Gelderland vaarroutes

Touristische vaarroutes in Gelderland
Als watersporter denk je niet direct aan Gelderland als het om onze geliefde sport gaat. Bossen en heidevelden die overgaan in stedelijke gebieden, grote plaatsen als Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen enz. dat is waar we als eerste aan denken. Maar wie nog eens goed kijkt komt tot andere gedachten. Goed, de Veluwe ligt soms meer dan 100 mtr. boven NAP maar rondom dit natuurgebied kronkelen onze grote rivieren die hun weg zoeken naar zee. De watersport heeft hier dan ook een enorme vlucht genomen.

Hollandia Vaarwijzer Nederlandse Binnenwateren

Het meest complete boek voor de binnenwateren van Nederland. Voorzien van kaarten, foto’s van iedere provincie. Veel vaartips en beschrijvingen van de belangrijkste vaarwateren van Nederland. Direct leverbaar vanuit onze webshop

Link | Vaarwijzer Nederlandse Binnenwateren | 
Link | Overzicht vaarkaarten Nederland |

 

Links: Andere toeristische vaarroutes | Bezochte Jachthavens |

 

Touristische vaarroute Maas-Waalroute

De Maas-Waalroute is een van de vele routes die deze provincie doorkruist. De rustige Maas, die tevens de grensrivier vormt met Noord-Brabant, is een waar eldorado voor pleziervaarders. Met een begin in Gorinchem vaart u de Afgedamde Maas op en komt bij Heusden op de Maas. Een geweldig aantal fraaie maar ook historische plaatsen zullen nu volgen. Hedel, Lith, Maasbommel, Ravenstein en Grave om er maar een paar te noemen. Overal vindt u hier voldoende jachthavens of aanlegplaatsen om te genieten van deze lommerrijke omgeving. Het is dan ook niet de bedoeling om hier in een dag langs te “knallen”, rust en genieten staan hier hoog in het vaandel. Na Heumen gaat u naar het Maas-Waalkanaal. Dit kanaal is een belangrijke verbinding tussen het zuiden en het noorden van ons land. Het is daarom een druk bevaren kanaal. De ANWB wateralmanak deel 2 geeft een duidelijke beschrijving hoe u dit kanaal moet bevaren.

Bij Weurt komt u op de Waal een van de drukst bevaren rivieren in ons land. Hier komen we aanzienlijk minder aanlegplaatsen tegen dan op de Maas. Beneden Leeuwen is een van de eerste en natuurlijk Zaltbommel. Deze oudste vestingplaats uit deze regio vraagt om een bezoek. Aanleggen kan in de Jachthaven Zaltbommel waarna u een urenlange verkenningstocht kunt maken door de stad van Maarten van Rossum. Deze beroemde veldheer (1478-1555) is ook de naamgever van het gelijknamige museum dat een kijkje biedt in het verleden van deze omgeving.

Toeristische vaarroutes: Hartroute Rivieren
Vanuit Muiden bent u de provincie Utrecht binnengevaren, om u via de Vecht uiteindelijk bij Vianen op de Lek uit te komen. Via de Lek en de Neder-Rijn ging u stroomopwaarts richting Arnhem. U voer toen al een deel van de Hartroute Rivieren. Hier zal de dichter Hendrik Marsman aan moeten hebben gedacht toen hij het gedicht schreef “Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan”. Het Utrechtse deel van de Hartroute Rivieren kunt u vinden op de website van de provincie Utrecht.

Arnhem: Watersport in een grote stad
In Arnhem heeft u een keuze uit meerdere jachthavens. De belangrijkste zijn R & Z.V. Jason en Jachthaven Valkenburg. Arnhem heeft natuurlijk als grote plaats veel te bieden en het zal dan ook zo zijn dat u hier extra tijd voor uitrekt. Bezienswaardigheden zijn er voldoende: de Grote Eusebiuskerk, De Historische Kelders onder een van de winkelstraten, Museum Bronbeek maar ook park Sonsbeek en Burgers Zoo mogen niet op het programma ontbreken. Als we Arnhem weer verlaten gaat het nog even stroomopwaarts richting het Pannerdens Kanaal. Nu draait u de Gelderse IJssel op en gaat in de richting van Doesburg.

Varen op een bochtige rivier
Het varen op een bochtige rivier vraagt wel uw aandacht. De beroepsvaart, die stroom opwaarts gaat, zal het liefst de binnenbocht nemen terwijl de afgaande vaart de buitenbocht neemt. Dit alles natuurlijk om zoveel of zo weinig mogelijk profijt van de stroom te hebben. Het is dan ook mogelijk dat de beroepsvaart aan bakboord in het vaarwater komt. Dit maken ze kenbaar door een blauw bord met witte rand te tonen aan de stuurboord zijde van het stuurhuis. Het is dan ook het beste om als pleziervaart dezelfde koers te varen als de beroepsvaart. Let wel op: de beroepsvaart heeft te allen tijde voorrang.

Doesburg: Een oude Hanzestad met veel watersport
Bij kilometerpaal 902 gaat u stuurboord uit en vindt u de Passantenhaven van Stichting Doesburg Goed. Passeert u de sluis dan komt u de Jachthaven van Watersportvereniging De Oude IJssel tegen. Deze havens liggen dicht bij de stad. Gaat u bij kilometerpaal 905 stuurboord uit dan komt u in Het Zwarte Schaar, een dode zijarm van de Gelderse IJssel. Hier vindt u een respectabel aantal Jachthavens. De eerste die u tegen komt is Jachthaven Dorado Beach. Deze is het meest geschikt om een bezoek te brengen aan Olburgen en Dieren. Doesburg geniet vooral bekendheid als "mosterdstad". Vrijwel elke toerist die Doesburg aandoet bezoekt de Doesburgsche Mosterdfabriek, een "werkend" museum waar oude mosterdmolens met bijbehorende apparatuur bedrijfsklaar te bezichtigen zijn.

Watersport stad Zutphen
Wanneer u doorvaart is de volgende grote stad Zutphen, net als Doesburg een van de vele Hanzeplaatsen langs de Gelderse IJssel. De stad ligt op een mooi punt, daar waar twee rivieren elkaar ontmoeten. De Berkel mondt hier uit in de Gelderse IJssel. Aan stuurboord vindt u de ingang van de Vispoorthaven (kilometer paal 927). Hier is een uitstekende jachthaven die aan het centrum grenst. Het Centrum van Zutphen is niet groot dus is een wandeling van uit de haven een aanrader. Blijft u langer in Zutphen dan kunt u de gelegenheid te baat nemen om te genieten van de mooie omgeving. Bij de VVV kunnen ze u over vele mogelijkheden informeren.

Deventer: Boeken en Koek
Vanaf Zutphen gaat het richting Deventer. Deze stad staat bekend om zijn boekenmarkt. Met meer dan 100.000 bezoekers, in augustus, is het de grootste van Europa. Maar nog belangrijker is koek. Al meer dan vierhonderd jaar heeft Deventer een naam en faam op te houden als Koekstad. Het koekwinkeltje van J.B. Bussink aan de Brink is een sprekend voorbeeld hier van. Hier kunt u onder het genot van een kop koffie de kruidkoek zelf beoordelen. Voordat u van dit alles kunt genieten moet er wel een jachthaven zijn. Hiervoor heeft u de keuze uit de R. & Z. V. Daventia en Zeil- Motorbootvereniging Deventer.

Links: Andere toeristische vaarroutes | Bezochte Jachthavens |

 

Advertentie

Trefwoorden

vaarroutes  toeristische-vaarroutes 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via