Flevoland Vaarroutes

Provincie Flevoland

Flevoland is een perfecte watersportprovincie, ten minste, rondom Flevoland. De gehele provincie is omringd door toeristische vaarwateren. Aan de westzijde is Flevoland ingesloten door het Markermeer, aan de noordzijde door het Ketelmeer en aan de zuid- en oostzijde door het Gooimeer, Eemmeer, Wolderwijd, Veluwemeer, Drontenermeer en het Vossemeer.

Voor het Markermeer en het Ketelmeer verwijzen wij u naar het vaargebied Markermeer op andere pagina’s van de WatersportAlmanak aan de linkerzijde.

 

Hollandia Vaarwijzer Nederlandse Binnenwateren

Het meest complete boek voor de binnenwateren van Nederland. Voorzien van kaarten, foto’s van iedere provincie. Veel vaartips en beschrijvingen van de belangrijkste vaarwateren van Nederland. Direct leverbaar vanuit onze webshop

Link | Vaarwijzer Nederlandse Binnenwateren | 
Link | Overzicht vaarkaarten Nederland |

 

Links: Andere toeristische vaarroutes | Bezochte Jachthavens |

 

Toeristische vaarroute Flevoland Oostzijde

De oostzijde van Flevoland is uitstekend bevaarbaar voor zowel zeilboten als motorboten en sloepen. Voor zeilboten geld de enige beperking de doorvaarthoogte bij de Stichtse Brug en de Hollandse Brug. Hier is de doorvaarthoogte maximaal 12,7 meter.

Van noord naar zuid Flevoland begint de route eigenlijk bij het Ketelmeer, hier vaart u het Vossemeer op richting de Roggebotsluis. De diepgang is overal voldoende, blijf echter in het vaarwater tussen de betonning en houdt rekening met andere schepen door zoveel mogelijk stuurboordswal te houden.

Roggebotsluis
Op hoogtijdagen voor de watersport kan het bij de Roggebotsluis erg druk zijn. Lange wachttijden zijn geen uitzondering. Soms willen schippers wel eens bang zijn dat ze lang moeten wachten bij de sluis, maar achter aansluiten is een goed gebruik bij sluizen en bruggen.

Drontenermeer
Na de Roggebotsluis vaart u het Drontenermeer op richting Elburg. Onderweg passeert u fraaie landschappen en vaak grote partijen watervogels en zwanen. Blijf wel in de vaargeul want buiten de betonning kan het erg ondiep zijn en bovendien zult u veel waterplanten tegenkomen waardoor uw schroef wel eens vast kan lopen.

Elburg aanlopen

Voor de Elburgerbrug gaat u bakboord richting het centrum van Elburg. Al snel vaart u langs jachtcenter Elburg (bakboord), de gemeentelijke jachthaven aan stuurboord, maar u kunt ook helemaal doorvaren naar de Nieuwe Haven waar u direct aan het centrum kunt liggen. Diepgang is nergens een probleem. Door de drukte is een plaatsje tegen de muur wel eens lastig. De redactie van de Watersport Almanak heeft de jachthaven van Elburg bezocht, een verslag vindt u hier

Elburg Stad
Elburg is een prachtige oude Zuiderzeestad met fraaie stadswallen en een gezellig centrum met leuke winkeltjes en terrasjes. Het centrum bestaat uit twee grote straten omringd door fraaie oude historische gebouwen. De vissergeest is nog duidelijk terug te vinden in de Visafslag, waarin nu het historisch museum is gevestigd en buiten vindt u op diverse plaatsen palingrokerijen. Verdere bezienswaardigheden zijn het Gemeentemuseum Elburg en de Sint-Nicolaaskerk.
| www.vvvelburg.nl |

Richting Harderwijk
Na Elburg kunt u verder varen richting Harderwijk. Als eerste passeert u de Elburgerbrug met een doorvaarthoogte van 5,7 meter. Voor zeilboten met staande mast wordt de brug gedraaid. Vervolgens komt u op het grote Veluwemeer. Ook hier is het buiten de vaargeul erg ondiep.

