Kroatië - vaarvoorschriften

Vaarregels en voorschriften watersport Kroatië

Watersport in Kroatië is een snelgroeiende vakantiebestemming geworden voor veel Nederlanders. De Adriatische Zee is onderdeel van de Middellandse Zee tussen Italië en Kroatië. Daar waar het in het verleden een zeer rustig gebied was is dit vandaag de dag een populair watersportgebied aan het worden. Met name voor zeilers is het een fantastisch gebied.

Wat heeft u nodig om te mogen varen in Kroatië

 • Paspoort of identiteitsbewijs
  Binnen de Europese Unie is een paspoort geen vereiste, wel is het verplicht u te kunnen identificeren. Dit kan met een paspoort of een geldige ID kaart.
   
 • Eigendomsbewijs van de boot – ICP
  ICP staat voor “Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen en is een officieus eigendomsbewijs van uw boot. Het ICP wordt in Spanje erkent net zoals in veel andere Europese lidstaten. Een ICP is twee jaar geldig en wordt in drie talen uitgegeven: Nederlands, Engels en Frans. U kunt een ICP in Nederland aanvragen bij het Watersportverbond. Hiervoor heeft u nodig een officiële aankoopnota of een verzekeringspolis of een btw-verklaring.
   
 • Verzekeren van uw boot in Kroatië
  Voor boten met een motorvermogen van meer dan 20 Pk dienen te beschikken over een verzekering met een minimale dekking van 460.000 euro, een verzekeringsbewijs dient verplicht aan boord aanwezig te zijn. Voor boten met een kleinere omvang is het overigens zeer sterk aan te raden een passende verzekering af te sluiten. Daarnaast is het zeer verstandig om verzekerd te zijn met het oog op diefstal, transportschade. Indien u een verzekering afsluit is het even goed opletten of uw vaargebied ook onder de dekking valt.
   
 • Vaarbewijs Kroatië – ICC
  Voor vrijwel alle boten is een vaarbewijs verplicht. Allen voor zeilboten benden 3 meter lengte geldt dit niet. In een aantal havenkantoren kunt u een tijdelijke ontheffing krijgen die alleen in Kroatië geldig is. Alle andere vaartuigen eisen een vaarbewijs voor de bestuurder.

  Dat kan met een internationaal vaarbewijs, genaamd ICC. ICC staat voor “International Certificate of Competence”, deze kunt u aanvragen bij de Vamex. Deze wordt verstrekt als u in het bezit bent van een Nederlands vaarbewijs. Een ICC blijft geldig tot uw 70e jaar, daarna kunt u het ICC om de drie jaar laten verlengen.

  Indien u na 1 januari 2010 een vaarbewijs heeft gehaald dan is hierbij tegelijk een ICC aan toegevoegd op de kaart door de Vamex en hoeft u niets aan te vragen. U kunt ook uw huidige Vaarbewijs laten omzetten naar een kieuw model waar direct een ICC bij inbegrepen is.

  Er zijn drie soorten ICC’s

-           ICC-Binnenwateren – op vertoon van een Vaarbewijs 1

-           ICC-Binnenwateren en kustwateren – op vertoon van een Vaarbewijs 2 of Rijnpatent

-           ICC-kustwateren – op vertoon van het certificaat Theoretische Kustwateren
 

 • Vaarregels in Kroatië
  De voorrangsregels voor beroeps- en watersport verschillen in Kroatië niet wezenlijk met die van Nederland. Beroepsvaart heeft altijd voorrang. Zie voor de overige de regels van Nederland. Motorboten en zeiljachten dienen minimaal 150 meter afstand te houden van stranden met een maximale snelheid van 5 knopen. Tussen 150 en 300 meter vanaf stranden havens etc. geldt een maximale snelheid van 8 knopen. Ook dient u ruim afstand van andere boten te houden. Op kleine boten van 2,5 meter mogen maximaal twee personen aanwezig te zijn.

  Link: | Nederlandse voorrangsregels |

 

 • Marifoon en voorschriften Kroatië
  Indien u een Marifoon aan boord geïnstalleerd heeft dient u in het bezit te zijn van een marifoonbrevet en een machtiging zoals dat ook in Nederland geldt. Noodoproep is ook hier via kanaal 16.
   
 •  Link:Marifoonvoorschriften |

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via