Limburg Vaarroutes

Toeristische vaarroutes LimburgBourgondische gezelligheid én watersport
Limburg staat garant voor Bourgondische gezelligheid, Limburg is eigenlijk grenzeloos, een mengeling tussen Nederland, België en Duitsland, u zult zich er snel thuis voelen. Alles is in Limburg anders, ook het landschap is er heuvelachtiger dan in de rest van het land.

Prima watersport provincie
Op het gebied van watersport heeft Limburg ook veel te bieden. Grote rivieren zoals De Maas kunt u afwisselen met de vele grote Plassen die Limburg rijk is. Bij Roermond zijn de Maasplassen een waar eldorado voor de watersport. Maar Limburg heeft meer te bieden. Waterrecreatiecentrum Eijsden is de meest zuidelijkste watersportplas in Nederland en Maasbracht heeft de watersporter ook veel ruimte te bieden. Voor de rest zult u zich de grote rivieren moeten begeven.

De Maas van Gennep naar Maastricht
Het grootste vaarwater in Limburg wordt gevormd door de Maas. Stromend vanaf de Belgische grens tot aan Cuijk slingert de Maas door het Limburgse landschap. Komende vanuit het noorden begint het allemaal een beetje bij Gennep. Van Gennep naar Maastricht is ca 110 kilometer en mooi over een aantal dagen te verdelen. U dient bij het varen op de Maas zoveel mogelijk stuurboordswal te houden in verband met een druk scheepvaartverkeer. Vrijwel alle bruggen zijn vaste bruggen, wel met een grote doorvaarthoogte, maar voor grote (lees hoge) zeilschepen is de route niet geschikt.

ANWB Wateratlas Limburgse Maas
De ANWB Wateratlas M Limburgse Maas is een gedetailleerde atlas met 19 pagina’s waarop de loop van De Maas is te volgen. De Start is bij Grensmaas, in het zuiden bij Vise en Eysden naar het noorden bij Malden en Heumen. Ook het drukke Julianakanaal is volledig in kaart gebracht..


Link: | ANWB Vaaratlas Limburg  | Vaarrouteboeken |

Gennep

Bij Gennep vindt u de jachthaven van watersportvereniging Paesplas. Om de jachthaven te bereiken dient u de vluchthaven Paesplas in te varen en vervolgens bakboord aan te houden. Aan het eind ligt de ingang aan stuurboord, denk even om de ondiepte aan bakboord bij de ingang. Gennep is een historisch stadje met een stadhuis uit de 17e eeuw. Verder staat Gennep bekend om de pottenbakkerijen en in het voorjaar kunt hier zeer uitgebreid asperges eten.

Vaarroute Gennep – Venlo
De volgende stap vanuit Gennep is logischerwijs Venlo. Na het passeren van enkele vaste bruggen komt u bij de Sambeeksluis. Sluizen in Limburg is ook echt sluizen. Veel sluizen in Limburg kennen een groot verval tot wel 12 meter! Het aanleggen voor de sluizen is wel eens wat lastig. Op de remmingswerken voor de sluizen zijn vaak praatpalen om u te melden of via VHF kanaal 22. Achter de remmingswerken van de sluis Sambeek is een aanlegplaats voor de pleziervaart. De sluizen in Limburg schutten op maandag van 6-24 uur op overige weekdagen 24 uur per dag, in het weekend van 9-17 uur. In de zomerperiode is er vaak om 19 uur een extra schutting. Houdt u wel rekening met wachtijden, het is er vaak druk met vrachtverkeer. Na de sluis vaart u gewoon met het water mee. Bij Vierlingsbeek steekt een veerpont over. Bij paal 135 kunt u het Leukermeer opgaan waar ook een haventje is om te overnachten of indien u dit wilt zijn er enkele aanlegplaatsen waar u maximaal 2x24 uur in de natuur mag aanleggen.

Venlo
Venlo lijkt ons een prima optie om te overnachten. Venlo is een grote stad met veel mogelijkheden. De stad staat terecht bekend om zijn funshopping De binnenstad is na de laatste wereldoorlog herbouwd met gevoel voor de historische betekenis van monumentale bouwwerken en oude gevels. Interessante monumenten zijn bijvoorbeeld de Sint Martinuskerk, het Stadhuis, het Ald Weis Hoes en het oude Blerickse raadhuis.
Na de laatste grote bocht voor Venlo vindt u aan de oostkant, nog voor de brug een passantenhaven, met een diepgang van maximaal 1,25 meter. Onder de brug door aan de westoever vindt u nog een passantenligplaats, daar zal het wel iets onrustiger liggen in verband met het scheepvaartverkeer. Nadere gegevens ontbreken bij de redactie (mail ons svp: info@watersportalmanak.nl).

Vaarroute Venlo – Roermond
Laten we Venlo achter ons, richting Roermond dan passeren we achtereenvolgens Tegelen, de sluizen bij Belfeld, Reuver, Kessel, Besel, en Neer, om vervolgens bij Roermond aan te komen. Kies na kilometerpaal 86 voor het westelijk vaarwater en vervolgens na de spoorbrug het oostelijk vaarwater en na de sluis bent u in Roermond. Wilt u Roermond onberoerd laten dan kunt u er ook voor kiezen om na de spoorbrug de oostzijde aan te houden, u vaart dan via de snelste (niet de mooiste) weg verder.

