Den Oever - Oudeschild

Vaarroute Den Oever naar Texel Oudeschild
Deze tocht is voor de beginnende Wadvaarder prima te doen. Om te voorkomen dat u tegen een sterke ebstroom op de Texelstroom naar Oudeschild moet opboksen, moeten we iets kritischer met de vertrektijd uit Den Oever omgaan. Dan is de vaartijd gemiddeld 2 tot 3 uur.

De ideale vertrektijd vanuit Den Oever is 1,5 uur voor Laagwater Den Oever. Voor de waterstanden kunt u klikken op de volgende link | Getijdentabel |

Boeken en kaarten onmisbaar op de Waddenzee
Naast kennis en ervaring zijn goede boeken en kaarten voor het varen op de Waddenzee onontbeerlijk. In onze webshop leveren we de nieuwste vaarkaarten en vaarboeken over de Waddenzee.


Link: | Vaarboeken Waddenzee | Vaarkaarten Waddenzee |

Komende vanaf het IJsselmeer passeert u de Stevinsluizen van Den Oever (VHF 20), de sluizen bevinden zich aan de zuidkant van de Afsluitdijk. De sluizen draaien 24/24. Beroepsvaart heeft voorrang. Houdt u er rekening mee dat bij de haveningang van Den Oever op het Ijsselmeer aan de westkant voor de haveningang een behoorlijke ondiepte ligt.

Na de sluizen passeert u de brug van de Afsluitdijk en komt de vissershaven van De Oever binnen en volgt u de betonning, rode tonnen aan stuurboord en zo vaart u de Waddenzee op. Volg de betonning op het Visjagersgaatje, deze is goed betond ook in het donker, blijf de betonning volgen t/m VG 1-W2. (VHF 16).

Nu naar bakboord het Malzwin opdraaien. Bij de M 10 overgaan op VHF kan. 62. U komt in het blokgebied van VTS Den Helder. Als watersporter heeft u geen meldplicht maar u moet wel uitluisteren. Van de M10 naar de Gv6 iets richting het noorden. Vervolgens steekt u noordwaarts richting de T13.

Bent u te vroeg vertrokken dan heeft u te maken met een forse ebstroom op de Texelstroom. Ga dan onder de kust van Texel varen. Daar staat op dat moment minder stroom. Let op. U zit dan wel aan bakboord in het vaarwater.

Bij de T12 kunt u de haven van Oudeschild invaren. Let nu goed op de stroom als die er staat. Tussen de OS 2 en de OS 3 door naar de havenmond. Tussen de havenhoofden kan een sterke neer (tegenstroom) staan. Dus snelheid houden en recht blijven sturen. Nu stuurboord uit en door naar de passantenhaven voorbij de verenigingshaven. | Waddenhaven Texel |

Wanneer wordt het moeilijk: Bij slecht zicht (mist) en een krachtige wind uit W tot NO. Stroom tegen wind kan in de diepere geulen het water knobbelig maken.

Van Oudeschild naar Den Oever
Terug naar het IJsselmeer gaat de reis omgekeerd alleen de tijd van vertrek is 0,5uur voor LW Texel, | zie tabel |. U neemt dan nog even het laatste uurtje mee van de ebstroom om dan met opkomend water naar Den Oever te gaan.

Advertentie

Trefwoorden

Waddenzee 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via