Noord-Holland vaarroutes

Noord Holland, Vaaroutes NoordHolland
Een uitstekende watersportprovincie die alles heeft voor iedere watersporter, of u nu met een motorboot wilt varen of met een zeiljacht: Noord Holland biedt u mogelijkheden. Vele kanalen en meren, maar ook grote wateren zoals het Markermeer, IJsselmeer, waddenzee naar Texel of "buitenom"via de Noordzee van Ijmuiden naar Den Helder. Onderstaand enkele routes zoals die door onze redactie zijn gevaren.

Staande Mastroute van Amsterdam naar Den Helder via Alkmaar
Een route die eigenlijk geen Staande Mastroute is, maar wel op dezelfde manier bevaarbaar is de route van Amsterdam naar Den Helder via Alkmaar. Een prime alternatief om binnendoor naar Texel te varen als het weer wat slechter is. Ook als u met een motorboot vaart is dit zonder meer een mooie route.Vanaf Amsterdam
Vanaf Amsterdam ligt de start van de route bij Zaandam. Komende vanaf het Noordzeekanaal vaart u tussen de borden 16 en 17 in noordelijke richting naar Zaandam. U kunt de tocht in één dag afleggen, maar waarom zou u? Het is wel een vaarroute van veel bruggen. Motorjachten kunnen onder bijna alle bruggen door, zeiljachten moeten geduld hebben. De meeste bruggen draaien echter vrij snel voor u. Houdt u wel rekening met de beroepsvaart.

Zaandam

Als eerste brug passeert u de J.M. den Uijlbrug en vervolgens vaart u door naar de Wilhelminabrug- en sluis. Aan bakboord is een lage kade met bolders, aanstuurboord hangen touwen om vast te pakken. U moet hier havengeld en sluisgeld betalen ( 3,95 Euro). In Zaandam zijn nog enkele bruggen, die vaak vrij snel draaien, alleen de spoorbrug draait op vaste tijden. Ook motorboten moeten hier wachten in verband met doorvaarthoogte. ( max. 2 meter) draaitijden: 24 minuten over en 58 minuten over het hele uur tot 21.58 uur.

Koog aan de Zaan
Na de spoorbrug passeert u in Koog aan de Zaan de Coenbrug, die bediend wordt afhankelijk van het wegverkeer. Vervolgens begint het mooiste gedeelte van de route. Oude Zaanse huizen en natuurlijk de molens waar de Zaanstreek zo bekend om staat. Let op: buiten de betonning is weinig diepgang.


Zaanstad
Ook langs Zaanstad staan diverse fraaie oude gebouwen maar ook veel vieze industriegebouwen, niet echt opwindend, maar vaart u gerust door, het hoofdwater volgend kan het niet misgaan, u passeert wel weer enkele bruggen.

Na het passeren van de Beatrixbrug houdt u stuurboord aan, dit is het hoofdvaarwater en deze leidt via Markenbinnen naar het Alkmaarder Meer, op dit meer kunt u ook prima de zeilen gebruiken, binnen de betonning is voldoende diepgang. Aan het eind van het Alkmaarder Meer vaart u, stuurboord aanhouden, het Noordhollands Kanaal op. Let op de geel betonde ondiepten aan weerszijden. Na het passeren van de schulpstuw (staat open) vaart een veerpont heen-en-weer. Pas op: De pont wordt via kabels over het water voortbewogen. Wacht tot de pont aan de kant ligt en de kabels heeft laten zakken naar de bodem!
 

Alkmaar in zicht

Op het Noordhollands Kanaal is het maar een klein stukje en u bent in Alkmaar. Eerst dient u nog de Leeghwaterbrug te passeren. Na deze brug houdt u bakboord aan richting het centrum van Alkmaar. Op deze hoek ziet u de jachthaven van Nicolaas Witsen, een reparatiewerf met enkele passantenplaatsen. (wel ver van centrum verwijderd). Als u dus bakboord aanhoudt vaart u recht op de Bierkade van Alkmaar aan.

 

Hier zit het kantoor van de havenmeester, waar u zich kunt aanmelden indien u wilt overnachten in Alkmaar. (072) 520 00 14. 