RoermondRoermond is een prima stad voor de watersporter. Als de stad Roermond het doel van uw bezoek is dan kunt natuurlijk het beste in of bij de stad liggen. Watersportvereniging Nautilus en Driessen Watersport liggen tegen het centrum aan. “La bonne Aventure”heet het terrein waar de beide havens liggen. U bereikt deze havens door na de grote stadsbrug van Roermond de eerste ingan aan de oostzijde in te varen, daar liggen beide jachthavens. Wilt u wat verder vanaf de stad aanleggen dan is dat geen enkel probleem. In de omliggende omgeving zijn minstens tien jachthavens die u graag ontvangen. In de Wateralmanak deel 2 van de ANWB staat een keurig overzicht.Roermond is een stad om van te genieten. Veel monumentale gebouwen om te bezichtigen, leuke pleinen met even leuke terrassen om uit te rusten, veel restaurants voor culinair genieten. Winkelen is populair in Roermond. Het Designer Outlet Center trekt publiek van verre, die allemaal op zoek zijn naar koopjes van bekende merken. Ook buiten Roermond is veel te ervaren. Een prachtig natuurgebied, het Nationaal Park De Meinweg nodigt u uit voor een bezoek.

Vaarroute Roermond – Maasbracht
Na het verlaten van Roermond volgt u gewoon het hoofdvaarwater westzijde richting Maastricht aan en blijf dat aan de westzijde volgen. Vervolgens bereikt u de sluis Linne (VHF22). 4 meter verval in de sluis. Na de sluis het water steeds aan de oostzijde volgend komt u in het vaargebied Maasbracht. Volg bij kilometerpaal 68 het hoofdvaarwater aan de oostzijde richting de sluizen van Maasbracht en Julianakanaal. (U kunt de Maas wel blijven volgen maar tussen Ohe en Laak en Borgharen is het vaarwater afgesloten voor motorschepen) De drielingsluis bij Maasbracht heeft een verval van maar liefst 11,85 meter! Geen paniek, de sluis is voorzien van drijvende bolders waar u kunt aanmeren. U dient zich aan te melden via de marifoon of via de praatpalen, waarna uw scheepsnaam wordt afgeroepen om de sluis in te varen. Bedieningstijden vindt u bovenaan op deze pagina.

Julianakanaal
Helaas zijn de oevers langs het Julianakanaal vaak erg hoog dat u het landschap zult missen. Op het Julianakanaal gelden enkele bepalingen voor de pleziervaart: met een zeilschip mag u alleen varen indien deze is voorzien van een (startklare) motor in verband met het drukke scheepvaartverkeer. Houdt u zo dicht mogelijk stuurboordswal aan, kruisen is verboden en ankeren ook. Onderweg zijn enkele aanlegplaatsen.

Als u de sluis van Maasbracht gewend bent met bijna 12 meter verval dan is de sluis bij Born een inkoppertje, “slechts 11,35 meter verval. Ook hier geldt dezelfde procedure, aanmelden en varen op afroep. In de sluis bij Borne zijn ook weer drijvende bolders, dus het valt allemaal best mee. Richting Maastricht zijn weinig bijzonderheden, alleen bij Borgharen zou het wel eens kunnen stromen vanuit de Maas bij extreem hoog water. Verder gewoon de weg volgen en u bereikt Maastricht probleemloos.

Vaaroute naar Maastricht
U passeert als eerste de Noorderbrug en vervolgens de spoorbrug. Na de spoorbrug kunt u het kanaaltje aan de westzijde invaren naar de historische stads jachthaven ’t Bassin.

Maximaal 3,75 meter
De vaste brug kent een doorvaarthoogte van maximaal 3,70 meter. Aan de zuidzijde van Maastricht vindt u Jachthaven St. Pieter en enkele andere jachthavens.

Gratis aanmeren kan ook
Ook kunt u afmeren aan de strekdam tussen de St Servaesbrug en de Wilhelminabrug. Aanmeren is gratis, maar er zijn geen voorzieningen.

Maastricht Stad
Maastricht is niet in een paar zinnen te beschrijven. Want deze stad heeft het allemaal. Cultuur én natuur. Historische panden én hippe designwinkels. Gezellige terrassen én chique restaurants. Grotten én torens. Stadsmuren én waterwegen. Bruisende evenementen én hellingen met wijnranken. Al meer dan 2000 jaar is Maastricht een geliefd plekje om te zijn. En om van te genieten natuurlijk!

Een stad aan een rivier heeft extra charme. En zo is het ook met Maastricht. Terrasjes langs het water, shoppen aan weerszijden van de oude St. Servaasbrug, dineren aan de historische binnenhaven, varen langs bruggen en torens: langs het water bruist de stad. Leven is hier genieten. Van lange zomeravonden op beroemde pleinen als het Vrijthof en het Onze Lieve Vrouweplein. Van flaneren langs exclusieve boetiekjes in het schitterend gerenoveerde Stokstraatkwartier. Van lekker eten en drinken, regionaal of werelds, in een eetcafé of sterrenrestaurant. Dat is genieten op z’n Maastrichts. Santé!
 

Links: Andere toeristische vaarroutes | Bezochte Jachthavens | 

Advertentie

Trefwoorden

vaarroutes  toeristische-vaarroutes 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via