Alkmaar - Den Helder

Staande Mastroute van Alkmaar naar Den Helder

Een prima en gemakkelijk bevaarbare route van Alkmaar naar Den Helder. Voor veel watersporters is dit een uitstekend alternatief om van Amsterdam naar Texel te varen.

U hoeft dan alleen maar een kleine oversteek te maken van Den Helder naar de overkant, naar Oudeschild.

De vaarroute van Amsterdam naar Alkmaar vindt u hier: | Amsterdam naar Alkmaar |

Alkmaar
Alkmaar biedt de watersporter veel vertier, maar helaas weinig mogelijkheden voor passanten. Voor een beschrijving van aanlegmogelijkheden in Alkmaar klik hier. Vertrekken vanuit Alkmaar vanaf de Bierkade passeert u als eerste de Friese Brug, marifoonkanaal 20. Met een beetje geluk hoeft u voor de andere bruggen in Alkmaar weinig te wachten, de brugwachters houden u met een camera in de gaten en draaien graag voor u.

Enig knelpunt kan de Spoorbrug zijn, deze draait om 25 minuten over en 55 minuten over het uur. Vervolgens passeert u dan nog de Huismanbrug en u bent Alkmaar uit.Doorvarend komt u na 1,5 kilometer bij de Koedijkervlotbrug. Leuk om te zien, een drijvende brug waarvan de brugdelen schuiven uit elkaar over het water. Na deze brug zult u nog een behoorlijk aantal van deze bruggen passeren, ze draaien over het algemeen vlot waardoor u weinig oponthoud zult hebben. De route is eenvoudig: u hoeft alleen het hoofdvaarwater te volgen, soms wat eentonig.

Vaaratlas Staande mastroute
De staande-mastroute is voor (Noordzee) zeilers het alternatief voor de route over de Noordzee. De route loopt van het Haringvliet in de Delta naar Delfzijl aan de Dollard en vice versa. Een verrassend perspectief voor wie binnenwateren al lang ontgroeid is. De hele route is in deze atlas in kaart gebracht op basis van de bestaande ANWB Waterkaarten. Voor het gemak vind u de bedieningstijden en de uitgebreide voorzieningen in de jachthavens direct op de kaartbladen. We hebben de totale route in vier delen verdeeld, waarbij het kaartbeeld wordt gevolgd door de routebeschrijving van de vaarwateren en de plaatsen aan de route.
Link: | Wateratlas Staande Mastroute |
 
Het boek Staande mastroute
In het boek Met staande mast door Nederland  beschrijft Frank Koorneef het verrassende en avontuurlijke vaargebied voor zeilschepen met staande mast. Voor menig zeiler die over de Nederlandse binnenwateren vaart gaat een wereld open. Nederland biedt namelijk ongekende mogelijkheden op besloten binnenwater. Overal kun je komen met je zeilschip, van de Friese meren tot grote delen van de benedenrivieren, van het plassengebied rond de Kaag tot de Kop van Overijssel, zelfs in een groot aantal steden. Met staande mast door Nederland is het perfecte boek voor zeilers di eens wat anders dan de zee willen. Dit boek is een zeer handig hulpmiddel met veel tips en beschrijvingen van de route.
Link: | naar webshop |

Den Helder of Schagen

Bij Stolpen kunt u nog kiezen voor Den Helder of een tussenstop in Schagen (stuurboord) te maken. Doorvarend naar Den Helder moet u even letten op de veerpont tussen kilometerpaal 73 en 72. Hier is een veerpont. Na de veerpont komt u bij de Koegras Spoorbrug. Deze draait om 22 minuten en 52 minuten over het uur. U kunt zich melden door de knop op de meldsteiger in te drukken of via de telefoon, nummer staat vermeld op het bord voor de brug.

Aanloop Den Helder
Na de Kooybrug bent u bijna in Den Helder en kunt u de keus maken tussen de binnenhavens van De Helder of de Koninklijke Marine Jacht Club. Als u voor de laatste kiest dan moet u zich melden bij de Koopvaardersluis op kanaal 22 of bij de wachtsteiger aan bakboordzijde van de sluis. De Koopvaardersschutsluis is een echte zeesluis, groot, hoog en meestal met veel wind in de sluis. Leg direct goed vast en houd de landvasten in de hand, er is een behoorlijk verval. Let bij het uitvaren van de sluis ook even op de overgang van zoet naar zoutwater, er wil wel eens een rare stroming inzitten.

Hier liggen de echte grote jongens, kijk goed om u heen, vrachtschepen varen snel. U vaart richting de Moormanbrug, (kanaal 18) en na deze brug houdt u stuurboord aan en draait af naar zee. Aan stuurboord ziet u dan de Marine schepen liggen, aan het eind van het water vindt u aan bakboord de KMJC. Let bij het invaren even op de stroming, de ingang is niet erg ruim. Voor een beschrijving van de jachthaven KMJC klik hier

 

Advertentie

Trefwoorden

staande_mastroutes 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via