Waddenzee Diepgang

Diepgang Waddenzee

De overvaartmogelijkheden op getijdenwater zijn afhankelijk van de waterdiepte. Met het verlopen van het getij verandert deze voortdurend. Pnderaan deze pagina kunt u een recent overzicht downloaden van de diepgang van de Waddenzee.

Diepte tabellen getijdenwater
Op de download vindt vindt u de meest actuele dieptestaten van vaarwateren. We spreken hier van de minst gemeten kaartdiepte. Deze metingen zijn verricht door Rijkswaterstaat en door hun in kaart gebracht.

De aangegeven diepten zijn diepten weergegeven ten opzichte van het reductievlak (LAT) in meters. Daar waar sprake is van droogvalling worden de diepten aangegeven met een minteken voor het getal. Bovenaan de pagina staat de laatste peildatum.

Gemiddelde hoogteverschillen

Naast de minst gemeten kaartdiepte dient u rekening te houden met de gemiddelde afwijkingen ten opzichte van de kaartdiepte. Deze afwijkingen dient u te verrekenen. In de tabel staan de gemiddelde afwijkingen ten opzichte van het reductievlak (LAT). Deze gemiddelden zijn onder meer afhankelijk van de windrichting. Blaast de wind al dagen stevig richting het oosten, dan zal daar iets meer water staan en in het westen iets minder.

Zelf berekenen
Om een doorvaart diepte zelf te berekenen kijkt u eerst naar de dieptetabellen. Dit getal is uitgegaan van de laagste stand, de ondiepste. Hierbij telt u de gemiddelde afwijking van de hoogteverschillen op en u heeft de doorvaartdiepte bij gemiddeld hoog of laagwater.

Een voorbeeld: u wilt varen van Vlieland naar Terschelling via het Schuitengat, de tabel geeft aan -0,4, dat valt bij laagwater dus droog met een hoogte van 40 cm. Bij gemiddeld hoogwater tijdens springtij komt daar ca 2,4 meter water bij. U houdt dus een diepgang over van ca 2 meter. Bij doodtij is de waterstijging ca 2,1 meter zodat u 1,7 meter overhoudt om te varen. U dient daarvoor wel exact om hoogwater daar te zijn en houdt er rekening mee dat verschillen door wind kunnen optreden.

Geen risico nemen
Neem in ieder geval geen risico, raadpleeg actuele kaarten en bedenk dat met harde wind en weinig diepgang er een behoorlijke golfslag kan staan…

Link: | dieptetabel Waddenzee |

Advertentie

Trefwoorden

Waddenzee 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via