België Vaarvignet

Vaarvignet België

In België moet iedereen die in de Vlaamse wateren wil varen een vaarvignet hebben. In België noemt men dit een Waterwegenvignet. Het komt er in feite op neer dat iedereen die deze wateren bevaart een belasting moet betalen. Het Waterwegenvignet kunt u aanschaffen bij de eerste sluis waar u het gebied binnenvaart.

Het was altijd een lastig iets om bij de eerste sluis in België te moeten aanleggen en een vaarvignet aan te schaffen, daarna een sticker op de boot te plakken die er soms lastig weer vanaf te halen was.

Vanaf het vaarseizoen 2020 gaat dit veranderen. U kunt het vaarvignet digitaal aanschaffen en ook digitaal bewaren zonder sticker. Leuke bijkomstigheid is ook nog dat het vignet per dag is in te delen, veel watersporters moesten vaak een vignet aanschaffen voor minimaal dertig dagen terwijl er in de praktijk beduidend minder dagen nodig waren voor een verblijf op de Belgische wateren, maar via het digitale systeem kunt u nu het aantal benodigde dagen instellen en daarop afrekenen.

U kiest zelf de startdag en het aantal benodigde dagen.

Er is geen Waterwegenvignet nodig voor de Beneden-Zeeschelde, de Grensleie, de Schelde-Rijnverbinding en de gemeenschappelijke Maas. Dat betekent dat als u naar Antwerpen vanaf de Westerschelde wilt varen u geen vignet nodig heeft.

De opbrengsten van het Waterwegenvignet gaat naar de vaarwegbeheerder in België. Bij aanschaf van het vignet dient u veel gegevens in te laten vullen, deze gegevens worden centraal opgeslagen zodat u bij de volgende sluis alleen maar de naam van uw schip hoeft door te geven, waardoor men kan zien of u een geldig vignet heeft.


Stelselmatige controle

Bij overtreding volgt een boete. Deze bedraagt 2x het tarief gerekend plus de aanschaf van een vignet. Er wordt stelselmatig gecontroleerd op zowel de bruggen en de sluizen als op de haventerreinen.

Link: | https://www.visuris.be/waterwegenvergunning

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via