Jachthavens Alkmaar:

Nieuwe jachthaven Turfmarkt (ligplaats bij restaurants Vito en Rivers)
Diepgang: 1,50 meter, Turfmarktbrug: 5,60 meter

Noordhollands Kanaal, Voormeer
Diepgang: 2,50 meter

Noordhollands Kanaal, Zeglis
Diepgang: 1,10 meter

| Info Alkmaar |

Staande mast route Alkmaar – Den Helder

Een prima en gemakkelijk bevaarbare route van Alkmaar naar Den Helder. Voor veel watersporters is dit een uitstekend alternatief om van Amsterdam naar Texel te varen. U hoeft dan alleen maar een kleine oversteek te maken van Den Helder naar de overkant, naar Oudeschild. Voor het deel van Amsterdam naar Alkmaar
| staande mastroute |

Alkmaar
Vertrekken vanuit Alkmaar vanaf de Bierkade passeert u als eerste de Friese Brug, marifoonkanaal 20. Met een beetje geluk hoeft u voor de andere bruggen in Alkmaar weinig te wachten, de brugwachters houden u met een camera in de gaten en draaien graag voor u. Enig knelpunt kan de Spoorbrug zijn, deze draait om 25 minuten over en 55 minuten over het uur. Vervolgens passeert u dan nog de Huiswaarderbrug en u bent Alkmaar uit.

Doorvarend komt u na 1,5 kilometer bij de Koedijkervlotbrug. Leuk om te zien, een drijvende brug waarvan de brugdelen schuiven uit elkaar over het water. Na deze brug zult u nog een behoorlijk aantal van deze bruggen passeren, ze draaien over het algemeen vlot waardoor u weinig oponthoud zult hebben. De route is eenvoudig: u hoeft alleen het hoofdvaarwater te volgen, soms wat eentonig.

Den Helder of Schagen
Bij Stolpen kunt u nog kiezen voor Den Helder of een tussenstop in Schagen (stuurboord) te maken. Doorvarend naar Den Helder moet u even letten op de veerpont tussen kilometerpaal 73 en 72. Dit is een kabelveerpont. Wacht absoluut tot de flikkerlamp op de paal aan stuurboord gedoofd is, anders hangt er een staalkabel over het water die u slecht kunt zien. Na de veerpont komt u bij de Koegras Spoorbrug. Deze draait om 22 minuten en 52 minuten over het uur. U kunt zich melden door de knop op de meldsteiger in te drukken of via de telefoon, nummer staat vermeld op het bord voor de brug.

Aanloop Den Helder
Na de Kooybrug bent u bijna in Den Helder en kunt u de keus maken tussen de binnenhavens van De Helder of de Koninklijke Marine Jacht Club. Als u voor de laatste kiest dan moet u zich melden bij de Koopvaardersluis op kanaal 22 of bij de wachtsteiger aan bakboordzijde van de sluis. De Koopvaardersschutsluis is een echte zeesluis, groot, hoog en meestal met veel wind in de sluis. Leg direct goed vast en houd de landvasten in de hand, er is een behoorlijk verval. Let bij het uitvaren van de sluis ook even op de overgang van zoet naar zoutwater, er wil wel eens een rare stroming inzitten.

Hier liggen de echte grote jongens, kijk goed om u heen, vrachtschepen varen snel. U vaart richting de Moormanbrug, (kanaal 18) en na deze brug houdt u stuurboord aan en draait af naar zee. Aan stuurboord ziet u dan de Marine schepen liggen, aan het eind van het water vindt u aan bakboord de KMJC. Let bij het invaren even op de stroming, de ingang is niet erg ruim.
| Jachthaven KMJC |

Hollandia Vaarwijzer Nederlandse Binnenwateren

Het meest complete boek voor de binnenwateren van Nederland. Voorzien van kaarten, foto’s van iedere provincie. Veel vaartips en beschrijvingen van de belangrijkste vaarwateren van Nederland. Direct leverbaar vanuit onze webshop

Link | Vaarwijzer Nederlandse Binnenwateren | 
Link | Overzicht vaarkaarten Nederland |

 

Links: Andere toeristische vaarroutes | Bezochte Jachthavens |

Advertentie

Trefwoorden

vaarroutes  toeristische-vaarroutes 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via