Groningen vaarroutes

Provincie Groningen - Toeristische Vaarroutes

Groningen is druk doende om dé watersport provincie van Nederland te worden. Althans als het aan de Groningers zelf ligt. Het is ook een provincie met veel mogelijkheden voor de watersporter. Talloze meren zoals bijvoorbeeld het Schildmeer, Zuidlaardermeer, Lauwersmeer en niet te vergeten het Oldamtmeer, beter bekend als Blauwe Stad Meer, bieden de watersport veel mogelijkheden. Maar de provincie Groningen kent ook talloze vaarwegen die steeds meer gaan aansluiten op de hoofdvaarwegen. Er is zelfs sprake van een vaarverbinding tussen Groningen en Duitsland. Vanuit Winschoten zou u dan naar Duitsland kunnen varen. Ook de Groningse Waddengebieden zijn leuke vaarwateren. Vanuit Lauwersoog kunt oversteken naar Schiermonnikoog mits u niet al te diep steekt. Ook kunt u vanuit Lauwersoog rechtstreeks naar de stad Groningen varen.

De verbindingen die Groningen heeft met de Eems en Dollard en ons zo in de richting brengen van Duitsland of naar het eerst Duitse waddeneiland Borkum is bij de actieve vaarders al jaren bekend. Ook voor hen die liever binnen door richting Denemarken gaan is Delfzijl een prachtig startpunt. Maar de provincie Groningen heeft veel meer te bieden.

U kunt de provincie Groningen bereiken via diverse kanalen, wilt u met een staande mast varen dan dient u via Leeuwarden en het Lauwersmeer Groningen te benaderen, op deze route worden alle bruggen bediend.

 

 ​ANWB Vaarkaarten Groningen

De ANWB levert diverse vaarkaarten van de provincie Groningen, deze bevatten gedetailleerd informatie..

Link | ANWB vaarkaarten |

 

Jachthavens Groningen

Groningen heeft veel jachthavens, een aantal zijn door de redactie bezocht. 
Link: | Bezochte jachthavens |

Vaargebieden in Groningen

Westerkwartier

Het Lauwersmeer is een goede uitvalsbasis voor een zeiltocht naar Schiermonnikoog. Of je neemt het meer als vertrekpunt voor een mooie tocht door het Westerkwartier. Via het Reitdiep vaar je door één van de mooiste rivierdallandschappen van Nederland. Je passeert Zoutkamp, een pittoresk vissersdorpje met een oude zeesluis, haven en visserijmuseum. Met een kleine boot kun je, via het Munnekezijlsterried, Pieterzijl en Visvliet bereiken. Vaar je van Zoutkamp naar Groningen dan sta je bij de sluis Electra oog in oog met de Waterwolf: een fraai stuk industrieel erfgoed. Leg de boot aan in Roodehaan of Aduarderzijl om Ezinge te bezoeken: het Museum Wierdenland schetst een beeld van de strijd tussen mens en water in dit gebied. Of vaar via het Kommerzijlsterdiep en het Hoendiep naar Leek. Vergeet niet aan te meren in het oude wierdendorp Niehove. Hang tenslotte de stootwillen uit in de Oosterhaven van Groningen. Vanaf hier bezoek je te voet deze typische hanzestad, met de Martinikerk, het Groninger Museum, het Scheepvaartmuseum, de synagoge, en een rijk winkelaanbod. Even cultuur happen, lui loungen, eigentijds eten en heerlijk slenteren in deze levendige stad.

Groninger Marengebied
De stad Groningen is een prima vertrekpunt om via de meanderende wateren de noordelijke Ommelanden te verkennen. Via Bedum, één van de oudste dorpjes van de provincie, en het authentieke Onderdendam, zet je koers naar Winsum. Vanaf hier kun je alle kanten op. Zo zijn Houwerzijl (Theemuseum), Eenrum (Abrahams Mosterdmuseum, Kaarsenmakerij Wilhelmus) en Leens (Landgoed Verhildersum met Museum-boerderij Welgelegen) prachtige vaardoelen om het Marengebied te verkennen. Via het vissersdorp Zoutkamp Vaar je door naar het Lauwersmeer.

Pieterburen is o.a. te bereiken per kano. De zeehondencrêche van Lenie ’t Hart is dagelijks open van negen tot vijf. Domies Toen, een oude pastorietuin met theeschenkerij, is een echte aanrader. Sportievelingen boeken een wadlooptocht in het dorp. Of vaar in noordwestelijke richting naar Warffum om een bezoek te brengen aan Openluchtmuseum Het Hoogeland. Alleen kanoërs kunnen vanaf Warffum doorvaren naar Noordpolderzijl: de kleinste zeehaven van Nederland. Dit gehucht ligt pal naast de Waddenzee en de voormalige sluiswachterswoning herbergt een gezellig huiskamercafé. Richting Uithuizen zijn het dorpje Middelstum en de Menkemaborg in Uithuizen zeker de moeite waard.