Biddinghuizen - Riviéra Beach 
Bij de ton VM9 passeert u aan stuurboord de jachthaven van Riviéra Beach. Dit houdt het midden tussen jachthaven en vakantiepark. Bij de jachthaven vindt u ook een kompleet pretpark. Een waar paradijs voor kinderen. Met een Snow hal, tropisch zwembad, bowlingbaan, Kids Klub, amusementshal, bioscoop enz. , het is teveel om op te noemen. Zelfs paard- en pony rijden behoren tot de mogelijkheden. Dit maakt een bezoek aan deze haven tot een waar feest voor jongeren.

Verder richting Harderwijk
Indien u er niet voor kiest om de drukte van een pretpark op te zoeken vaart u verder richting Harderwijk. Bij de Bremerbergse Hoek passeert u een watersportgebied voor skiën en surfen. U kunt aanleggen bij het eilandje De Ral (diepgang 1,1 tot 1,4 meter), de overige eilandjes zijn verboden gebied. Richting Harderwijk passeert u aan de rechteroever nog diverse kleine jachthavens tot u bij boei VM90 bakboord draait richting het Naviduct Harderwijk. De betonning na het naviduct ligt een beetje verscholen en steken weinig boven water uit dus let even op. Direct na het naviduct ligt aan stuurboord de jachthaven De Knar, op loopafstand van Harderwijk, u kunt er ook voor kiezen om naar het centrum te varen. Daar zijn diverse aanlegmogelijkheden tegen het centrum aan. 

Harderwijk
De oude Hanzestad ligt onder handbereik. Vanuit de jachthaven wandelt u over de boulevard naar de Vischpoort. U loopt nu weer in een van de vele middeleeuwse vissersplaatsen, die hun rijke verleden hebben te danken aan wat ooit de Zuiderzee was. De verstokte “shoppers” kunnen hier hun hart weer op halen. Ook voor de dagelijkse boodschappen is er voldoende keus. Als de kombuis aan boord een dag onbenut blijft zijn er gezellige kleine restaurantjes te vinden waar “paling in het Groen” vast wel op de kaart staat. Op uw wandeling door Harderwijk is een bezoek aan het Stadsmuseum een verrijking van uw kennis. Daar beleeft u de veelzijdige en bewogen geschiedenis van Harderwijk.

Dolfinarium Harderwijk
Het Dolfinarium ligt aan de jachthaven en is een bezoek 100% waard. Voor de kinderen bij u aan boord is dit een hoogtepunt tijdens uw zwerftocht langs de randmeren. Het is het grootste zeezoogdierenpark van Europa, met een mooie collectie zee(zoog)dieren: - Tuimelaardolfijnen - Bruinvissen - Grijze zeehonden - Gewone zeehonden - Californische zeeleeuwen - Pathegonische zeeleeuwen - Steller zeeleeuwen - Walrussen - Haaien - Roggen - Vissen - Andere zeedieren zoals krabben en kreeften. In het Dolfinarium gaan plezier en educatie hand in hand. Door middel van shows, onderzoek en educatieve programma's kunnen de gasten persoonlijk kennis maken met de Sterren van de zee. Ook beheren zij Stichting SOS Dolfijn. Voor meer informatie over deze stichting en het dolfinarium kunt u kijken op www.dolfinarium.nl .

Vaarroute van Harderwijk naar Spakenburg en Bunschoten
U verlaat Harderwijk door de vaarroute aan bakboord te houden en na het naviduct de route te vervolgen richting Spakenburg. U vaart nu op het Wolderwijd, houdt weer de betonde route aan. U passeert Zeewolde aan stuurboord en Strand Horst aan bakboordzijde. Beide plaatsen hebben jachthavens met goede voorzieningen. Vervolgens passeert u de stranden van Nulde en komt bij de Nijkerkersluis. Na het passeren van de sluis is het nog maar een klein stukje tot Bunschoten en Spakenburg. U passeert eerst nog de Eemhof aan stuurboord.Jachthaven De Eemhof is nauw verbonden met Center Parcs, voor kinderen misschien wel een leuk uitstapje waard. Als u besluit naar Spakenburg te varen dan dient u na de NK40 de vaargeul aan bakboord in te draaien.

