Marifoonvoorschriften

Marifoon en watersport 

De marifoon is een belangrijk communicatiemiddel voor watersporters. Op diverse marifoonkanalen kunt u informatie ontvangen zoals van bruggen en sluizen. Het marifoonkanaal staat altijd aangegeven voor de sluis of brug. Standaard wordt het marifoonkanaal 10 ingeschakeld als algemeen kanaal voor binnenwateren en voor buitenwateren zoals Waddenzee, Noordzee en IJsselmeer is dit kanaal 16. Noodoproepen voor reddingsdiensten en veiligheid worden altijd via kanaal 16 verstuurd.

Een marifoon een radiotelefonie installatie waarmee u kunt zenden en ontvangen via een maritieme VHF band. Het bereik van een marifoon is groot. Bovendien zullen schepen die bij u in de buurt zijn ook kanaal 16 hebben aanstaan en zij kunnen u te hulp schieten bij problemen. Schepen van meer dan 20 meter lengte zijn verplicht een marifoon aan boord te hebben.

Machtiging voor zenden met marifoon
Voor het gebruiken van een marifoon is een machtiging nodig, die u tegen overlegging van een marifoonbrevet kunt aanvragen via het Agentschap Telecom in Groningen. Als u een marifoon of portofoon aan boord heeft zonder bewijs van registratie, dan bent u in overtreding

Tarieven registratie marifoon
Vanaf 1 januari 2016 is er weer een verplichte bijdrage voor de registratie van uw marifoon. 
Link: | Agentschap Telecom Groningen |

Marifoonbrevet verplicht
U kunt in diverse plaatsen in Nederland een avondcursus volgen voor een marifoonbrevet. Vrijwel alle dagen van het jaar kunt u examen doen, onafhankelijk van de cursus. Ook kunt u via zelfstudie gemakkelijk een marifoonbrevet halen.
link: | boek marifooncursus |

ATIS Code
Marifoons en portofoons die op de binnenwateren worden gebruikt, moeten voorzien zijn van een ATIS-code. ATIS staat voor Automatic Transmitter Identification System. Als u zendt met de marifoon worden de roepletters van het schip gecodeerd meegezonden. Verkeersposten, bruggen, en sluizen kunnen zo ‘zien’ door wie zij worden opgeroepen. Ook in het geval van storingen en calamiteiten kan met behulp van ATIS de identificatie de locatie van een schip eenvoudiger gevonden worden.

Overzicht marifoon kanalen voor watersport in Nederland 
Marifoonkanalen Zeeland | Zuid-Holland | Noordzeekust | Noord-Holland

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via