Vaargebied Markermeer

Het Markermeer is een prachtig vaargebied voor de watersport. Vrijwel geen ander water in Nederland biedt zoveel ongecompliceerde mogelijkheden. Zeker voor de geoefende watersporter is het een uitdagend gebied, maar bij rustig weer kunnen ook kleinere schepen prima varen op het Markermeer. Echte vaarroutes zijn er niet op het Markermeer, maar dat is ook direct het leuke er van. U vaart gewoon naar waar u wilt en laat zich leiden door de wind.

Oppassen bij zware wind en golfslag op het Markermeer
Bij zwaardere wind kan het wel behoorlijk spoken op het Markermeer, dus houdt voor u uitvaart het weer in de gaten en luister het weerbericht uit van de Centrale meldpost IJsselmeer. Ieder uur om 15 minuten over wordt via de marifoon op kanaal 1 het weerbericht uitgezonden. Helaas is het weerbericht niet per uur aangepast dus u zult zelf ook een beetje moeten opletten. Vergis u ook niet in de kracht van het water bij harde wind. Het Markermeer kent net als het IJsselmeer een korte maar heftige golfslag die u zeker parten gaat spelen met harde wind op een motorboot of zeilend als u scherp aan de wind wilt varen.

Aanbevolen: Vaarwijzer IJsselmeer en Markermeer


Uitgeverij Hollandia heeft een prachtig en zeer bruikbaar boek uitgegeven over het varen op het Markermeer. Tevens biedt het boek ook een schat aan waardevolle toeristische informatie over de leuke plaatsen langs het Markermeer en de jachthavens, 

Link: | Vaarwijzer IJsselmeer | Vaarkaart IJsselmeer |

Het markermeer kent talloze aanloophavens zoals Enkhuizen, Hoorn, Edam, Volendam, Uitdam, Muiden, Muiderzand, en Lelystad. Daartussen zijn ook nog een aantal kleine jachthavens in Broekerhaven, Marken, Durgerdam, Marken, en De Blocq van Kuffele.

Navigatie is belangrijk
Voor u het water op gaat dient u zich te laten door een goede waterkaart zoals de 1810.5 van de Hydrografische Dienst of de ANWB Kaarten. Een GPS is eigenlijk onmisbaar op het water, een kaartplotter kan met name in het donker of in mist wonderen verrichten. Weet wat u doet en waar u zich bevindt. U zou niet de eerste zijn die aan een ander schip moet vragen of “dit de weg naar Utrecht is”. Het staat niet alleen dom, maar het is ook nog eens levensgevaarlijk voor u en uw bemanning.

Laten we maar gaan varen..
Welk uitgangspunt u ook neemt, op het Markermeer kunt u dus alle kanten op. We starten met onze beschrijving van de havenplaatsen aan het Markermeer vlak bij Enkhuizen.

Broekerhaven
Enkhuizen aan het Markermeer bestaat eigenlijk niet echt. Om de stad Enkhuizen in te varen zult u toch echt door het naviduct (de sluis) moeten gaan, maar Broekerhaven ligt tegen Enkhuizen aan.
De ingang naar de haven ligt haaks op de KG13 en via de vaargeul bereikt u de smalle haveningang. Voldoende diepgang ( 2-2,5 meter) maar houdt u wel de betonning aan. Voor schepen met een hoogte van minder dan 3.30 meter is er ook nog een binnenhaven beschikbaar. De haven is volgens onze redactie een lust voor het oog. We hebben de haven bezocht op 28 augustus 2007 en waren onder de indruk van de haven. Rondom de haven is een strandje, speelweide en een barbecueplaats. Het gezellige clubhuis heeft een terras op het zuiden. Kinderen mogen gebruik maken van de faciliteiten van de naast gelegen camping. Voor meer informatie klik hier

Hoorn en watersport
Hoorn ligt een beetje in een uithoek, maar is beslist de moeite waard en is uistekend aan te varen met vrijwel iedere wind. Als u vanaf Enkhuizen komt dient u even op te letten bij de Nek. Houdt enige afstend van de kustlijn en er is niets aan de hand. Bij Hoorn aangekomen vaart u tussen de havenlichten door. Vervolgens kunt u kiezen uit diverse jachthavens. Direct na binnenkomst ligt aan bakboord de Grashaven, een moderne jachthaven met veel voorzieningen en op loopafstand van de stad. U kunt echter ook doorvaren naar het centrum. Daar vindt u de jachthaven van WSV Hoorn aan stuurboordzijde en als u rechtdoor vaart kunt u ook in de kom van de stad liggen. Hier kan het wel eens druk zijn. Ook veel bruine vloot schepen vinden Hoorn een leuke plaats.

