Vlieland — Texel via Noordzee

Vaarroute Vlieland – Texel (Oudeschild) via Noordzee
Bij mooi weer is de tocht boven Vlieland naar Texel een leuke tocht, zeker als de wind een beetje meewerkt. Er zijn vrijwel geen moeilijke punten, behalve dat u bij de uitgang van Vlieland ver naar boven moet steken tot minimaal de ZS5 voorbij. Dit in verband met een zandbank. Bij hoogwater kunt u eerder naar bakboord varen. Het tweede punt is het Molengat bij Texel. Met harde wind en stroom is dit een lastig stuk. Maar met een matige wind in de goede richting is deze tocht gewoon te volbrengen zonder gevaar.

De gehele vaartocht is ongeveer 35 mijl lang en de gemiddelde vaartijd is ca 5 – 7 uur. De 1811 kaartenset van de Hydrografische Dienst is zeer aan te bevelen, ook wanneer u een GPS systeem aan boord heeft. 

Boeken en kaarten onmisbaar op de Waddenzee
Naast kennis en ervaring zijn goede boeken en kaarten voor het varen op de Waddenzee onontbeerlijk. In onze webshop leveren we de nieuwste vaarkaarten en vaarboeken over de Waddenzee.


Link: | Vaarboeken Waddenzee | Vaarkaarten Waddenzee |

Vlieland
Het startpunt is de haven van Vlieland, het beste tijdstip om optimaal gebruik te maken van de stroming is een half uur na hoogwater Vlieland. | Zie getijdentabellen | Dan pakt u nog net het laatste stukje stroom mee in de Vliesloot. Volg de betonning in westelijke richting. Na het badpaviljoen dient verder de zee op te gaan (ivm ondiepte) de betonning volgend. Na het passeren van de ZS5 kunt u naar bakboord draaien langs het eiland. Voor minder diep stekende schepen kan dit al veel eerder, zeker bij hoogwater. Van Vlieland vaart u in westelijke richting naar het Eierlandse Gat. Ondertussen schuift Vlieland langs u en Vlieland is lang.


Als je denkt dat je het eiland voorbij bent begint pas de Vliehors. Hier oefent de luchtmacht regelmatig met straaljagers die een hels kabaal maken en laag overvliegen. Via kanaal 02 Brandaris worden oefeningen ook aangekondigd.

Bij het Eierlandse Gat dient u op zee te blijven langs de kardinaal EG2, in verband met ondiepten bij de Eierlandse Gronden. Hier kunt u de vuurtoren bij De Cocksdorp al zien. Van de EG2 kunt u in een lijn varen naar de MG2 onderaan bij Texel. Vergis u niet dit is nog een flink eind.Onderweg passeert u de badplaats De Koog, hiervandaan is bij goed zicht de betonning al zichtbaar in de verte. Bij de MG2 kunt u de betonningslijn volgen langs de onderkant van Texel. Houdt de betonning van het Molengat strak aan en denk om de stroming die u wel wil zetten. Het Molengat is bij slecht weer en stevige stroming zeker geen vriend van de watersport. Uw marifoon kunt u overschakelen op kanaal 62 (Verkeerscentrale De Helder)In de verte ziet u de Lange Jaap liggen, de vuurtoren van Den Helder en aan stuurboord ligt Noorderhaaks, de grote zandbank, met daaronder de Razende Bol. De betonning aanhouden komt u bij de T2. U bevindt zich nu in het Marsdiep. Hiervandaan kunt u de rode betonning aan bakboord houden en passeert u de ingang van de veerboten.

Let op de veerboten
Let op bij het afvaren van de veerboten, ze hebben voorrang, varen snel en kunnen vrijwel niet van koers veranderen. Via kanaal 62 kunt u horen wanneer ze vertrekken. Op het Marsdiep varen veel grote schepen en dient u goed op achteropkomend en uitgaand verkeer te letten. Aan Stuurboord bevindt zich Den Helder waar u ook kunt afmeren bij de | Marine jachthaven KMJC |

Vanaf de T8 kunt u in één streep varen naar de T12. Dit is de haveningang van Oudeschild. Vaar om de T12 heen ivm ondiepte bij de haveningang. Bij het invaren dient u rekening te houden met de stroom die u opzij wil zetten. Direct na de haveningang vaart u naar stuurboord waar de visserschepen liggen. Voor deze schepen gaat u weer stuurboord, dit is de ingang naar de jachthaven in Oudeschild. Het voorste gedeelte is van de vereniging, verderop ligt de passantenhaven. | zie Stichting Waddenhaven Texel | U kunt zelf een ligplaats zoeken in een van de vrije boxen. Per steiger wordt vermeld voor welke lengte ze bedoeld zijn. Aanleggen en tijd voor een welverdiend drankje…

Advertentie

Trefwoorden

waddeneilanden 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via