Delfzijl-Groningen

Staande mastroute van Delfzijl naar Groningen
Na een verblijf in de jachthaven van Neptunus te Delfzijl beginnen we aan de staande mastroute. Eerst terug naar de zeesluizen die ten Z.O. van Farmsum liggen. Het is tevens het begin van het Eemskanaal. De sluizen worden 24 uur per dag bediend, dit in tegenstelling de bruggen over het Eemskanaal. De watersport wordt meestal via de kleine sluis geschut maar soms vraagt de sluismeester u naar de grote sluis te komen. Deze is bereikbaar op VHF kan. 26. Zorg, zeker in de grote sluis, voor lange lijnen want de muurbolders liggen ver uit elkaar. In de kleine sluis is dit geen probleem. U gaat nu van zout- naar zoetwater. Eenmaal uit de sluis volgt u het brede vaarwater om Delfzijl heen. Nu gaat u over op VHF kan. 64 post Appingedam (tel. 0596 626 662). De bruggen over het Eemskanaal worden op afstand bediend. Indien u geen marifoon heeft bevind zich op ieder remmingswerk een meldknop “SPORT”.

Bedieningstijden

maandag: 6-24 uur.
Dinsdag tot en met vrijdag: 0-24 uur.
Zaterdag: 0-20 uur.
Zondag en feestagen: 9-19 uur.

De ervaring leert dat de bediening van de bruggen probleemloos verloopt. Vanuit de post Appingedam wordt u met camera’s gevolgd en is vaak één melding voldoende om alle bruggen te passeren. De Eelwerderbrug is de is de eerste gevolgd door de Woldbrug. Direct na deze brug kunt u via de Groevesluis Noord of Zuid respectievelijk naar Appingedam of het Schildmeer. Na de Bloemhofbrug volgen nog de Borgbrug en de Driebondsbrug. Deze laatste twee worden bediend door de brugwachter op de Driebondsbrug. Ook deze is bereikbaar op VHF kan. 64. In verband met het drukke verkeer van de Rondweg om Groningen heen wordt de Driebondbrug voor staande mastboten alleen bediend op het hele en halve uur en is er tussen 7.30-9 uur en 16-18 uur geen bediening.

Groningen

De Driebondsbrug is de laatste brug van het Eemskanaal. U krijgt nu alleen nog de grote splitsing naar het Winschoterdiep of de Oostersluis (VHF kan. 11). Alleen schepen met een hoogte van 6,50 meter kunnen de stad Groningen ten Noorden passeren via het van Starkenborg kanaal. De staande mastroute gaat door de stad heen. De eerste brug in de stad is de Oosterhavenbrug H 3,80. U kunt nu afmeren in jachthaven Oosterhaven.

Aandachtspunten en gegevens
Het Eemskanaal is een drukbevaren verbinding van Delfzijl naar Groningen. Diep stekende schepen moeten een aantal meters uit de oever blijven. Blijf wel stuurboordwal houden en houdt de beroepsvaart nauwlettend in de gaten. Er kan enige stroom staan als er in Delfzijl wordt gespuid.
Afstand: 26,5 km. Maximumsnelheid: 13,5 km.
De Provincie Groningen afd. EZ geeft ieder jaar een folder uit “Bedieningstijden bruggen en sluizen recreatievaart”(postbus 610 9700 AP Groningen).

 

VaaratlasStaande mastroute
De staande-mastroute is voor (Noordzee) zeilers het alternatief voor de route over de Noordzee. De route loopt van het Haringvliet in de Delta naar Delfzijl aan de Dollard en vice versa. Een verrassend perspectief voor wie binnenwateren al lang ontgroeid is. De hele route is in deze atlas in kaart gebracht op basis van de bestaande ANWB Waterkaarten. Voor het gemak vind u de bedieningstijden en de uitgebreide voorzieningen in de jachthavens direct op de kaartbladen. We hebben de totale route in vier delen verdeeld, waarbij het kaartbeeld wordt gevolgd door de routebeschrijving van de vaarwateren en de plaatsen aan de route.
Link:Wateratlas Staande Mastroute |
 
Het boek Staande mastroute
In het boek Met staande mast door Nederland  beschrijft Frank Koorneef het verrassende en avontuurlijke vaargebied voor zeilschepen met staande mast. Voor menig zeiler die over de Nederlandse binnenwateren vaart gaat een wereld open. Nederland biedt namelijk ongekende mogelijkheden op besloten binnenwater. Overal kun je komen met je zeilschip, van de Friese meren tot grote delen van de benedenrivieren, van het plassengebied rond de Kaag tot de Kop van Overijssel, zelfs in een groot aantal steden. Met staande mast door Nederland is het perfecte boek voor zeilers di eens wat anders dan de zee willen. Dit boek is een zeer handig hulpmiddel met veel tips en beschrijvingen van de route.
Link: | naar webshop |
 

Advertentie

Trefwoorden

staande_mastroutes 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via