Harlingen naar Terschelling

Van Harlingen naar Terschelling

Terschelling is misschien wel een van de mooiste eilanden. Vanuit Harlingen kun je op een heldere dag Terschelling zien liggen. Dit doet vermoeden dat het niet zo ver is, maar dan hebt u het mis. De weg is bijna 2 keer zo lang als het hemelsbreed eruitziet. De grilligheid van de geulen bepaalt dat u om Griend, een zandplaat/vogeleiland midden in de Waddenzee, heen moet. Maar dan bent u er nog niet, een aantal forse slingers door de West Meep, Slenk en Schuitengat maken de weg er niet korter op. Het is dan ook bijna niet te doen om de stroom altijd mee te hebben. Toch is het het beste om tijdens hoogwater uit Harlingen te vertrekken. Zorg er wel voor dat u buiten de Noorderhaven ligt want bij een waterstand van 1.10 mtr boven NAP gaan de deuren voor de keersluis dicht en moet u wachten tot de waterstand weer lager is. Voor hen die voor de eerste keer op het wad gaan varen is het slim om een rustige dag te kiezen. Bij slechte weersomstandigheden kan het varen aanzienlijk moeilijker zijn dan op de binnenwateren. Ik denk o.a. aan wind tegen stroom. 

Getijdentabellen

Op onze servicepagina vindt u alle getijdentabellen met hoogwater en laagwaterstanden - Klik hier

Kaarten en boekwerken

Als eerste een kaart en wel de Hydrografische 1811. Zorg er voor dat het een recente versie is. Op het wad verandert dagelijks de situatie en een oude kaart kan u foutieve informatie geven waardoor u in de problemen kunt komen. Een HP 33 die u alle waterstanden per uur geeft is ook een must. Tevens zitten hier in de stroomkaarten die u nodig heeft als u een zwerftocht begint langs de Waddeneilanden. Ook de Vaaratlas Noord-Nederland of het gebruik van elektronische kaarten in een plotter of boord PC is natuurlijk ook een mogelijkheid. In de beroepsvaart is dit aan strenge regels onderworpen. Als pleziervaarder kunt u hier een voorbeeld aan nemen. Een papieren back-up is dus op zijn plaats. Ook heeft Jan Heuff een goed boek gescheven "Vaarwijzer De Waddenzee" wat een schat aan informatie bezit.

Boeken en kaarten onmisbaar op de Waddenzee
Naast kennis en ervaring zijn goede boeken en kaarten voor het varen op de Waddenzee onontbeerlijk. In onze webshop leveren we de nieuwste vaarkaarten en vaarboeken over de Waddenzee.


Link: | Vaarboeken Waddenzee | Vaarkaarten Waddenzee |

Marifoon en weerbericht

Als pleziervaarder heeft u geen meldingsplicht maar u moet wel uitluisteren. Voor dit blokgebied geldt dan ook Brandaris VHF kan. 2. Ook krijgt u 30 min na ieder oneven uur een weerbericht met e.v. waarschuwing te horen. Het blokgebied begint bij de BS4.

Naar Terschelling

Uiteindelijk zijn we dan vertrokken en via de eerste cardinale ton BO 44 lopen we naar de Pollendam. Deze vrij lange strekdam moet er voor zorgen dat de aanloop naar Harlingen niet verzand maar hij zorgt ook jaarlijks voor een aantal slachtoffers binnen de pleziervaart. Het vervelende van de Pollendam is dat wanneer het hoogwater is hij enige tijd niet zichtbaar is. Tevens staat er dan een stroom over de dam en die moet wel worden dood gevaren. Voor niet diep stekende schepen liggen er in de zomer naast de groene betonning een aantal gele tonnen. Men wordt verzocht om van deze route gebruik te maken tenzij de diepgang dit verhinderd. Alleen dan vaart men sterk stuurboord langs de Pollendam route. Na de P1 en P2 eindigt de Pollendam en loopt u de Blauwe Slenk in via de BS23 en BS24. Vanaf nu vaart u van tonnetje naar tonnetje dan weer in NW richting dan weer in W richting om uiteindelijk bij de VL8-WM1 zelfs in NO richting te gaan. Via de WM3 gaan we naar de WM 7 om vervolgens de NM1-ZM2 aan stuurboord te houden. Ter hoogte van de NM3 gaat u bakboord uit en houdt u de cardinaal NM4-S21 aan bakboord. Nu volgt er een smal vaarwater: de Slenk. Blijf hier tussen de betonning want voor je het weet zit je vast. Na de Slenk draait u om de cardinaal SG15-S2 in NO richting naar de haveningang van Terschelling.

Via het Schuitengat

Voor ondiep stekende schepen is er een mogelijkheid om via het Schuitengat te varen. Bij de cardiaal VL8-WM1 blijven we in NW richting varen tot we bij de cardinaal VL4-SG1 komen. Daarna draait u stuurboord uit en volgt de betonning nauwkeurig. Doe dit alleen bij rustig en hoog water. Betrouwbaar is deze route niet. U kunt altijd een waterstand opvragen via de marifoon op VHF kan. 2.

Wanneer krijgt u het moeilijk

Afhankelijk van het schip en de bemanning zal de tocht bij harde wind er niet aangenamer op worden. Ook mist kan de zaak fors in het honderd schoppen. Waar stromingen bij elkaar komen of zich splitsen, kan het water onrustig zijn en ook bij een NW wind zal er in de West-Meep geen vlak water staan. Stroom tegen wind kunnen de golven fors doen oplopen.

De haven in

Wanneer u ter hoogte van de SG23 bent kunt u de haven binnenvaren, maar let wel op: de in en uitvarende veerboten hebben natuurlijk voorrang. Ook hier is sprake van een strekdam aan stuurboordzijde die bij hoogwater soms niet meer zichtbaar is. U vaart nu langs de gemeentehaven tot aan het eind. Daar is de ingang van de jachthaven.

Toeristische tips

Terschelling is natuurlijk een vakantie-eiland, maar het is ook meer dan dat. De rijke geschiedenis, het Natuur Museum, de knusse winkelstraatjes, de eindeloze fietspaden, de kilometers lange stranden noem maar op. Schylge zoals het ook wel wordt genoemd, is een van de parels in de koon van Nederland. Een verblijf op dit eiland zal niemand vervelen. Neem bijvoorbeeld het standpaviljoen de Walvis, met een prachtig uitzicht over de Noordsvaarder, een zandplaat op het westelijke deel van het eiland, met in de verte het eiland Vlieland. Maar ook de andere kant van het eiland heeft zijn charmes. Kleine dorpen als Midsland, Formerum, Hoorn en Oosterend zijn echte vakantiedorpen. Uiteindelijk houdt de weg op en begint de kilometerslange Boschplaat. Terschelling neemt een apart plekje in mijn zeillogboek.

Advertentie

Trefwoorden

Waddenzee 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via