Leeuwarden — Harlingen

Staande Mastroute van Leeuwarden naar Harlingen

Leeuwarden heeft de watersport voldoende te bieden. We gaan echter door om het Wad te bezoeken, dus richting Harlingen. Na de Slauerhofbrug gaat u bakboord uit en ligt +/- 24 km varen verderop de haven van Harlingen als eindbestemming. Voordat het zover is zal het Van Harinxmakanaal onder u door glijden. U bent nog geen paar honderd meter op pad en u vaart een belangrijke splitsing voorbij. Als u hier bakboord uit gaat vaart u naar Lemmer, maar we gaan rechtdoor. In de verte zien we al de brug Ritsumazijl en de daarachter gelegen brug bij Deinum.

Na deze bruggen gaat u naar Dronrijp. Ook hier bevindt zich een brug met een gelijke doorgangshoogte onder het vaste gedeelte (5,30 mtr.) als bij Ritsumazijl en Deinum. Een km na deze brug kunt u stuurboord uit om aan te leggen in de jachthaven van Zandbergen. Gaat u door dan staat Franeker op het programma.

Vaaratlas Staande mastroute
De staande-mastroute is voor (Noordzee) zeilers het alternatief voor de route over de Noordzee. De route loopt van het Haringvliet in de Delta naar Delfzijl aan de Dollard en vice versa. Een verrassend perspectief voor wie binnenwateren al lang ontgroeid is. De hele route is in deze atlas in kaart gebracht op basis van de bestaande ANWB Waterkaarten. Voor het gemak vind u de bedieningstijden en de uitgebreide voorzieningen in de jachthavens direct op de kaartbladen. We hebben de totale route in vier delen verdeeld, waarbij het kaartbeeld wordt gevolgd door de routebeschrijving van de vaarwateren en de plaatsen aan de route.
Link: | Wateratlas Staande Mastroute |
 
Het boek Staande mastroute
In het boek Met staande mast door Nederland  beschrijft Frank Koorneef het verrassende en avontuurlijke vaargebied voor zeilschepen met staande mast. Voor menig zeiler die over de Nederlandse binnenwateren vaart gaat een wereld open. Nederland biedt namelijk ongekende mogelijkheden op besloten binnenwater. Overal kun je komen met je zeilschip, van de Friese meren tot grote delen van de benedenrivieren, van het plassengebied rond de Kaag tot de Kop van Overijssel, zelfs in een groot aantal steden. Met staande mast door Nederland is het perfecte boek voor zeilers di eens wat anders dan de zee willen. Dit boek is een zeer handig hulpmiddel met veel tips en beschrijvingen van de route.
Link: | naar webshop |

Bij aankomst voor de brug let u goed op of er in Harlingen wordt gespuid. Dit wordt aangegeven door de bekende 3 rode lichten. Vooral bij Franeker, waar het water zich onder de brug vernauwd, is het verstandig om tijdens de wachttijd afstand te bewaren tot de brug. Wilt u uw reis onderbreken dan is Franeker absoluut een aanrader. Met het oudste werkende planetarium ter wereld, dat ooit tussen 1774 en 1781 door Eise Eisinga werd gebouwd, als een van de hoogtepunten. Maar ook het Kaatsmuseum is een bezoek waard. Franeker is uiteindelijk de bakermat van dit spel.

Franeker - Harlingen - Staandemast route
Voordat u Franeker verlaat gaan we door de Frisiabrêge en even later door de brug bij Kiesterzijl. Beide zijn bereikbaar op VHF kan. 18. Nu is het nog 6 km naar Harlingen. De Koningsbrug is nog het enige obstakel voor schepen met een hoge mast. U vaart nu Harlingen binnen en het Van Harinxmakanaal eindigt nu voor de Tjerk Hiddessluis (VHF kan. 22). Wilt u niet door de sluis dan is er een zeer rustieke haven links naast de sluis.

Harlingen - Jachthavens
De verenigingshaven van H.W.S.V. ligt tegen de binnenstad voor de sluis als u vanaf Franeker vaart. Gaat u door de sluis dan komt u in de Nieuwe Voorhaven. Let goed op, hier is het een komen en gaan van veerboten die de diensten met Terschelling en Vlieland onderhouden. Aan het eind van deze aanlegplaats voor de veerboten draait u bijna 180° en gaat u door de Keersluis- en de Prins Hendrikbrug en komt u in de Noorderhaven. Hier kan het in de zomer druk zijn. Let nu op: U ligt in een getijdenhaven dus zult u op lange lijnen aan de kade moeten afmeren.
Vanuit Harlingen kunt u vele kant uit. De belangrijkste is die naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland, maar ook kunt u over het vaarwater de Boontjes via Kornwerd naar Texel of naar het IJsselmeer.

Advertentie

Trefwoorden

staande_mastroutes 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via