Denemarken Vaarvoorschriften

Vaarregels en voorschriften watersport Denemarken

Denemarken is een populair land om te varen, met name bij zeilers. De reis naar Denemarken voert over open zee en vanaf Vlieland of Terschelling kunt u de oversteek in één keer maken of via de Duitse Waddeneilanden, wat op zich ook een mooie onderbreking is van dag- en nacht doorvaren. Denemarken heeft een mooi vaargebied langs de westkust, maar voor velen is de Oostzee een doel om te bereiken. U vaart dan via Brunsbüttel door het door het lange kanaal richtingg Kiel.

Wat heeft u nodig om te mogen varen in Kroatië

 • Paspoort of identiteitsbewijs
  Binnen de Europese Unie is een paspoort geen vereiste, wel is het verplicht u te kunnen identificeren. Dit kan met een paspoort of een geldige ID kaart.
   
 • Eigendomsbewijs van de boot – ICP
  ICP staat voor “Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen en is een officieus eigendomsbewijs van uw boot. Het ICP wordt in Spanje erkent net zoals in veel andere Europese lidstaten. Een ICP is twee jaar geldig en wordt in drie talen uitgegeven: Nederlands, Engels en Frans. U kunt een ICP in Nederland aanvragen bij het Watersportverbond. Hiervoor heeft u nodig een officiële aankoopnota of een verzekeringspolis of een btw-verklaring.
   
 • Verzekeren van uw boot in Denemarken
  Om te varen in Denemarken is een verzekering niet verplicht, maar is zeker aan te raden Daarnaast is het zeer verstandig om verzekerd te zijn met het oog op diefstal, transportschade. Indien u een verzekering afsluit is het even goed opletten of uw vaargebied ook onder de dekking valt.
   
 • Vaarbewijs Denemarken – ICC
  Om te varen in Denemarken gelden dezelfde eisen voor een vaarbewijs als in Nederland. Dat kan met een internationaal vaarbewijs, genaamd ICC. ICC staat voor “International Certificate of Competence”, deze kunt u aanvragen bij de Vamex. Deze wordt verstrekt als u in het bezit bent van een Nederlands vaarbewijs. Een ICC blijft geldig tot uw 70e jaar, daarna kunt u het ICC om de drie jaar laten verlengen.

  Indien u na 1 januari 2010 een vaarbewijs heeft gehaald dan is hierbij tegelijk een ICC aan toegevoegd op de kaart door de Vamex en hoeft u niets aan te vragen. U kunt ook uw huidige Vaarbewijs laten omzetten naar een kieuw model waar direct een ICC bij inbegrepen is.

  Er zijn drie soorten ICC’s

-           ICC-Binnenwateren – op vertoon van een Vaarbewijs 1

-           ICC-Binnenwateren en kustwateren – op vertoon van een Vaarbewijs 2 of Rijnpatent

-           ICC-kustwateren – op vertoon van het certificaat Theoretische Kustwateren

 • Vaarregels in Denemarken
  In Denemarken dient voor iedere opvarende een reddingsvest aanwezig te zijn. De voorrangsregels voor beroeps- en watersport verschillen in Denemarken niet wezenlijk met die van Nederland. Beroepsvaart heeft altijd voorrang. Zie voor de overige de regels van Nederland.

  In havenvaarwater geldt een maximumsnelheid van 3 knopen. Bij smalle vaartwateren hebben inkomende vaartuigen hebben voorrang op uitvarende vaartuigen. Een inlopend vaartuig is het vaartuig dat de groene tonnen aan stuurboord heeft. Ankeren in klein vaarwater is ten strengste verboden, evenals in gebieden waar kabels in het water liggen, deze worden aangegeven middels bakens waar de kabel het water ingaat.

  Link:Nederlandse voorrangsregels |
   
 • Marifoon en voorschriften Denemarken
  Indien u een Marifoon aan boord geïnstalleerd heeft dient u in het bezit te zijn van een marifoonbrevet en een machtiging zoals dat ook in Nederland geldt. Noodoproep is ook hier via kanaal 16.

  Link:  | Marifoonvoorschriften |

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via