Spanje Vaarvoorschriften

Vaarregels en voorschriften watersport Spanje
Spanje en watersport is een prima combinatie, maar de meeste vaarwateren zijn op de Middellandse Zee. Langs de kust, daar is het vaarwater van Spanje. Aangezien de wind meestal niet zo sterk is wordt er veel met een motorboot gevaren. Ook waterskiën is uitstekend te doen langs de kust van Spanje, minder wind betekent ook minder golven.

Wat heeft u nodig om te mogen varen in Spanje

 • Paspoort of identiteitsbewijs
  Binnen de Europese Unie is een paspoort geen vereiste, wel is het verplicht u te kunnen identificeren. Dit kan met een paspoort of een geldige ID kaart.
   
 • Eigendomsbewijs van de boot – ICP
  ICP staat voor “Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen en is een officieus eigendomsbewijs van uw boot. Het ICP wordt in Spanje erkent net zoals in veel andere Europese lidstaten. Een ICP is twee jaar geldig en wordt in drie talen uitgegeven: Nederlands, Engels en Frans. U kunt een ICP in Nederland aanvragen bij het Watersportverbond. Hiervoor heeft u nodig een officiële aankoopnota of een verzekeringspolis of een btw-verklaring.​
   
 • Verzekeren van uw boot in Spanje
  Het is voor schepen langer dan 2,5 meter verplicht verzekerd te zijn tegen aansprakelijkheid. De minimale dekking voor zaakschade is € 96.162,- en voor persoonlijke schade € 120.202,-.

  Daarnaast is het zeer verstandig om verzekerd te zijn met het oog op diefstal, transportschade. Indien u een verzekering afsluit is het even goed opletten of uw vaargebied ook onder de dekking valt.
   
 • Vaarbewijs Spanje – ICC
  Zeilboten korter dan 6 meter en motorboten korten dan 5 meter of met een motorvermogen van minder dan 15 PK hebben geen vaarbewijs nodig, mits u meer dan 2 mijl van een haven wegblijft en de bestuurder minimaal 18 jaar is.

  Alle andere combinatie eisen een vaarbewijs. Dat kan met een internationaal vaarbewijs, genaamd ICC. ICC staat voor “International Certificate of Competence”, deze kunt u aanvragen bij de Vamex. Deze wordt verstrekt als u in het bezit bent van een Nederlands vaarbewijs. Een ICC blijft geldig tot uw 70e jaar, daarna kunt u het ICC om de drie jaar laten verlengen.

  Indien u na 1 januari 2010 een vaarbewijs heeft gehaald dan is hierbij tegelijk een ICC aan toegevoegd op de kaart door de Vamex en hoeft u niets aan te vragen. U kunt ook uw huidige Vaarbewijs laten omzetten naar een kieuw model waar direct een ICC bij inbegrepen is.

  Er zijn drie soorten ICC’s

-           ICC-Binnenwateren – op vertoon van een Vaarbewijs 1

-           ICC-Binnenwateren en kustwateren – op vertoon van een Vaarbewijs 2 of Rijnpatent

-           ICC-kustwateren – op vertoon van het certificaat Theoretische Kustwateren

 

 • Vaarregels in Spanje
  De voorrangsregels voor beroeps- en watersport verschillen in Spanje niet wezenlijk met die van Nederland. Beroepsvaart heeft altijd voorrang. Zie voor de overige de regels van Nederland. Dicht aan de kust (< 250 meter) geldt een maximale snelheid van 5 knopen, in havens geldt een maximale snelheid van 3 tot 5 knopen.

  Link: | Nederlandse voorrangsregels |

 

 • Marifoon en voorschriften Spanje
  Indien u een Marifoon aan boord geïnstalleerd heeft dient u in het bezit te zijn van een marifoonbrevet en een machtiging zoals dat ook in Nederland geldt. Noodoproep is ook hier via kanaal 16. De aanroepnaam bij noodoproepen is Madrid MRCC.

  Link: | Marifoonvoorschriften |

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via