aan bakboordzijde van u, deze kan met HW onder water staan) richting de jachthavens.

Yacht- und Sporthafen Borkum

De eerste haven voor de pleziervaart op Borkum is de Yacht- und Sporthaven, vroeger bekend als Port Henry of Jachthaven Baalman. De diepgang bij laagwater is beperkt in de haven tot 1,8 meter, het deel aan de oostzijde geeft nog het meeste diepgang. De bodem is zacht, door het slib dat in de haven ligt, dus echt in problemen zult u niet komen. De haven biedt plaats aan ca 200 boten. Helaas is deze jachthaven niet de mooiste jachthaven die u ooit gezien heeft. De drijvende steigers zijn wat simpel en hard aan vervanging toe, evenals de rest. Op de steigers is beperkt stroom aanwezig.

Yachthafen Burkana Borkum

Iets verderop in de geul naar Borkum is nog een aanlegmogelijkheid. Watersportvereniging Burkana heeft daar aanlegplaatsen. Deze vereniging is gevestigd in de Schutzhafen, als u de haven binnenvaart vindt u de ligplaatsen aan de oostzijde. Hier is de diepgang geen probleem en Burkana is een nette haven zoals we dat gewend zijn in Nederland. Het liggeld bedraagt per dag 1,20 euro per strekkende meter en een bedrag van 2,50 euro per dag voor stroom, douchen, water etc.

Kuuroordtoeslag

Voor beide havens geldt een Kurbeitrag (zoals we bij ons toeristenbelasting kennen) van 3,50 euro per persoon in het hoofdseizoen, kinderen van 12 tot 21 betalen 0,80 euro per dag.

Borkum, het eiland

Bedenk dat als u in de haven van Borkum bent dat het een behoorlijk eind naar de stad Borkum is. Vanaf de havens is een busverbinding, maar u kunt natuurlijk ook een fiets huren. Echt bijzonder is het treintje tussen de veerhaven en de stad, u moet dat minstens één keer mee maken. U komt dan met de trein aan op het oude station, dat stamt uit 1888. Borkum heeft ca 5200 inwoners en is het grootste Ostfrieseninsel. Het eiland is een echt toeristeneiland dat veel wordt bezocht door dagjesmensen, vakantiegangers en door kuuroordbezoekers.

Op het eiland zijn vier bewaakte stranden, waarvan het strand langs de boulevard het drukste is. Langs de boulevard zijn diverse drink- en eetgelegenheden. Verder zijn er diverse fraaie bouwwerken die nog stammen uit de tijd dat Borkum een chic eiland was voor de welgestelden.

Vanaf Vlieland naar Borkum

Vanaf Vlieland (of Terschelling) kunt u natuurlijk ook naar Borkum varen. U gaat dan over volle zee, dus zowel uw boot als uw bemanning dient dan zeewaardig te zijn. De totale afstand vanaf de jachthaven Vlieland naar de jachthavens in Borkum is ca. 135 kilometer. U zult dan als snel 12 tot 15 uur onderweg zijn. Door de langere vaartijd zult u zowel stroom mee als stroom tegen krijgen, dus het tijdstip van vertrek maakt niet zo heel veel uit voor de vaartijd.

Vanaf Lauwersoog

Andere alternatief voor het vertrekpunt is Lauwersoog, via het wad, de totale afstand is dan ca 60 kilometer. Let op: deze reis vergt een behoorlijke voorbereiding in verband met de waterstanden en de diepgang van uw boot.

 

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via