Lauwersoog - Schiermonnikoog

Vaarroute Lauwersoog - Schiermonnikoog (vaartijd 2-3 uur)

Dit is een tocht die niet voor iedereen is weggelegd. Diepstekende schepen kunnen beter wegblijven. Schepen met een diepgang van maximaal 1,20 meter tot 1,30 meter zullen het eiland wel halen maar men zal de getij gegevens dan wel in acht moeten nemen. Stoere verhalen van “ik ben met 2 meter diepgang naar Schier geweest” berusten over het algemeen op bluf en geluk. Het probleem zit hem in het laatste stukje naar de haven. Hier moet +/- 1 mijl worden afgelegd over een zeer ondiep gedeelte.

Benodigdheden:
Hydrografische kaart 1812-3 met deelkaart A en B
Weerbericht: kanaal 5 een half uur na ieder even uur.
Kustwacht kanaal 23/83 08.05/13.05/19.05/23.05 uur.

Boeken en kaarten onmisbaar op de Waddenzee
Naast kennis en ervaring zijn goede boeken en kaarten voor het varen op de Waddenzee onontbeerlijk. In onze webshop leveren we de nieuwste vaarkaarten en vaarboeken over de Waddenzee.


Link: | Vaarboeken Waddenzee | Vaarkaarten Waddenzee |

Vanuit Lauwersoog
Vertrek uit de haven van Lauwersoog: 0,5 uur voor hoogwater Lauwersoog. Vaartijd 2 tot 3 uur. U moet namelijk even tegen de stroom in varen en dus is de vaartijd afhankelijk van windsterkte en/of motorvermogen. De verheid is ongeveer 5 mijl.
| Link naar getijdentabel |

Nadat u de havenhoofden van Lauwersoog bent gepasseerd vaart u in NW richting naar de Z 18 of de Z 16. Bij de Z 14-BZ 15 moet u een keuze maken. Niet diepstekende schepen kunnen via de Geul van Brakzand anders vaart u door over het Zoutkamperlaag richting de Z 8-GL 1. Via de Glinder, vrijwel allemaal groene betonning die u aan stuurboord houdt vaart u naar de scheidingston GL 4-GvS 5.

Gaat u over de Geul van Brakzand dan vaart u langs de groene betonning, die u aan bakboord houdt, tot aan de scheidingston GZ 1-BZ 2. In beide gevallen steekt u nu het gat van Schiermonnikoog over naar de GvS 16-R 1. Voor diepstekende schepen wordt het nu zaak om de dieptemeter in de gaten te houden. De geul naar de haven loopt een beetje kronkelig en wordt bebakend met tonnen en steekbakens. De steekbakens met gespreide takken houdt u aan bakboord die met samengebonden takken aan stuurboord. Het is zaak om dit stuk van de route 2 uur voor tot 1 uur na hoogwater te passeren.

Voor u aan de tocht begint is het raadzaam om contact op te nemen met de havenmeester (0519-531544 of kanaal 31). Hij is aanwezig van 3 uur voor tot 2 na hoogwater. De haven heeft een diepgang van 1,1 meter bij LAT. Aan de Oostzijde van de Oude veerdam kunnen schepen droogvallen.

Wanneer wordt het moeilijk:
Bij slecht zicht (mist) en een NW 6 is deze tocht voor ongeoefende watersporters af te raden.

Jachthaven Schiermonnikoog


foto: www.schiermonnikoog.tk

De jachthaven van Schiermonnikoog, één van de 17 Waddenhavens, is gesitueerd aan de zuid-west kant van het eiland aan de oude Veerdam.

De haven biedt van april tot oktober ruimte en faciliteiten voor 120 schepen. Het is een echte getijde haven: de toegang is bevaarbaar vanaf ongeveer 2 uren voor hoogwater tot 2 uur na hoogwater. Met laagwater staat er in de haveningang slechts ongeveer 10 cm, bij hoogwater circa 1,20 m. water. De aanvaarroute is aangegeven met prikken, die - samen met een recente waterkaart - noodzakelijk zijn om de haven te bereiken. Charterschepen kunnen afmeren aan de kop van de oude Veerdam en vallen helemaal droog. Droogvallen kan ook op de plaat ten oosten van de haven, bij laagwater is dan de kant bereikbaar. De plaat heeft veel slik, dus laarzen zijn hier handig.
| link naar jachthaven Schiermonnikoog |

De jachthaven wordt geëxploiteerd door Jilke Visser en Tjitske van der Zaag.

Veel informatie en zeer fraaie foto's over Schiermonnikoog is te vinden op www.schiermonnikoog.tk

Advertentie

Trefwoorden

Waddenzee  waddeneilanden 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via