De stad Hoorn
Deze stad van de Scheepsjongens van Bontekoe (1618) ademt nog altijd de rijkdom van de VOC. Alleen zijn de kruidnagelen, peper, en andere specerijen, die toen uit verre landen hier aan land werden gebracht, vervangen door onder andere watersport en toerisme. Het centrum met zijn monumentale gebouwen, waaronder de Waag en het West-Fries museum, zijn van een unieke schoonheid. En wie oog heeft voor detail raakt niet uitgekeken. Hier groeit het besef dat we ooit een rijk land zijn geworden. Aan winkels, terrasjes, cafeetjes en restaurants geen gebrek. Dit alles ligt allemaal op loopafstand, maar het begint al in de haven zelf. De hoofdtoren herbergt een uitstekend restaurant, grillbar en terras. Dit fraaie monument dateert uit ca. 1500. Via de wenteltrap (pas op uw hoofd) betreedt u het ronde restaurant met een subliem uitzicht over de haven en het water. Neem plaats aan de eikenhouten tafels met tinnen borden en geniet van al het lekkers er op u afkomt. Voor kinderen is er voldoende te beleven. Nabij de haven ligt het kleine Speelgoedmuseum. Hoorn is tevens het vertrekpunt van de Museum Stoomtram die naar Medemblik pendelt. Een belevenis die kleine zeebonken niet snel vergeten.

Edam en watersport
Edam is een leuke watersportplaats net boven Volendam. Wie de drukte in de jachthavens van Volendam wil ontlopen kan uitstekend Edam aan doen. Via de E1 dient u binnen de smalle betonning de haven aan te varen. Na het uitbaggeren van de aanloop is Edam goed binnen te varen. Direct na de binnenkomst maakt u een hoek naar het zuiden, let hier even op het uitvarende verkeer, de ingang is niet erg breed. Aanleggen kunt u aan stuurboordzijde, dit is de buitenhaven, maar u kunt ook honderd meter verder varen naar de jachthaven van watersportvereniging De Zeevang. Dit is een rustige jachthaven die enigszins beschut ligt. Het si een echte verenigingshaven, maar wel met uitstekende faciliteiten. De haven ligt op een half uur lopen van de stad Edam, maar de jachthaven stelt ook fietsen (gratis) beschikbaar.

Edam is een stad die natuurlijk bekend is van de Edammer Kaas en de stad kent vele kaaswinkels, het is er gezellig druk met toeristen, maar die gaan ’s avonds weer weg. De stad kent een leuk centrum met monumentale gebouwen zoals het oude stadshuis, omringd door terrassen en restaurantjes. Leuk om te bekijken is het Proveniershof, een voormalig wooncomplex voor ouderen. Edam kent nog steeds een traditionele kaasmarkt. Voor meer info: www.vvv-edam.nl

Volendam en watersport
Volendam staat voor velen synoniem met klederdrachten en natuurlijk The Cats. Heel af en toe ziet u nog wel eens iemand in klederdrachten, The Cats zijn vervangen door BZN en die weer door Jan Smits. Volendam is druk, tot zeer druk door toeristen die met busladingen tegelijk worden aangevoerd. De souvenirwinkels liggen vol met kits en prullaria, het geluid uit de café’s overstemd de stad in de avond en toch moet u er maar eens heen. Palingrokerij, historische panden, visafslag, prachtig uitzicht over het water en de haven, veel vertier: het is er allemaal in Volendam. Vanuit Volendam kunt u ook met de Marken Express naar Marken, maar daarvoor bent u geen watersporter geworden natuurlijk.

