Gent - Brugge Vaarroute

Merelbeke – Brugge Vaarroute België

Na enkele dagen in Gent te hebben doorgebracht is het leuk om weer verder te varen. Brugge is het doel, een prachtige oude stad met een rijke historie. De vaarroute van ons loopt vanaf Merelbeke, waar we in de verenigingshaven hebben gelegen.De totale route is 26,3 zeemijlen, de maximala doorvaarthoogte is 6,7 meter, de maximale diepgang is 2,5 meter. Een mooie route, we hebben er 4 uur over gevaren.

Gebruikte kaarten: | vaarkaarten België | 

Vaarvignet – waterwegenvignet

Voor het varen op de Belgische binnenwateren zoals hieronder heeft u een Vaarvignet nodig, zie het maar als tolbetaling. Een vaarvignet kunt u vooraf aanschaffen of bij de eerste sluis die u passeert. U kunt een Vaarvignet kopen voor het hele jaar (80 euro voor schepen tussen 6 en 12 meter, 180 euro voor schepen langer dan 12 meter) of voor een kortere periode (40 of 80 euro).

Link: | vaarvignet België |

Vaarkaarten en boeken België

Wie gaat varen in België doet er goed aan om betrouwbare kaarten mee te nemen. Diverse vaarkaarten en boeken over België zijn direct uit voorraad leverbaar via onze watersport winkel, tenzij anders vermeld bij het artikel. Uitgeverij Hollandia geeft ook goede (Nederlandse) vaarwijzers uit die direct leverbaar zijn.


Link: | Vaarkaarten en routeboeken België |

Startpunt Merelbeke

We verlaten de jachthaven onder de vaste brug door en houden direct stuurboordzijde aan, dit is de Ringvaart om Gent. Pas even op voor het vrachtverkeer wat uit de Sluizen Merelbeke kan komen. De Ringvaart om Gent is een breed vaarwater waar u maximaal 8 knopen mag varen. U passeert veel bruggen, maar vrijwel geen enkele brug hoeft te worden bediend, er is doorvaarthoogte voldoende.

De eerste brug is de Ottergembrug, maximale doorvaarthoogte 7,64 meter. Daarna volgt een hele serie bruggen om Gent: Klaverbladbrug (7,19 meter), de Zwijnaardsebrug (7,37 meter), de Hutsepotbrug (7,23 meter), de Maaltebrug (7,41 meter), de Nieuwe Brug (7,85 meter), de Spoorbrug (7,08 meter), de Buchtenbrug (6,98 meter), de spoorbrug Gent-Brugge (7,01 meter), Drongenbrug Autoweg (7,63 meter), de beekstraatbrug (7,42 meter), Nieuwe brug R4 ( 7,67 meter) en ten slotte de Speybrug Vinderhoute (7,1 meter).

Hierna draait u naar bakboord, het Kanaal van Gent naar Oostende op. Ook hier mag u 8,1 knopen varen, maar dit vaarwater wordt wat smaller, bovendien trekt u bij een smal vaarwater zomaar de rietkragen weg. Tevens passeert u enkele jachthavens die direct aan het vaarwater liggen, golven veroorzaken daar veel overlast.  U moet ook even oppassen bij tegenkomend of achteropvarende beroepsvaart.

Als eerste brug passeert u de Vaste Bierstalbrug met een doorvaarthoogte van 9,19 meter. Dit is een mooi vaarwater, een beetje kronkelend en een mooi landschap aan beide zijden.

Iets verderop passeert u de Vaste Brug Lovendegem (9,07 meter) daarna volgt de vaste Brug Dumen (9,46 meter), bij de viersprong vaart u gewoon rechtdoor, het Kanaal van Gent naar Oostende volgend. Ook nu volgt weer een serie bruggen: de vaste Brug Hansbeke (7,26 meter), de vaste Brug Bellem (8,93 meter), de vaste Brug Aalter (7,8 meter), de vaste Brug Overlei (7,44 meter), de vaste Leopoldbrug (8,45 meter), de Zuidleiebrug 7,55 meter, de vaste Louisa-brug Beernem 9,82 meter, de Kantelbrug Moerbrugge moet bediend worden ( 1 meter) en is aan te roepen op kanaal 18.

Daarna komt u weer in een bewoond landschap, vlak bij Brugge. De Kantelbrug Moerbrugge (0,6 meter) moet bediend worden en kunt u aanroepen op kanaal 18. Na de Voetbrug BN (7,29 meter) ziet u aan bakboordzijde de jachthaven Flandria.

Deze haven ligt op loopafstand van het centrum. Aan de noordelijke kant zijn boxen, waar de havenmeester u een vrije box kan toewijzen, aan de zuidzijde zijn ook voldoende ligplaatsen. Opgepast: helemaal achter in de haven is het ondiep, daar liggen stenen, de ondiepte wordt niet aangegeven. Zie ook ons verslag van de jachthaven.

Link: | Jachthaven Flandria Brugge |

Vaarroutes België:  Breskens-Antwerpen | Antwerpen-Gent | Gent-Brugge | Brugge - Zeebrugge |

Gebruikte kaarten: | Vaarkaartenset België | Vaarwijzer België | 

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via