Door de vaargeul komt u in Bunschoten-Spakenburg waar u 2 jachthavens in het centrum vindt. De Oude jachthaven en de Nieuwe Jachthaven. Echter in de Oude Jachthaven zijn alleen traditionele schepen welkom, de haven is ingericht als museumhaven. In de Nieuwe Jachthaven (wsv De Eendracht) zijn alle voorzieningen aanwezig.

Spakenburg Bunschoten
Vroeger was Spakenburg een belangrijke visserijplaats aan de Zuiderzee. Dat is natuurlijk erg veranderd sindsdien, maar de vissergeest is nog overduidelijk aanwezig in Spakenburg. In de haven liggen talloze botters, de klederdrachten zijn beroemd en wie in Spakenburg komt moet koek en/of vis eten. Spakenburg is eigenlijk het eindpunt voor schepen met een staande mast hoger dan 12,7 meter. Andere schepen kunnen hiervandaan de Eem opvaren richting Baarn of doorvaren naar het Gooimeer en de Stichtse Brug passeren.

Huizen
Na de Stichtse Brug (12,7 meter) vindt u aan de zuidzijde van het vaarwater Huizen, ook al een voormalig vissersdorp. Net als Spakenburg is Huizen na het afsluiten van de Zuiderzee in de vergetelheid geraak en heeft Huizen zijn pijlen gericht op de watersport. Veel ontwikkelingen op watersportgebied zijn komende in Huizen. Huizen kent drie havens: de gemeentelijke haven, Huizer Marina en Stichting Jachthaven Huizen. Alle havens zijn voorzien van alle standaardfaciliteiten en liggen direct aan de stad. Net als andere voormalige vissersplaatsen kent Huizen een eigen klederdracht, musea en andere (toeristische) zaken.

Op weg naar Naarden
Als u Huizen verlaat draait u bakboord richting Naarden. Houdt u wel de betonning aan, tenzij u ter plaatse goed bekend bent. De betonning is de veilige route. Wanneer u De Schelp passeert dient u voor de GM70 te keren richt de vestingstad Naarden. De jachthaven Naarden beschikt over maar liefst 1250 ligplaatsen en op een steenworp afstand van de vestingstad Naarden. Zoals dat hoort voor een grote jachthaven zijn er voorzieningen in overvloed.



Vestingstad Naarden
De vestingstad Naarden is de oudste stad van het Gooi en één van de mooiste Nederlandse cultuurmonumenten. Om meer over de woelige geschiedenis van het stadje te weten te komen is een bezoek aan het Nederlands Vestingmuseum dan ook een aanrader. Daarnaast heeft Naarden nog diverse andere bezienswaardige monumenten. Zo vindt u er de imposante Grote of Sint Vituskerk, die niet alleen bekend is vanwege zijn unieke plafondbeschilderingen, maar ook vanwege de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion. Een aanrader is het beklimmen van de toren. Het stadhuis uit 1601 is een typisch voorbeeld van Hollandse Renaissancebouw en ook het Burgerweeshuis is een bezoekje waard.

En verder
Voor watersporters die verder willen varen liggen er veel mogelijkheden: Muiderzand, Muiden met ingang naar de Vecht en natuurlijk het Markermeer die alle mogelijkheden biedt. Het Markermeer is misschien niet zo geschikt voor kleine boten, maar een tochtje naar Muiden is uitstekend te doen voor iedere boot. Let wel even op het scheepvaartverkeer, op deze route is ook veel vrachtverkeer…

Links: Andere toeristische vaarroutes | Bezochte Jachthavens

 

Hollandia Vaarwijzer Nederlandse Binnenwateren

Het meest complete boek voor de binnenwateren van Nederland. Voorzien van kaarten, foto’s van iedere provincie. Veel vaartips en beschrijvingen van de belangrijkste vaarwateren van Nederland. Direct leverbaar vanuit onze webshop

Link | Vaarwijzer Nederlandse Binnenwateren | 
Link | Overzicht vaarkaarten Nederland |

 

Links: Andere toeristische vaarroutes | Bezochte Jachthavens |

 

Advertentie

Trefwoorden

vaarroutes  toeristische-vaarroutes 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via