Oudeschild - Vlieland

Vaarroute Oudeschild – Vlieland

Er zijn twee manieren om van Texel naar Vlieland te varen. De route via De Paardenhoek adviseren wij voor ervaren schippers vanwege de ondiepten en de droogvallende stukken.

Via Molengat
Vanaf Oudeschild kunt u prima buitenom naar Vlieland varen. De tocht loopt via het Molengat over de Noordzee. Onervaren schippers dienen te bedenken dat het Molengat een berucht vaarwater is bij harde wind. Maar bij fraai weer is het een prachtige tocht die u aan de bovenkant langs de eilanden Texel en Vlieland voert.

De beste vertrektijd vanuit Oudeschild is een uur voor LW Texel | zie tabel | Dan heeft u de meeste stroom mee en gaat de tocht een stuk sneller. Als u van Vlieland naar Oudeschild wilt varen dan dient u 30 minuten voor HW Vlieland te vertrekken.

Boeken en kaarten onmisbaar op de Waddenzee
Naast kennis en ervaring zijn goede boeken en kaarten voor het varen op de Waddenzee onontbeerlijk. In onze webshop leveren we de nieuwste vaarkaarten en vaarboeken over de Waddenzee.


Link: | Vaarboeken Waddenzee | Vaarkaarten Waddenzee |

Vervolgens vaart u de Texelstroom langs de kant van het eiland Texel richting het westen. Vervolgens bereikt u het Marsdiep en daar dient u extra op heen- en weer varende veerboten te letten, geef ze royaal voorrang, ze varen sneller dan u denkt.


Na het Marsdiep dient u koers te zetten richting Molenrak MG 16. Hier kan een behoorlijke stroom staan, u vaart vlak langs de uiterste punt van Texel, diepgang is tussen de betonning geen enkel probleem. Volg de MG betonning ongeveer tot de MG2A, vanaf dat punt kunt u varen waar u wilt.

Als u richting het oosten vaart komt u langs De koog en van daaruit kunt het beste een koers zetten die ruim om het Eierlandsche gat vaart. Veel schippers houden de kardinale boei EG aan. Het Eierlandsche Gat is berucht om de gezonken schepen, door de steeds verplaatsende zandbanken.

Vanaf dat moment kunt u Vlieland al zien liggen, het eerste stuk is de Vliehors, waar militaire oefeningen gehouden worden. U kunt gewoon de kuststrook volgen, overal is voldoende diepgang.

Als u uiteindelijk de Vliestroom bereikt dient u rekening te houden met een ondiepte, tot de ZS5 is de ondiepte geen enkel probleem. In de Vliestroom heeft u nog een mooie staart stroom mee (2 – 4 KN). Om de oostelijkste punt van Vlieland heen varend komt u in de Vliesloot, vlak langs het strand. Volg de betonning richting de haven middels de groene tonnen aan stuurboord houdend. Bij de haven dient u goed rekening met de stroom te houden, mee of tegen, u wordt snel weggezet door de stroming. Twijfel niet door zeer langzaam in te steken, wees resoluut en geef wat gas en u vaart de nieuwe jachthaven van Vlieland probleemloos in.

| Jachthaven Vlieland |


Advertentie

Trefwoorden

Waddenzee 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via