FD nummer België

FD nummer België

Voor België is soms een FD nummer nodig. Die kunt u aanvragen op de eerste sluis die u binnenvaart. Een FD nummer is een identificatienummer van uw schip. Met name in de havens van Antwerpen heeft u dit nummer nodig. Het aanvragen van een FD nummer is verplicht maar gratis en het FD nummer blijft voor altijd verbonden aan het schip.

Bij een sluisbediening wordt gevraagd om uw FD nummer en aan de hand van uw gegevens kan er doorvaartgeld berekend worden, de rekening krijgt u hiervan thuisgestuurd.

Niet verplicht bij Willemdok in Antwerpen

Er geldt een uitzondering voor de plezierjachten die naar het Willemdok in Antwerpen willen en door de Kattendijksluis varen. Daar heeft u geen FD nummer meer nodig en hoeft u ook geen doorvaartgeld te betalen.

Indien u jachthaven Willemdok wilt bereiken door de Royersluis heeft u wel een FD nummer nodig. Een FD nummer wordt opgemaakt als u de eerste keer een dergelijke sluis wilt passeren. Een FD nummer is niet meer vooraf aan te vragen.

Welke gegevens noodzakelijk voor het aanvragen van een FD nummer

 • De naam van het vaartuig
 • De vlag waaronder u vaart
 • lengte, breedte, diepgang, tonnage
 • Bouwjaar van het schip
 • Naam en adres eigenaar
 • Herkomst en bestemming van de reis

*FD nummer

Een FD nummer (Financiële Dienstnummer) is een registratie van uw boot voor het gemeentelijk havenbedrijf van Antwerpen. Dit nummer wordt toegewezen aan het schip en niet aan de eigenaar. Bij sluizen of meldingspunten dient u uw FD nummer door te geven via de marifoon zodat de dienst meteen  kan zien wat voor schip het betreft. Voor eventuele doorvaartrechten wordt een rekening naar uw huisadres gestuurd. Voor schepen die via de Royersluis naar het Willemdok varen is geen doorgangsgeld berekend. Dat zit in het haventarief al verrekend. Ook de doorvaart via het Albertkanaal  is gratis. Als u door de Kattendijksluis vaart heeft u geen FD nummer nodig, deze sluis is niet van de havendienst/

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via