Amsterdam - Alkmaar

Staande Mastroute van Amsterdam naar Den Helder tot Alkmaar
Een route die eigenlijk geen Staande Mastroute is, maar wel op dezelfde manier bevaarbaar is de route van Amsterdam naar Den Helder via Alkmaar. Een prima alternatief om naar Texel te varen als het weer wat slechter is. Ook als u met een motorboot vaart is dit zonder meer een mooie route.

Vaaratlas Staande mastroute
De staande-mastroute is voor (Noordzee) zeilers het alternatief voor de route over de Noordzee. De route loopt van het Haringvliet in de Delta naar Delfzijl aan de Dollard en vice versa. Een verrassend perspectief voor wie binnenwateren al lang ontgroeid is. De hele route is in deze atlas in kaart gebracht op basis van de bestaande ANWB Waterkaarten. Voor het gemak vind u de bedieningstijden en de uitgebreide voorzieningen in de jachthavens direct op de kaartbladen. We hebben de totale route in vier delen verdeeld, waarbij het kaartbeeld wordt gevolgd door de routebeschrijving van de vaarwateren en de plaatsen aan de route.
 
Link: | Wateratlas Staande Mastroute |
 
Het boek Staande mastroute
In het boek Met staande mast door Nederland  beschrijft Frank Koorneef het verrassende en avontuurlijke vaargebied voor zeilschepen met staande mast. Voor menig zeiler die over de Nederlandse binnenwateren vaart gaat een wereld open. Nederland biedt namelijk ongekende mogelijkheden op besloten binnenwater. Overal kun je komen met je zeilschip, van de Friese meren tot grote delen van de benedenrivieren, van het plassengebied rond de Kaag tot de Kop van Overijssel, zelfs in een groot aantal steden. Met staande mast door Nederland is het perfecte boek voor zeilers di eens wat anders dan de zee willen. Dit boek is een zeer handig hulpmiddel met veel tips en beschrijvingen van de route.
Link: | naar webshop |

Vanaf Amsterdam 

Vanaf Amsterdam ligt de start van de route bij Zaandam. Komende vanaf het Noordzeekanaal vaart u tussen de borden 16 en 17 in noordelijke richting naar Zaandam. U kunt de tocht in één dag afleggen, maar waarom zou u? Het is wel een vaarroute van veel bruggen. Motorjachten kunnen onder bijna alle bruggen door, zeiljachten moeten geduld hebben. De meeste bruggen draaien echter vrij snel voor u. Houdt u wel rekening met de beroepsvaart.

De ANWB heeft een Waterkaart Amsterdam Alkmaar (G) in zijn assortiment. Voor meer informatie en/of een bestelling van deze kaart klik hier.

Zaandam (stremming)
Als eerste brug passeert u de J.M. den Uijlbrug en vervolgens vaart u door naar de Wilhelminabrug- en sluis. Aan bakboord is een lage kade met bolders, aanstuurboord hangen touwen om vast te pakken. U moet hier havengeld en sluisgeld betalen ( 3,95 Euro). In Zaandam zijn nog enkele bruggen, die vaak vrij snel draaien, alleen de spoorbrug draait op vaste tijden. Ook motorboten moeten hier wachten in verband met doorvaarthoogte. ( max. 2 meter) draaitijden: 24 minuten over en 58 minuten over het hele uur tot 21.58 uur. 

Koog aan de Zaan
Na de spoorbrug passeert u in Koog aan de Zaan de Coenbrug, die bediend wordt afhankelijk van het wegverkeer. Vervolgens begint het mooiste gedeelte van de route. Oude Zaanse huizen en natuurlijk de molens waar de Zaanstreek zo bekend om staat. Let op: buiten de betonning is weinig diepgang.


 



Zaanstad
Ook langs Zaanstad staan diverse fraaie oude gebouwen maar ook veel vieze industriegebouwen, niet echt opwindend, maar vaart u gerust door, het hoofdwater volgend kan het niet misgaan, u passeert wel weer enkele bruggen.

Na het passeren van de Beatrixbrug houdt u stuurboord aan, dit is het hoofdvaarwater en deze leidt via Markenbinnen naar het Alkmaarder Meer, op dit meer kunt u ook prima de zeilen gebruiken, binnen de betonning is voldoende diepgang. Aan het eind van het Alkmaarder Meer vaart u, stuurboord aanhouden, het Noordhollands Kanaal op. Let op de geel betonde ondiepten aan weerszijden.

Alkmaar in zicht
Op het Noordhollands Kanaal is het maar een klein stukje en u bent in Alkmaar. Eerst dient u nog de Leeghwaterbrug te passeren. Na deze brug houdt u bakboord aan richting het centrum van Alkmaar. Op deze hoek ziet u de jachthaven van Nicolaas Witsen, een reparatiewerf met enkele passantenplaatsen. (wel ver van centrum verwijderd). Als u dus bakboord aanhoudt vaart u recht op de Bierkade van Alkmaar aan.



Hier zit het kantoor van de havenmeester, waar u zich kunt aanmelden indien u wilt overnachten in Alkmaar. (072) 520 00 14. Op dit moment is het een beetje een rommeltje voor passanten met een diepgang van meer dan 1,40 meter. Waar u voorheen leuk aan de bierkade kon liggen is dat nu verboden. Voor boten met meer dan 1,40 meter diepgang is vrijwel geen plaats meer in Alkmaar. Jammer. Volgens de havenmeester zijn “ze”al meer dan twee jaar aan het rommelen en nu is het geld op. Er zijn nog enkele plaatsen aan de linkeroever voor het havenkantoor.

Advertentie

Trefwoorden

staande_mastroutes 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via