Volendam Jachthaven
De gemeentelijke jachthaven is dus druk en de sanitaire voorzieningen laten duidelijk te wensen over, maar er is altijd plaats voor u. Motorjachten en zeilschepen liggen hier broederlijk naast elkaar en zo hoort het ook. De haven is aanloopbaar door vanaf de MN1 naar de GZ7 te varen. Hier gaat u stuurboord en vaart recht Volendam in. De havenmeester vangt u meestal op om een plaatsje te wijzen. De stadskant is aantrekkelijk maar wel rumoerig, de dijkkant is een stuk rustiger, maar iets verder lopen, aan u de keus…

Marina Volendam
Over kiezen: u kunt natuurlijk ook kiezen voor de nieuwe Marina Volendam. Nadat u de GZ7 gepasseerd bent kiest u bakboord bij de VD4. De vaarweg volgend komt u in de nieuwe Marina Volendam. Op het moment dat wij de haven bezochten in mei 2007 was de haven nog in aanbouw, maar inmiddels schijnt de haven op orde te zijn. Het is even wandelen naar Volendam, maar zeker de moeite waard.

Monnickendam en watersport
Monnickendam bereikt u via de Gouwzee. Zee is een groot woord voor het stukje water van Volendam, via marken naar Monnickendam. De Wateralmanak van de ANWB geeft aan dat er vele ondiepten zijn en dat we moeten oppassen voor waterplanten. Als we de vaargeul volgen is er niets aan de hand. Vanaf Volendam volgen we de VD2 en de GZ 8 de vaargeul richting het zuiden. Na Marken aan bakboordzijde langs te zien gaan we zuidwaarts naar de keerboei die ons stuurboord laat aanhouden. Volgens onze nieuwe GPS met kaartplotter kunnen we zelfs een stukje afsnijden en dat doen we ook, maar angstvallig naar de dieptemeter kijkend is er niets aan de hand. Bedankt Stentec!

Vanaf de GZ 13 steken we rechtstreeks naar de MO 3 en vervolgens komen we via de betonning in Monnickendam. Daar vindt u diverse havens. Bij de MO11 kunt u stuurboord naar jachthaven De Zeilhoek, een jachthaven voor mensen die van rust houden. De betonning aanhoudend vindt u aan stuurboord Marina Monnickendam met 550 ligplaatsen beslist geen kleintje, ook uw schip van 20 meter past in een box. Marina Monnickendam ligt op loopafstand van het centrum. www.marina-monnickendam.nl
Aan bakboord ligt Marina Hemmeland Monnickendam www.hemmeland.nl, ook een grote jachthaven met 650 plaatsen, ook op loopafstand van Monnickendam. Als u naar het centrum loopt komt u ook langs de Dehler importeur en een fraaie scheepswinkel. Helemaal aan het eind zijn ligplaatsen van de gemeente Monnickendam. Deze haven is bezocht door de redactie van Watersport Almanak klik hier

Monnickendam
Monnickendam heeft een beschermd stadsgezicht met veel historische huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Elke zaterdag wordt er een gezellige weekmarkt gehouden. In het midden van de stad vindt u de oude speeltoren met een beroemd carillon. Tijdens de markt wordt het carillon bespeeld door de stadsbeiaardier. Aan de binnenhaven staat de “Waegh’, waar vroeger kaas werd gekeurd en gewogen. Later werden er ook vrouwen gewogen die van hekserij werden beschuldigd, om te controleren of ze zwaar genoeg waren om geen heks te zijn. Monnickendam is sinds het verre verleden al bekend om zijn visrokerijen. Nog steeds wordt er in de haven vis gerookt die u ongetwijfeld zult ruiken als u door de haven loopt. Daarnaast heeft u natuurlijk de mogelijkheid om uitgebreid te proeven! Verder leuke straatjes met kleine winkels en enkele restaurants.

Marken en watersport
Marken was vroeger en echt eilandje in de Zuiderzee, sinds de aanleg van de dijk om de Gouwzee in 1957 is het een schiereiland. Overdag steevast druk door de toeristen die vanaf Volendam met ladingen tegelijk worden afgeleverd. Als de laatste boot vertrokken is waant u zich in een andere wereld. Rust en stilte zijn dan de kenmerken van Marken. Fraaie houten huizen, slingerende weggetjes, paadjes, een enkel restaurant, een supermarkt en 2 kerken. Je moet er gewoon eens geweest zijn.