Damsterdiepgebied
Het Damsterdiep was ooit de handelsroute tussen Groningen en Appingedam. Prachtige borgen weerspiegelen een rijk verleden. Maak een kleine omweg naar Loppersum: de imposante 13e eeuwse kruiskerk is een absolute blikvanger. De prachtige 15e eeuwse muurschilderingen zijn uniek in hun soort. Borg Ekenstein bij Appingedam staat op een fraai landgoed en is tegenwoordig in gebruik als hotelrestaurant. Het onder architectuur aangelegde wandelpark met vijverpartijen is vrij toegankelijk. Geen hangende tuinen, maar hangende keukens in Appingedam. Je kunt via dit prachtige stadje doorvaren naar het Schildmeer, een mooi natuurgebied met meerdere recreatiemogelijkheden. Of je brengt een bezoek aan Delfzijl, de stad van commissaris Maigret. De Waalse schrijver Georges Simenon bedacht zijn romanheld gedurende een verblijf in Delfzijl. Dan onder water in het Muzeeaquarium. Een indrukwekkend zeeaquarium met alle denkbare vissoorten en schaaldieren uit de Noord- en Waddenzee. Vanuit Delfzijl maak je een zeiltochtje naar het Duitse waddeneiland Borkum.

Oost Groningen
Nergens is de menselijke hand in het landschap zo zichtbaar als in Oost-Groningen. Kaarsrechte wegen en kanalen doorkruisen het veenkoloniale gebied. Het zicht in het Oldambt is indrukwekkend: imposante boerderijen te midden van uitgestrekte landerijen. Een bezoek aan het Veenkoloniaal Museum in Veendam, met een grote afdeling over scheepvaart, laat je zien wat de rol van de Groninger coasters is geweest. Bij Winschoten verschijnt aan de oevers van een kunstmatig meer Blauwestad, een nieuw waterrijk woon- en recreatiegebied. Via Ter Apel, met een mooi oud klooster en museum, vaar je door naar het Eemsgebied in Duitsland. Uniek is het schilderachtige vestingstadje Bourtange. Via verschillende kanoroutes vaar je langs zandruggen, boomwallen en keuterboerderijtjes die zo typisch zijn voor het vriendelijke landschap van Westerwolde. Bij Nieuw Statenzijl vaar je met hoogwater de Dollard op. Als je Oost-Groningen verlaat en richting de stad Groningen vaart, kun je een duik nemen in het Zuidlaardermeer of het Paterswoldsemeer. Vanaf 2008 vaar je via het Zuidlaardermeer ook door naar Stadskanaal. Hier wordt momenteel de oude turfroute gerestaureerd.

Meren in Groningen

Oldambtmeer
In het Groningse Oldambt, vlakbij Winschoten, ligt het gebied van Blauwestad; het meest spectaculaire landschapsproject sinds de drooglegging van de IJsselmeerpolders. Een nieuw meer, nieuwe woongebieden en een uitgestrekt natuurgebied. Hart van het project is de aanleg van het meer van zo’n vergelijkbaar met het Sneekermeer. Het Oldambt is een gebied van monumentale boerderijen, middeleeuwse kerken en karakteristieke dorpjes. Rond het watergebied van Blauwestad ligt een kring van toeristische bedrijven. Hieronder restaurants, hotels, bed & breakfast-accommodatie, theeschenkerij, winkels, campings, Pitch & Putt-baan, forellenvijver, galerieën en musea.

Lauwersmeer
In het noorden van Nederland op de grens van Groningen en Friesland ligt Nationaal Park Lauwersmeer. Vroeger had de zee er vrij spel en was er een open verbinding met de Waddenzee. Uit angst voor overstromingen werd in 1969 een dam gebouwd. Dat was voor veel natuurgenieters wel even schrikken! Gelukkig werd al snel zichtbaar dat er een prachtig nieuw landschap ontstond. De natuur in het Lauwersmeergebied is zo bijzonder dat het is uitgeroepen tot Nationaal Park. In de rust en ruimte van het weidse landschap valt veel te ontdekken. Bijzondere bloemen, enorme aantallen vogels en geweldige vergezichten. Je kunt het Nationaal Park Lauwersmeer wandelend, fietsend en varend verkennen. Rond het gebied zijn talloze aantrekkelijke overnachtingsmogelijkheden.

