Italië - Vaarvoorschriften

Vaarregels en voorschriften watersport Italië

Italië beschikt over talloze meren waar het prima varen is met een kleinere boot, maar ook de kuststreek van Italië is een belevenis. Aan de westzijde kunt vanaf Frankrijk grootse kustreizen maken en ook de eilanden Corsica en Sardinië bezoeken. Aan de oostzijde zijn ook volop mogelijkheden om op zee te varen.

Wat heeft u nodig om te mogen varen in Italië

 • Paspoort of identiteitsbewijs
  Binnen de Europese Unie is een paspoort geen vereiste, wel is het verplicht u te kunnen identificeren. Dit kan met een paspoort of een geldige ID kaart.
   
 • Eigendomsbewijs van de boot – ICP
  ICP staat voor “Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen en is een officieus eigendomsbewijs van uw boot. Het ICP wordt in Italië erkent net zoals in veel andere Europese lidstaten. Een ICP is twee jaar geldig en wordt in drie talen uitgegeven: Nederlands, Engels en Frans. U kunt een ICP in Nederland aanvragen bij het Watersportverbond. Hiervoor heeft u nodig een officiële aankoopnota of een verzekeringspolis of een btw-verklaring.
   
 • Verzekeren van uw boot in Italië
  Iedere boot die vaart in Italië dient verzekerd te zijn en het bewijs daarvan moet aan boord aanwezig zijn. De minimale dekking voor aansprakelijkheid moet 5 miljoen euro zijn, daarnaast moet er ook een dekking zijn voor persoonlijke schade van 1 miljoen euro. Daarnaast is het zeer verstandig om verzekerd te zijn tegen diefstal, en transportschade. Indien u een verzekering afsluit is het even goed opletten of uw vaargebied ook onder de dekking valt.
   
 • Vaarbewijs Italië – ICC
  Om te varen in Italië gelden dezelfde eisen voor een vaarbewijs als in Nederland. Voor boten tot 24 meter is een standaardvaarbewijs voldoende.

  Als u meer dan 6 mijl uit de kust vaart, tweetaktmotoren groter dan 750 cc, viertaktmotoren groter dan 1000 cc of motoren met meer dan 30 PK, dan is een vaarbewijs verplicht. De bestuurder van een boot tussen 10 en 24 meter dient ten minste 18 jaar te zijn. Voor boten kleiner dan 10 meter lengte mogen ook bestuurd worden door personen van 16 jaar en ouder. Voor zeilboten met minder dan 4 M2 zeiloppervlak mogen bestuurd worden door personen van ten minste 14 jaar oud. In het vaargebied van Venetië heeft iedere schipper een vaarbewijs nodig.

  Dat kan met een internationaal vaarbewijs, genaamd ICC. ICC staat voor “International Certificate of Competence”, deze kunt u aanvragen bij de Vamex. Deze wordt verstrekt als u in het bezit bent van een Nederlands vaarbewijs. Een ICC blijft geldig tot uw 70e jaar, daarna kunt u het ICC om de drie jaar laten verlengen.

  Indien u na 1 januari 2010 een vaarbewijs heeft gehaald dan is hierbij tegelijk een ICC aan toegevoegd op de kaart door de Vamex en hoeft u niets aan te vragen. U kunt ook uw huidige Vaarbewijs laten omzetten naar een kieuw model waar direct een ICC bij inbegrepen is.

  Er zijn drie soorten ICC’s

-           ICC-Binnenwateren – op vertoon van een Vaarbewijs 1

-           ICC-Binnenwateren en kustwateren – op vertoon van een Vaarbewijs 2 of Rijnpatent

-           ICC-kustwateren – op vertoon van het certificaat Theoretische Kustwateren

 

 • Vaarregels in Italië
  De voorrangsregels voor beroeps- en watersport verschillen in Italië niet wezenlijk met die van Nederland. Maar, er zijn enkele uitzonderingen. U mag de vaarroute van een dienstvaartuig niet kruisen en dient tussen 50 en 200 meter afstand te houden. Vissersboten mogen niet gehinderd worden, u mag niet varen in afgebakende wedstrijdgebieden en bij zwemgebieden. In veel gebieden dient u uw snelheid aan te passen volgens de aangegeven borden.

  In havenvaarwater geldt een maximumsnelheid van 3 knopen. Bij smalle vaartwateren hebben inkomende vaartuigen hebben voorrang op uitvarende vaartuigen. Een inlopend vaartuig is het vaartuig dat de groene tonnen aan stuurboord heeft.
   
 • Marifoon en voorschriften Italië
  Indien u een Marifoon aan boord geïnstalleerd heeft dient u in het bezit te zijn van een marifoonbrevet en een machtiging zoals dat ook in Nederland geldt. Noodoproep is ook hier via kanaal 16.
  Link:  | Marifoonvoorschriften |

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via