Vaarroute Hasselt - Antwerpen

Vaarroute van Hasselt naar Antwerpen

Als u van Hasselt naar Antwerpen wilt varen en de jachthaven Willemdok als einddoel heeft is het verstandig om vroeg te vertrekken. De bruggen in Antwerpen die toegang geven tot het Willemdok kennen een spertijd van 15.30 tot 18.00 uur. U kunt wachten aan de kaai bij de Siberiabrug, maar daar ligt het niet prettig. De totale lengte is bijna 80 kilometer, dus u heeft uw tijd wel nodig.

We verlaten Hasselt om 7.30 uur, varen onder de ringbrug Hasselt door en slaan vervolgens bakboord af, richting het westen, het Albertkanaal op. Het Albertkanaal is een saai kanaal, maar wel de snelste verbinding naar Antwerpen. U ziet onderweg weinig mooie landschappen, wel veel industriegebieden.. Let bij het uitvaren even op langsvarend scheepvaartverkeer, er wordt hard gevaren en de beroepsvaart wijkt niet voor pleziervaart. Houdt stuurboordwal van het vaarwater en let op het beroepsverkeer, zowel opkomend als oplopend vrachtverkeer.

Sluis Kwaadmechelen

Pas na 25 kilometer komt u bij de eerste sluis, de sluis Kwaadmechelen (VHF 20). Hier is een verval van 10 meter naar beneden. De kleinste sluiskolk is 136 meter lang en 16 meter breed. U moet wel even rekening houden met beroepsverkeer, zij gaan eerst de sluis in en daarna de pleziervaart. Nu wil het wel eens gebeuren dat de beroepsvaart de schroef van de boot blijvend laat draaien en dat maakt het sluizen voor de pleziervaart wat lastiger, zeker bij het in- en uitvaren. Leg daarom zowel voor als achter vast aan een bolder.

Vaarkaarten en boeken België

Wie gaat varen in België doet er goed aan om betrouwbare kaarten mee te nemen. Diverse vaarkaarten en boeken over België zijn direct uit voorraad leverbaar via onze watersport winkel, tenzij anders vermeld bij het artikel. Uitgeverij Hollandia geeft ook goede (Nederlandse) vaarwijzers uit die direct leverbaar zijn.


Link: | Vaarkaarten en routeboeken België |

Sluis Olen

Na 44 kilometer vanaf Hasselt komt u bij de Olensluis (VHF 20). Ook hier weer een verval van 10 meter en daar geldt dezelfde procedure als hierboven beschreven bij de sluis Kwaadmechelen.

Sluis Wijnechem

Na 68,3 kilometer vanaf Hasselt gerekend komt u bij de sluis Wijnechem (VHF 80). Deze heeft ook meerdere sluiskolken en kent een verval van 5,6 meter naar beneden. Hier zijn geen drijvende bolders en het aantal bolders in de sluiswand is ook zeer beperkt. Zorg daarom voor lange lijnen die u boven om de bolders heenslaat en lang genoeg is voor het verval.

Na Wijnegem wordt het drukker op het water, want u nadert Antwerpen. Houdt wederom stuurboordswal aan en pas op voor beroepsvaart die links en rechts zijkanalen en werkhaven in- en uitvaren. U bent verplicht het havenkanaal van Antwerpen uit te luisteren (VHF 74).

Aanmelden bij Havendienst Antwerpen

Volg de vaarweg en bij het Straatsburgdok dient u zich via de marifoon (VHF 20) aan te melden bij de havendienst. Daar dient u te melden dat u pleziervaart bent en naar het Willemdok gaat, dan bent u geen havengeld verschuldigd.

Bij de Siberiabruggen bent u eerder dan verwacht, deze bruggen zijn aan bakboordswal, direct na de Nieuwe Straatsburgbrug. Bij het oversteken van het vaarwater dient u goed op de beroepsvaart te letten. De Siberiabruggen kunt u oproepen via VHF kanaal 62. Let op de Siberiabruggen draaien niet tussen 15.30 en 18.00 uur. U kunt, indien u langer moet wachten aanleggen aan de muur aan bakboordzijde voor de bruggen.

Na de Siberiabruggen komt u in het Kattendijkdok, er rest nog één brug voordat u de jachthaven Willemdok kunt binnenvaren. De Londonbrug wordt bediend vanaf de Siberiabruggen, ieder uur is er bediening. Daarna wordt u opgevangen door de havenmeesters van Willemdok die u een plaatsje wijzen.

Link: | jachthaven Willemdok Antwerpen |

 

Gegevens vaarroute Hasselt - Antwerpen:

 • Totale lengte: 78,2 kilometer
 • Maximale doorvaarthoogte: 6,7 meter
 • Maximale diepgang: 3,4 meter
 • Vaartijd: ca 7 uur
 • Gebruikte vaarkaarten: | kaarten set België De Rouck |
 • Gebruikt navigatieprogramma: | PC Navigo |

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via