Schildmeer
Het Schildmeer is open vaarwater naar de waddenzee, Slochteren, de stad Groningen en het Zuidlaardermeer. In de toekomst wordt het gebied uitgebreid richting Blauwestad, waardoor het vaargebied groter en aantrekkelijker wordt. Recreatiecentrum De Otter gelegen aan het meer biedt diverse recreatie mogelijkheden.

Zuidlaardermeer
Het Zuidlaardermeer is niet door mensenhanden gegraven, zoals de andere meren in de provincie Groningen. Het is duizenden jaren geleden onder invloed van de laatste twee ijstijden ontstaan, als natuurlijke verbreding van de Hunze. Tegenwoordig is het een weids, ondiep meer dat in de zomer veel door recreanten wordt gebruikt.

Leekstermeer
Aan de noordoever van het Leekstermeer ligt een prachtig natuurgebied. De stille oeverlanden met wisselend waterpeil, de weiden, de poelen en het open water vormen een goed tehuis voor weidevogels als de kievit, grutto en tureluur. Elk jaar komen kemphanen, ganzen en zwanen op bezoek. In de open ruimte is regelmatig een groepje reeën te zien. Midden het gebied rijst een moerasbos op. Hier bouwen buizerds, haviken en vele zangvogels hun nesten. Aan de bezoeker biedt deze combinatie van water, weide en bos een onverwachte afwisseling.De Lettelberter Petten is een laagveengebied wat onstaan is rond 1900 door het afgraven van turf voor brandstof in die tijd. Vanaf omstreeks 1920 is er verlanding opgetreden, waardoor het gebied in zijn huidige vorm is onstaan.

Paterswoldsemeer
Het Paterwoldsemeer is een meer aan de zuidkant van de stad Groningen. Oorspronkelijk was het half zo groot als het nu is en besloeg het alleen het zuidelijke gedeelte van het huidige meer. In 1982 is een verbinding gemaakt met het noordelijker gelegen Hoornsemeer, om zo een groter recreatiegebied te hebben. In het begin van de 20e eeuw werd het gebied ontdekt door welgestelde recreanten. Dat was ook de tijd dat veel van de huidige in het oog vallende locaties werden aangelegd. De bekendste hiervan zijn de Paalkoepel, een op palen gebouwd paviljoen (thans café-restaurant), het voormalige Familiehotel Paterswolde en het clubhuis van de zeilvereniging De Twee Provinciën. Door de ligging onder de rook van Groningen is het meer geliefd bij vaarrecreanten, vooral zeilers. Het Hoornsemeer, en meer in het bijzonder de Hoornse plas is geliefd bij zwemmers en zonnebaders.

Dollard
Tussen de Punt van Reide en Nieuwe Statenzijl ligt de Dollard. Een natuurgebied van ongeveer 10 x 10 km, bestaande uit 1160 ha kwelder en 7000 ha bij laagwater droogvallend wad. De rest, een kleine 2000 ha, bestaat uit een aantal diepe wadgeulen en diepere gedeelten die vrijwel nooit droog vallen. De Dollard is onderdeel van de Waddenzee, dat zich uitstrekt van Den Helder tot Esbjerg in Denemarken. De Waddenzee is één van de grootste natuurgebieden van Europa.

Bolmeer
Het Bolmeer is een overblijfsel van een pingo, men noemt dat een pingoruïne. Een pingo was een grote klop bevroren grondwater, wat tijdens de laatste ijstijd de grondlagen omhoog drukte. Wat na het smelten van het ijs is overgebleven is een rond meertje met een kraterrand. Tijdens het smelten van het ijs is de grond naar de randen afgegleden, zo is de rand ontstaan. In de loop der jaren is de rand begroeid geraakt. Het Bolmeer igt vlakbij het gehucht Heineburen, een kilometer of vijf ten zuidoosten van Marum.

Maar liefst drie grote toeristische vaarroutes doen deze provincie aan.

Oost Groningen Route
De Oost Groningenroute is een tocht met veel afwisseling, rustige omgeving maar vooral met een ongekende schoonheid van de natuur in dit weidse landschap.

Marenroute
Ook de Marenroute, maren zijn de oude waddengeulen, geeft een prachtig beeld van het Noord Groninger landschap.

Drie Provinciënroute
De Drie-Provinciënroute, die we elders ook tegen komen doet de stad Groningen aan. Zo zien we dat Groningen een prima watersportgebied is, dat de bootbezitter uit het drukke midden en westen van ons land veel rust en schoonheid kan bieden.

Advertentie

Trefwoorden

vaarroutes  toeristische-vaarroutes 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via