Utrecht vaarroutes

Vaarroutes Utrecht

De provincie Utrecht kunt u middels 2 vaarroutes doorkruisen:
Van Muiden naar Nieuwegein/Vianen op de Vecht
Van Nieuwegein naar Arnhem op de Lek en Neder-Rijn

Vaarroute 1
Van Muiden naar Nieuwegein/Vianen op de Vecht

De Watersport kan vanuit de provincie Utrecht vele kanten uit. Met Muiden als een van de dynamische middelpunten, het ligt dan wel in Noord-Holland, kunnen vele tochten worden ondernomen binnen de provincie Utrecht. De Vecht is als eerste een van de belangrijkste verbindingen met achterland. Deze schilderachtige rivier geeft u een beeld van de rijkdom die de Amsterdamse kooplieden hadden in de 17 de eeuw. Prachtige landhuizen aan beide zijden van de rivier. De rivier kronkelt zich een weg door het landschap en passeert Weesp.

Weesp
In Weesp zijn drie jachthavens. Jachthaven W.S.V. De Vecht, Jachthaven W.S.V. De Zeemeermin en W.S.V. Weesp. Alle havens hebben voldoende voorzieningen. Weesp is een pittoresk stadje met veel bezienswaardigheden. De oude vestingstad heeft twee forten, het torenfort de Ossenmarkt en Fort Uitermeer. Als u een nacht blijft kunt u proberen of er nog een voorstelling van uw gading is in Theater City of Wesopa.

Als u toch besluit verder te varen komt u via Vreeland en Loenen u in Breukelen. Binnen deze route zijn veel aanlegplaatsen maar zonder voorzieningen. Inmiddels bent u de Loosdrechtseplassen gepasseerd. Maarssen is de volgende stop. Deze plaats is de laatste voor u het Amsterdam-Rijnkanaal opvaart.

Enkele vaaraanwijzingen voor varen op De Vecht
De maximum doorvaarhoogte is 3,75 mtr.
De maximale diepgang is 1,50 mtr.
De maximumsnelheid is 9 km. p/u tot aan Nederhorst den Berg daarna is 6 km. p/u het maximum.
De Maximumsnelheid op het Merwedekanaal ten noorden van de Lek is 4,5 km. p/u.

Varen op het Amsterdam/ Rijnkanaal
Eenmaal vanaf de Vecht kunt u de 11 kilometer die op het Amsterdam-Rijnkanaal moeten worden gevaren met een forse snelheid doen, deze is natuurlijk afhankelijk van uw motorvermogen. De maximum snelheid op dit kanaal is voor alle schepen 18km. p/u. Het is belangrijk om stuurboordswal te houden en let op: er vaart zeer veel beroepsvaart. Op zondag is het aanzielijk rustiger dan door de week. Bij de Zuidersluis gaan we richting Nieuwegein/Vianen.

Vaarroute 2
Van
Nieuwegein naar Arnhem op de Lek en Neder-Rijn
Een watersporter wil wel eens een stevig stukje varen op een rivier. Dit is nodig om in Arnhem te komen. Deze vaarroute gaat langs het prachtige Nederlandse rivierenlandschap. Eerst vaart u nog op de Lek maar na Wijk bij Duurstede gaat zij over in de Neder-Rijn. U vaart uit Nieuwegein weg via de Konninginnesluis en u slaat links af.

Culemborg
Dit is de eerste plaats die u na de sluis van Hagestein tegen komt. Alleen in een jachthaven is de mogelijkheid om hier aan te leggen. De stad, met zijn oude gevels en gebouwen, heeft de status van beschermd stadsgezicht. Bezienswaardigheden zijn er voldoende zeker als het om musea gaat, hier vindt u o.a. het Elvis Presley Museum en het Gispen museum.

Wijk bij Duurstede
Voordat u Wijk bij Duurstede voorbij vaart kruist u eerst het Amsterdam-Rijnkanaal. Let goed op omdat dit een drukke kruising is. Bij Wijk bij Duurstede kunt u de dode arm van de Neder-Rijn in varen. Hier vindt u 2 Jachthavens; de Rijn Lek en de Lunenburg. Als u de tijd neemt kunt u het museum Dorestad bezoeken. Hier leert u alles over het ontstaan van Wijk bij Duurstede. Wijk bij Duurstede is een leuk stadje waar gastronomie hoog in het vaandel staat. Gaat u echter stuurboord uit dan vaart u de Neder-Rijn op richting Rhenen. Een prachtig rivierenlandschap met de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug trekt aan u voorbij.

Rhenen
De stuw en sluis van Amerongen ligt al weer achter ons als na enige tijd Rhenen opdoemt. Ook in Rhenen is een passantenhaven. De naam Rhenen is onlosmakelijk verbonden met de Tweede Wereldoorlog. De Grebbenberg, waar toen zwaar gevochten is, maakt onderdeel uit van het landschap. Natuurlijk staat Rhenen ook bekend om het Ouwehands Dierenpark.

Wageningen
Voor Wageningen vaart u bakboord uit het havenkanaal in. Hier vindt u de jachthaven van watersportvereniging Vada. Voor Wageningen zijn er geen andere aanlegplaatsen. Wageningen zelf heeft meer dan voldoende in huis om een enige tijd te verblijven. Het beroemdste is natuurlijk Hotel de Wereld met de zaal waar de capitulatie werd getekend aan het einde van de 2e wereldoorlog.

Arnhem
U bent al ver buiten de provincie Utrecht en dat komt natuulijk doordat de grenzen van onze provincies zich niet houden aan de vaarwegen. Er zijn 2 jachthavens in Arnhem; Jachthaven Roei- en Zeilvereniging Jason en Jachthaven Valkenburg. Aan de Rijnkade in Arnhem kunt u ook aanleggen. Dit valt echter niet aan te bevelen door het vele vrachtverkeer dat hier passeert in combinatie met de hoge kademuur. Arnhem kan het eindpunt van de reis zijn, of het begin van een nieuw avontuur.

Links: Andere toeristische vaarroutes | Bezochte Jachthavens

 

Hollandia Vaarwijzer Nederlandse Binnenwateren

Het meest complete boek voor de binnenwateren van Nederland. Voorzien van kaarten, foto’s van iedere provincie. Veel vaartips en beschrijvingen van de belangrijkste vaarwateren van Nederland. Direct leverbaar vanuit onze webshop

Link | Vaarwijzer Nederlandse Binnenwateren | 
Link | Overzicht vaarkaarten Nederland |

 

Links: Andere toeristische vaarroutes | Bezochte Jachthavens |

 

Advertentie

Trefwoorden

vaarroutes  toeristische-vaarroutes 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via