Marken aanlopen
Komende vanaf Volendam neemt u de betonde route over de Gouwzee, u kunt beter in de route blijven want de rest kan erg ondiep zijn en gevuld met waterplanten. De laatste ton is de MO2/MK1 daar vaart u naar bakboord de haven van Marken in. Let op de toeristenboten van en naar Volendam. Eenmaal binnen vindt u aan bakboordzijde de oude haven en aan stuurboord vindt u ligplaatsen in de Nieuwe haven. Bordjes geven aan of de ligplaats vrij is. De havenmeester zoekt u wel op voor het havengeld.

Uitdam - kleine watersportplaats
Komende vanuit het noorden passeert u eerst het Paard van Marken, de opmerkelijke witte vuurtoren die al van grote afstand zichtbaar is. Na het Paard van Marken volgt u de kustlijn of de gele betonning. Na de MIJ 6 keert u 90 graden stuurboord en vaar de vaargeul naar Uitdam in. De maximale diepgang is 1,9 meter, in de haven is dat tussen 1,8 en 2,4 meter. De jachthaven Uitdam biedt plaats aan 320 schepen en ligt aan een camping. Uitdam is een dorp dat bestaat uit 150 inwoners, de rest zijn recreanten, vooral kampeerders en surfers. Het achterland biedt wel wat mogelijkheden, vooral voor mensen die graag oude gebouwen bezichtigen.

Muiden - centrum van watersport 
De oude vestingstad Muiden is een geliefde watersportplaats en watersporters van allerlei pluimage kunt u tegenkomen in Muiden: van roeisloepen tot superjachten, van kleine zeilboten tot de bruine vloot. Bij het aanvaren van de route naar het centrum van Muiden is het zaak om de vaargeul aan te houden en vanaf de boeien M1 het midden van het vaarwater aan te houden. Vanaf de boeien M3 beginnen de uiterwaarden en deze zijn van uitermate hard basalt. Bovendien is het aan weerszijden van het kanaal ondiep en niets is erger dan in het zicht van de haven te stranden.

Koninklijke Jachthaven
Direct als u Muiden binnenvaart ziet u aan stuurboord de jachthaven van de Koninklijke Nederlandse Zeil & Roeivereniging Muiden, kortweg KNZRV. Koninklijk is niet zomaar, zelfs de Groene Draeck ligt hier in de haven, vrijwel iedere dag begeleidt door een paar mannetjes die, mocht het Hare Majesteit behagen om te gaan zeilen, zorgen dat het schip pico bello klaar ligt.

Muiden staat bekend om zijn Muiderslot, dat te bezichtigen is en u kunt lekker wandelen over de vestingwallen. Het dorp zelf is gezellig en sfeervol. Fraaie oude huizen etc, maar het hoogtepunt voor watersporters is natuurlijk het terras van Ome Ko, een café uit een verloren tijd, en trekt altijd veel publiek. Het ligt aan de sluis naar de Vecht en daar is altijd wel wat te doen. Watersporters die het sluizen nog moeten leren kunnen beter ergens anders oefenen, zonder publiek. De bediening op het terras van Ome Ko is dramatisch, ze zien je niet of ze willen je niet zien, maar het terras ligt mooi op de zonkant.

In Muiden zijn enkele restaurants, een supermarkt, een bank, een scheepswinkel , scheepsmakelaars en… een hoop lawaai van vliegtuigen. Net als in Muiderzand vliegen ze hier om de 3 minuten over met herrie. Maar, bovenal maakt Muiden een knusse indruk, compact en veel watersport.

Muiden – jachthavens
Als eerste haven komt u aan stuurboord de voornoemde KNZRV tegen, startplaats van het Rondje Noord Holland en ligplaats van het koninklijk huis. Het is een echte Yachtclub: boven het verenigingsgebouw is een sociëteit waar u alleen met “passende kleding”wordt toegelaten. Schuin tegenover de Koninklijke ligt de jachthaven van de Stichting Jachthaven Muiden. De Jachthaven is niet groot, klein zelfs, boxen zijn vrijwel nooit vrij, er is geen grote receptie met vlaggen en wimpels, het is gewoon een jachthaven. De haven is zogezegd klein, maar gezellig. De laatste jaren liggen er ook wel wat grotere schepen, maar iedereen is welkom, in gepaste kleding of niet. Na de sluis zijn ook nog diverse ligplaatsen (Jachthaven Van Deursen) die veelal gebruikt worden door motorboten die op doorvaart zijn naar Utrecht via de Vecht.

