Zuid-Holland vaarroutes

Provincie Zuid-Holland - Toeristische Vaarroutes ZuidHolland

Staande Mastroute door Amsterdam
Voor wie van het Markermeer naar de Zeeuwse wateren wil varen en er niets voor voelt om via de Noordzee te gaan is er de Staande Mastroute. Bedoeld voor schepen met een vaste mast die minstens 6 meter boven water steekt. Bruggen en sluizen zijn op elkaar afgestemd om de route in principe binnen 24 uur te kunnen varen. Een goede voorbereiding is een must.

Informatie ANWB niet erg duidelijk, ministerie wel
In de Wateralmanak van de ANWB staat de route zeer summier en vooral onduidelijk beschreven. Ook de nieuwe uitgave Wateratlas voor de Staande Mastroute van de ANWB is erg summier en vooral de kaarten laten zeer te wensen over. Met name het gedeelte in Amsterdam, waar de schepen in konvooi moeten varen is ronduit miserabel. De ingangen van de bruggen zijn op de kaart uiterst onduidelijk en de omschrijvingen helpen ook niet echt. Jammer! De website van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat is gelukkig een stuk duidelijker.
| Website RWS |

De Route van Noord naar Zuid
Komende vanaf het Markermeer passeert u de Oranjesluizen via het IJ, houdt stuurboordswal! Na het passeren van het Centraal Station (denk om de veerponten) ziet u aan bakboord het Westerdok en na het Westerdok ligt de Houthaven, waar de noord-zuid vaarroute door Amsterdam start. Via de Houthaven vaart u het Westerkanaal in en meldt zich te voet bij de brugwachter. (voor 24.00 uur)


Bij de brugwachter betaalt u het doorvaargeld en vaart vervolgens door de brug naar de verzamelplaats voor de spoorbrug. Het kan in het hoogseizoen best eens druk zijn in de verzamelplaats. Vanaf ca 01.00 uur wordt de brug bediend , maar afhankelijk van het treinverkeer wordt het vaak later. Vervolgens gaat de spoorbrug open om eerst het konvooi uit de zuidelijke richting te laten passeren. Vervolgens bent u met zijn allen aan de beurt. Houdt uw volgorde aan, haasten heeft geen zin, aansluiten wel en voordringen doen schippers niet. De doorvaart door Amsterdam verloopt verder vlot en duurt ca 2 uur.

 

 

 ANWB Atlas Staande Mastroute

De hele route is in deze Wateratlas Staande Mastroute in kaart gebracht op basis van de reguliere ANWB waterkaarten. Voor het gemak vindt u de bedieningstijden en de uitgebreide voorzieningen in de jachthavens direct op de kaartbladen.

Link: | ANWB Staande Mastroute

 

Eindpunt Nieuwe Meerstad
De brugwachters rijden met het konvooi mee en bedienen de bruggen. De doorvaart door nachtelijk Amsterdam eindigt in de Nieuwe Meersluis en vervolgens vaart u richting de bruggen in de A10 en de Schiphol-spoorlijn. De Schipholbrug wordt op werkdagen tussen 5.00 en 6.30 uur bediend, in het weekend later.


Konvooivaart vanaf Alphen aan de Rijn naar Willemstad
In Alphen aan den Rijn krijgt u weer te maken met konvooivaart en moet u wellicht even wachten. De bediening van de spoorbrug Gouda is om 13.12 uur , 16.12 uur en 21.12 uur(zondags 12.12 uur, 14.12 uur, ); voor de brug zijn wachtsteigers.

Hollandse IJssel, stroom mee of tegen
Op de Hollandse IJssel moet u rekening houden met stroom mee of tegen, dit bepaalt uiteraard uw snelheid. Let goed op als u op de Hollandse IJssel vaart: Binnenvaartschepen, duwbakken, snelle haven- en veerboten en kleine coasters. Ook op de Nieuwe Maas, de Noord, de Oude Maas en de Dordtse Kil dient u goed op te letten. In Dordrecht zijn prima mogelijkheden voor passanten om te overnachten.

Maar als u wel wilt doorvaren komt u bij de spoorbrug van Dordrecht. Als u daar moet wachten, leg dan even aan bij de Leuvehaven, wel zo veilig met al die beroepsvaart. Dit is het laatste obstakel. Houdt er rekening mee dat het naar Willemstad minstens twee uur varen is.

Opsomming route van Noord naar Zuid
Markermeer – het IJ – Westerkanaal – Kostverlorenvaart – Nieuwe Meer – Ringvaart Haarlemmermeer – Oude Wetering – Braasemermeer – Heimanswetering – Oude Rijn bij Alphen a/d Rijn – De Gouwe – Hollandse IJssel – De Noord – De Oude Maas bij Dordrecht – Dortsche Kil en Hollands Diep. De tocht is te doen in 24 uur, maar als u vakantie heeft kunt u natuurlijk ook ergens aanleggen om de volgende dag verder te gaan.

Van zuid naar noord
De route van zuid naar noord is natuurlijk hetzelfde, maar dan in omgekeerde richting. Tijd is belangrijk. De bediening van de spoorbrug in Gouda (13.12 uur, zondag 14.12 uur) In verband met de stroming is dit soms lastig in te schatten, neem de tijd ruim!

Wie vanaf het Hollands Diep komt doet er verstandig aan de opening van de spoorbrug bij Dordrecht van 06.18 uur te nemen; wie uit Dordrecht vertrekt moet rond 08.00 uur varen. De bruggen over de Ringvaart van de Haarlemmermeer worden in de avondspits voor de recreatievaart niet bediend; dus daar moet u wachten. De Schipholbrug in de A9 wordt door de week pas om 20.00 uur bediend. Wees ruim voor 23.00 uur bij De Nieuwe Meer dan bent u op tijd voor de nachtelijke doorvaart door Amsterdam. Aan bakboord op de Nieuwe Meer voor de brug in de A10 en de Nieuwe Meersluis vindt u een ruime wachtsteiger. Daarvandaan kunt u lopend naar de Nieuwe Meersluis zich melden voor de doorvaart en alvast het doorvaartgeld (contant, pinnen, Mastercard) betalen. Tegen 23.50 uur zet het konvooi zich in beweging; let u op het matrix-tijd-bord op de brug.

Met dank aan het Ministerie van Verkeer en Waterstaat

 

Advertentie

Trefwoorden

vaarroutes  toeristische-vaarroutes 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via