Delfzijl — Borkum

Vaartocht Delfzijl naar Borkum

De Waddenzee is via vele havens te bereiken. In het Oosten van ons land is Delfzijl een mooi uitgangspunt voor tochten naar het Duitse Waddeneiland Borkum of via de Eems naar het Duitse binnenland. Eerst de tocht naar Borkum.

Boeken en kaarten onmisbaar op de Waddenzee
Naast kennis en ervaring zijn goede boeken en kaarten voor het varen op de Waddenzee onontbeerlijk. In onze webshop leveren we de nieuwste vaarkaarten en vaarboeken over de Waddenzee.


Link: | Vaarboeken Waddenzee | Vaarkaarten Waddenzee |

Kaart: 1812.6 + deelkaart A Delfzijl en 1812.5. Weerbericht: Delfzijl kan. 66 even uur + 10 min. Kustwacht 08.05/13.05/19.05/23.05 uur.

Vertrek: HW Delfzijl tot 3 uur na HW Delfzijl vanaf de jachthaven van de Kon. Zeil & roeivereniging Neptunus. Vaartijd ± 3 tot 4 uur. Afstand ± 18 mijl.
Volg het Zeehavenkanaal (VTS Delfzijl kan 3) naar de uitgang aan Gaatje Bocht. In het Zeehavenkanaal tot aan de uitgang stuurboord houden i.v.m. inkomende beroepsvaart en pleziervaart. Daarna bakboord uit in de richting N-NNW.

Eenmaal op ruimwater of aan bakboord of aan stuurboord langs het betonde vaarwater. Aan de foute zijde binnen het betonde vaarwater, leg dan alvast een flink bedrag klaar. Let op in- en uitgaande zeeschepen, veerdiensten, zandzuigers enz. Voor dit gedeelte van de tocht is de Duitse verkeersdienst Eems traffic verantwoordelijk VHF 18/20/21. U vaart hier onder het Scheepvaartregelement Eemsmonding..

De stroom, die fors kan oplopen (min 2,5 kn), brengt u langs Paap en Hond naar het Dukegat. Hier wordt de koers iets meer NW en bij goed zicht is Borkum al in zicht. De Vuurtoren van Borkum, Fl(2)12s63m24m, is in het donker een mooi richtpunt. Maar let ook op onverlicht betonning.
Nabij de rode 44 ziet u over bakboord de ingang van de Eemshaven. Pleziervaart mag hier alleen gebruik van maken als vluchthaven. Er zijn geen faciliteiten voor de pleziervaart.

Ter hoogte van Borkum rede zet u koers naar de F1 IQ.13s. Deze aan stuurboord houden. Niet afsnijden tussen F1 en F3. De koers wordt nu ONO. Het is bijna onvermijdelijk dat u nu een forse stroom tegen krijgt in de Fischerbalje en ter hoogte van de F1 en de F3 neemt de diepte ook af. Tegenover de F7 Oc(3)12s is de ingang van de jachthaven. De ingang is bij LW vrij ondiep. Voor diepstekende schepen is de Schutzhaven een betere ligplaats.

Wanneer wordt het moeilijk: Bij slecht zicht (mist) en een NW 6 is deze tocht voor ongeoefende watersporters af te raden. Bij uitgaande stroom en inkomende krachtige wind staan er vanaf het Doekegat diepe kuilen (korte hoge golven). 

Borkum is een Waddeneiland met een echt Duits karakter. Met het nostalgische stoomtreintje reist u over het smalspoor naar de stad Borkum. Hier doen de Borkumers er alles aan om het u naar de zin te maken. Ook al spreekt u geen Duits met gewoon Nederlands of een Groningse tongval maakt u zo vrienden. Van af de boulevard heeft u uitzicht op de Eems en is bij goed zicht Rottumeroog te zien. Ook ’s avonds is Borkum een bruisend uitgaanscentrum met vele restaurants, gezellige barretjes en dancings.
www.borkum.de

Van Borkum naar Delfzijl vaaraanwijzingen

De terug tocht is omgekeerd gelijk aan de heen reis. Alleen het moment van vertrek is anders. Vertrek: 6 uur na HW tot 4 uur voor HW Delfzijl. Let wel op; hoe later u vertrekt, hoe sterker de stroom tegen is in Fischerbalje.

Van Lauwersoog naar Schiermonnikoog

Dit is een tocht die niet voor iedereen is weggelegd. Diepstekende schepen kunnen beter wegblijven. Schepen met een diepgang van maximaal 1,20 meter tot 1,30 meter zullen het eiland wel halen maar men zal de getijgegevens dan wel in acht moeten nemen. Stoere verhalen van “ik ben met 2 meter diepgang naar Schier geweest” berusten over het algemeen op bluf en geluk. Het probleem zit hem in het laatste stukje naar de haven. Hier moet +/- 1 mijl worden afgelegd over een ondiep gedeelte. Maar laten we eerst beginnen in Lauwersoog. Wat hebben we nodig en hoe maakt u de tocht?

1. Hydrografische kaart 1812-3 met deelkaart A en B

2. Weerbericht: kanaal 5 een half uur na ieder even uur. Kustwacht kanaal 23/83 08.05/13.05/19.05/23.05 uur.
3. Vertrek uit de haven van Lauwersoog: 4 uur voor hoogwater Delfzijl. Vaartijd 2 tot 3 uur. U moet namelijk even tegen de stroom in varen en dus is de vaartijd afhankelijk van windsterkte en/of motorvermogen. De verheid is ongeveer 5 mijl.
4. Nadat u de havenhoofden van Lauwersoog bent gepasseerd vaart u in NW richting naar de Z 18 of de Z 16. Bij de Z 14-BZ 15 moet u een keuze maken. Ondiepstekende schepen kunnen via de Geul van Brakzand anders vaart u door over het Zoutkamperlaag richting de Z 8-GL 1. Via de Glinder, vrijwel allemaal groene betonning die u aan stuurboord houdt vaart u naar de scheidingston GL 4-GvS 5. Gaat u over de Geul van Brakzand dan vaart u langs de groene betonning, die u aan bakboord houdt, tot aan de scheidingston GZ 1-BZ 2. In beide gevallen steekt u nu het gat van Schiermonnikoog over naar de GvS 16-R 1. Voor diepstekende schepen wordt het nu zaak om de dieptemeter in de gaten te houden. De geul naar de haven loopt een beetje kronkelig en wordt bebakend met tonnen en steekbakens. De steekbakens met gespreide takken houdt u aan bakboord die met samengebonden takken aan stuurboord. Het is zaak om dit stuk van de route 2 uur voor tot 1 uur na hoogwater te passeren.
5. Voor u aan de tocht begint is het raadzaam om contact op te nemen met de havenmeester (0519-531544 of kanaal 31). Hij is aanwezig van 3 uur voor tot 2 na hoogwater. De haven heeft een diepgang van 1,3 tot 1,5 meter bij LAT. Aan de Oostzijde van de Oude veerdam kunnen schepen droogvallen.
6. Wanneer wordt het moeilijk: Bij slecht zicht (mist) en een NW 6 is deze tocht voor ongeoefende watersporters af te raden.

Advertentie

Trefwoorden

Waddenzee  waddeneilanden  vaarroutes 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via