Vaarroute Maastricht Hasselt

Vaarroute Maastricht – Antwerpen via Hasselt

Vanuit Maastricht is het gemakkelijk te varen naar Antwerpen, aangezien de gehele tocht wat lang is in één dag maken we een tussenstop in Hasselt. Bovendien kennen de vaarbruggen in Antwerpen naar het Willemdok een spertijd, waardoor u wellicht enkele uren aan een onrustige kade bij de Siberiabruggen moet doorbrengen. Deze tocht heeft een totale lengte van 40 kilometer, gerekend vanaf de Pietersplas bij Maastricht Marina en gaat via het Albertkanaal. Het Albertkanaal is een saai kanaal, maar wel de snelste verbinding naar Antwerpen. U ziet onderweg weinig mooie landschappen, wel veel industriegebieden.

U vaart vanuit de haven in zuidelijke richting over de Maas. Dit is een breed water met een diepgang van ca 3 meter. Al na 3,5 kilometer komt u bij de sluis Ternaaien oftewel Pont de l’ecluse de Lanaye. Dat is al in België en in dat deel spreekt men Frans. Maar u kunt de sluis oproepen in de Nederlandse taal op VHF kanaal 18.

De sluis is groot, 136 meter lang en 16 meter breed. Komende vanaf Maastricht gaat u omhoog en wel 14 meter, maar u kunt aanleggen aan een drijvende bolder. U moet wel even rekening houden met beroepsverkeer, zij gaan eerst de sluis in en daarna de pleziervaart. Nu wil het wel eens gebeuren dat de beroepsvaart de schroef van de boot blijvend laat draaien en dat maakt het sluizen voor de pleziervaat wat lastiger, zeker bij het in- en uitvaren. Leg daarom zowel voor als achter vast aan een bolder.

Albertkanaal

Als u de sluis gaat verlaten kunt u bij de laatste steiger naar stuurboord draaien, u vaart dan het Albertkanaal in en daar is het meestal een stuk rustiger. Hier geldt een maximumsnelheid van 9 kilometer per uur. U passeert door een kronkelend landschap diverse bruggen, dat zijn allemaal vaste bruggen met vrijwel allemaal een doorvaarthoogte van 7 tot 9 meter.

Sluis Genk

Na bijna 29 kilometer (vanaf Maastricht gerekend) te hebben gevaren komt u bij de sluis in Genk aan. Dat is weer een grote sluis, met meerdere doorvaarten. U kunt de sluis aanroepen via kanaal 80 en dan wordt u gevraagd om de nummers van uw vaarvignet. Als u deze nog niet heeft aangeschaft dan kunt u deze bij de sluis aanschaffen. Ook hier weer een groot verval, u gaat 10 meter naar beneden, wel weer via drijvende bolders. Wij hebben het vaarvignet gekocht nadat we de sluis waren gepasseerd en aan de zuidzijde hadden aangelegd. U kunt dan teruglopen naar de sluis en via het trappenhuis omhoog klimmen. Op de kade voor de noordelijke sluiskolk staat een klein kantoortje, daar kunt u het vignet aanschaffen. Pas ook in deze sluis weer op voor het beroepsverkeer, vaar niet te snel de sluis in als de beroepsvaart nog niet vast ligt.

Link: | vaarvignet België |

Vaarkaarten en boeken België

Wie gaat varen in België doet er goed aan om betrouwbare kaarten mee te nemen. Diverse vaarkaarten en boeken over België zijn direct uit voorraad leverbaar via onze watersport winkel, tenzij anders vermeld bij het artikel. Uitgeverij Hollandia geeft ook goede (Nederlandse) vaarwijzers uit die direct leverbaar zijn.


Link: | Vaarkaarten en routeboeken België |

Sluis Diepenbeek

U kunt hierna uw tocht vervolgen. Houdt zoveel mogelijk stuurboordswal en let op het scheepvaartverkeer voor- en achter u. Na 33 kilometer gevaren te hebben komt u bij de sluis Diepenbeek (VHF 18), als u deze via de marifoon aanroept vragen ze om uw scheepsnaam en controleren dan of u een vaarvignet heeft. Ook sluis Diepenbeek heeft meerdere sluiskolken en het verval is ook hier weer 10 meter via drijvende bolders.

Sluis Hasselt

Als laatste sluis voor Hasselt (VHF 20) komt u na 37 kilometer bij de sluis Hasselt, ook hier een verval van 10 meter met drijvende bolders. De procedures zijn her weer hetzelfde.

Na 40 kilometer te hebben gevaren bent u bij Hasselt, de brug van Hasselt om precies te zijn. Draai na de bug naar bakboord en u vaart naar de Brug Ring Hasselt (7,4 meter doorvaarthoogte) direct na de brug begint de jachthaven van Hasselt, bel vooraf de haven even om een plekje toegewezen te krijgen. Let bij het aanmeren even op de sterke stroming die daar kan staan.

Link: | Jachthaven Hasselt |

 

Gegevens vaarroute Maastricht Hasselt:

 • Totale lengte: 40,5 kilometer
 • Maximale doorvaarthoogte: 6,9 meter
 • Maximale diepgang: 3 meter
 • Vaartijd: ca 5,5 uur
 • Gebruikte vaarkaarten: | kaarten set België De Rouck |
 • Gebruikt navigatieprogramma: | PC Navigo |

Vervolg vaartocht naar Antwerpen: | vaarroute Hasselt – Antwerpen

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via