Muiderzand - Marina Muiderzand
Vanaf het Markermeer, komende vanuit het noorden, is Marina Muiderzand aanlopen vrij eenvoudig: Pampus aan stuurboord houden en de geul naar de Randmeren opzoeken. Denk om de ondiepte aan bakboordzijde want het water naast de geul is menig watersporter, die een stukje wilde afsnijden, fataal geworden.
Marina Muiderzand is al van een afstand zichtbaar aan de drie markante grote woontorens die pal achter de jachthaven liggen. Bij de keerton JH2 aan bakboordzijde vaart u de haven in. Denk aan stuurboordwal als u de haven invaart, het zou er wel eens druk kunnen zijn.

Marina Muiderzand heeft maar liefst plaats voor 950 watersportliefhebbers met een boot. Dat is niet niks. Op het haventerrein is alles aanwezig: supermarkt, scheepswinkel, uitgebreid sanitair, gratis internet, scheepsmakelaars etc. Naast het haventerrein is een mooi strand. Maar… dat is het ook ongeveer. Marina Muiderzand is geen haven die gekoppeld is aan een leuk stadje of zo. Het is voor velen een uitvalsbasis naar de Randmeren of juist naar Amsterdam via het Markermeer.

De Blocq van Kuffeler
Van oorsprong is De Blocq van Kuffeler een vluchthaven aan de oostzijde van het Markermeer, genoemd naar directeur-generaal Zuiderzeewerken ir. de Blocq van Kuffeler die op 25 september 1933 de afsluitdijk officieel heeft geopend en zeer betrokken was bij de totstandkoming daarvan en andere bekende waterwerken. Als je het negatief beschouwd is hij de grondlegger van het feit dat we geen Zuiderzee meer hebben.

De vluchthaven is inmiddels ook het terrein van W.S.V. De Blocq van Kuffeler Almere. Een kordate haven waar weinig op aan te merken val, maar waar u ook geen modern speelpaleis van moet verwachten. Er is water, er zijn toiletten, goede steigers en een laag tarief. Maar het is beslist geen haven waar u een vakantiegevoel bij krijgt. | Meer informatie

Lelystad-Haven
Lelystad-haven is de eerste jachthaven nadat u van Muiden of Muiderzand vertrokken bent richting het noord-oosten. U kunt al vanaf de Oostvaardersdiep de haven aanvaren of komende vanuit het noorden na de sluis bakboord houden en niet het Markermeer op varen. De haven ligt beschut achter de dijk, maar ligt wel een beetje open bij westenwind. Als u langs de westdijk vaart kunt u de haven niet missen. Bij het binnenvaren van de haven vindt u aan bakboord een meldsteiger waar u een plaatsje kunt vinden via de aanwezige kaartjes.

Het is een forse haven met een tiental lange houten steigers met palen. Een deel van de haven wordt bezet door de bruine vloot. Op de steigers zijn voldoende elektra- en watertappunten. Op de kade bevindt zich een zeer ruim gesorteerde watersportwinkel “Tagerijn Emma” . De kade wordt tevens gebruikt als parkeerplaats. Loopt u in de richting van het Café Restaurant ’t Dijkhuysje dan is een bezoek de moeite waard. Het restaurant heeft een eerste verdieping, die tijdens het genieten van uitstekende maaltijd, uitzicht geeft over de haven.
Wanneer u op de kade rondloopt, vindt u nog diverse bedrijven o.a.: Zeilschool “Pixis Mare”, Electric Care voor scheepselektronica, Best Watersport voor onderhoud en stalling en Cees Olgers Scheepstimmerwerk. Voor de kleine matrozen aan boord is er bescheiden kinderspeelplaats en er is ook een barbecueplaats. Maar het echte vertier ligt wel wat verder van de haven. Drie kilometer langs de dijk lopen brengt u naar “De Bataviawerf”en de Zeven Provinciën, Het Nieuwland Poldermuseum en Batavia Stad. Het natuurgebied de Oostvaardersplassen ligt aan de Z.W. zijde van de haven.

Advertentie

Trefwoorden

vaargebieden  markermeer 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via