Veerse Meer - watersport
Veerse Meer – Toeristische vaarroutes Zeeland
Het Verse Meer is een prachtig watersportgebied, ook geschikt voor kleinere boten. Ook zijn hier veel dagtoeristen met een trailerbare boot. Met name tijdens wat slechter weer kan het Veerse Meer wat beschutting geven. Ondanks het open karakter is de golfslag, door de vele bochten die het Veerse Meer kent, wat minder heftig. Vergis u echter niet: ook bij harde wind is het Veerse Meer een gevaarlijk water. Tijdens het varen bent u wel enigszins verscholen achter de dijken waardoor het landschap aan het oog wordt onttrokken. In het Veerse Meer liggen diverse eilandjes die aangeplant worden. Buiten de betonning is het ondiep, u heeft geen last van getijdenstroming.
Historische stadjes, leuke havens, veel ankerplaatsen en een goed betond vaarwater maken het Veerse Meer tot een gezellig druk vaarwater voor de watersport. Op diverse openbare aanlegplaatsen mag u gratis aanleggen met een maximum van 24 uur.
Om het Veerse Meer te bereiken kunt u vanaf het noorden vanaf de Oosterschelde de Zandkreek opvaren bij de kardinale boei bij de Katseplaat. U dient hier wel de vaargeul aan te houden, naast de betonning is het zeer ondiep. Al snel bereikt u de Zandkreeksluis, waar u aan de noordkant geschut kunt worden.
Zandkreeksluis – Veerse Meer
De Zandkreeksluis ligt in de Zandkreekdam, die Noord-Beveland en Zuid-Beveland met elkaar verbindt. Voor de sluis liggen beweegbare bruggen met een doorvaarthoogte van NAP +7 meter aan de kant van de Oosterschelde, de brug aan het Veerse Meer heeft een doorvaarthoogte van NAP +3,8 meter. Tijdens laagwater ligt peil 1,5 meter lager en met hoogwater 1,5 meter hoger. De sluis wordt gratis bediend tussen 6 en 24 uur. Vanaf windkracht 7 wordt de brug aan de Oosterscheldezijde niet meer bediend.
Wolphaartsdijk – Veerse Meer – Zuid-Beveland
Wolphaartsdijk heeft een vijftal havens: de Sportvissershaven, de Schorhaven, de Nieuwe Landbouwhaven, de Oude Landbouwhaven en de Royal Yacht Club België. De eerste 4 havens worden beheerd door de WSV Wolphaartsdijk, die kantoor houdt in de Schorhaven. De haveningangen zijn best overzichtelijk, alleen de ingang naar de Schorhaven (2e ingang vanaf het oosten) is wat krap. Wolphaartsdijk is een druk watersportcentrum, want naast de vele jachthavens zijn er ook twee dagrecreatiegebieden. Maar er zijn ook diverse voorzieningen zoals watersportwinkels, veel horeca en enkele maneges.
Kortgene – Veerse Meer – Noord-Beveland
Kortgene ligt tegenover Wolphaartsdijk en is de enige plaats op Noord-Beveland die ooit stadsrechten heeft gehad. Vroeger was de veerboot de enige verbinding met de rest van Zeeland, waardoor Kortgene nogal geïsoleerd was. Tegenwoordig is het een geliefde aanlegplaats voor de watersporter. Naast watersporters zijn er enkele bungalowparken in de buurt.
Delta Marine – Kortgene
Delta Marine is de jachthaven van Kortgene. Een grote jachthaven met volwassen faciliteiten. Met een prettig restaurant, een watersportcafé, een goed gesorteerde watersportwinkel, een jachtmakelaardij en verhuur van polyvalken. Passanten kunnen fietsen huren, de eerste dag is gratis. De aanloop naar de haven is zonder meer ruim. Tussen de havenhoofden doorvaren is simpel, overal is voldoende diepgang.
Vanaf Kortgene of Wolphaarts vaart u westelijker en na de bocht zijn aan de zuidzijde van het vaarwater enkele eilandjes. Bij de Speelplaat, de Sabbingeplaat en de Schelphoekplaat zijn aanlegmogelijkheden voor ondiepe schepen. Vervolgens vaart u langs de Middelplaten waar u niet kunt aanleggen. Doorvarend maakt u een bocht in zuidelijke richting. Hier vindt u de Zandkreekplaat, de Bastiaan de Langeplaat en de Spieringplaat, weer met aanleg/anker mogelijkheden. Aan de zuidzijde van de Spieringplaat kunt u de Suatiegeul invaren waar weer diverse aanlegplaatsen zijn. De diepgan is vaak niet meer dan 1 meter en de doorvaarthoogte onder de brug is 2,5 meter. De Omloop ligt iets zuidelijker, u kunt er om heen varen en er zijn aanlegsteigers, maximale diepgang 2,2 meter. Iets verderop bereikt u het zuidelijkste punt waarna u weer naar het noorden vaart. Ook hier zijn onderweg diverse anker/aanlegplaatsen. Bij het eiland De Haringvreter gaat u bakboord uit naar Veere en stuurboord uit naar Kamperland.
Kamperland – Veerse Meer – Noord-Beveland
Kamperland is het meest westelijk gelegen dorp van Noord-Beveland. Ooit door grote overstromingen getroffen is het nu een dorp dat sterk georiënteerd is op de watersport. De Kamperlandse Duinen zijn van oudsher bekend. Twee grote jachthavens zult u hier vinden. Jachthaven Kamperland en Jachthaven De Schotsman.
Kamperland – Jachthavens Kamperland
Jachthaven Kamperland is de gemeentelijke haven, maar ligt al voor Kamperland zelf. De haven ligt direct aan bakboord als u het Havenkanaal Kamperland invaart. Overdag is het uitstekend invaren maar in het donker is het wat lastiger. De ingang van het Havenkanaal is niet verlicht. Jachthaven Kamperland ligt aan een bungalowpark, de haven is standaard voorzien van alle gangbare faciliteiten. Als u dichterbij Kamperland wilt liggen dan is de Schotman te proberen. Een kleinere haven in het dorp in de Handelshaven Kamperland. De diepgang is beperkt tot maximaal 0,9 meter.
Vanuit Kamperland kunt u nog noordelijker het Veerse Meer opvaren, maar er zijn geen jachthavens meer, wel enkele ankerplaatsen of openbare aanlegplaatsen.
Veere – Veerse Meer - Walcheren
Bij Veere denkt iedereen direct aan een ver verleden en dat klopt: Veere heeft een rijke historie, maar is tevens één van de verrassende plaatsen in Zeeland. Groen en een zichtbaar groots verleden in combinatie met gezelligheid van vandaag. In het stadscentrum herinneren de vele oude gevels, prachtige koopmanshuizen en oude pakhuizen aan gouden tijden. Veel trapgevels, tuitgevels, en de namen van de huizen op de gevelstenen vertellen van de handel van vroeger.
Veere – Jachthavens Veere
Veere heeft een stadhaven, waarvan de ingang aan het Veerse Meer is, waar ook de Jachtclub Veere haar thuishaven heeft. De ingang naar de haven is duidelijk aangegeven door een groene en een rode lichtopstand. De haven heeft een diepgang van 2,2 – 2,9 meter. De ligging is centraal aan de westzijde van Veere. Link: | Jachtclub Veere |
Marina Veere
Aan de oostzijde van Veere is nog een jachthaven: Marina Veere. De haven ligt direct aan het begin van het Kanaal door Walcheren. Let bij het invaren van het kanaal wel even op het drukke scheepvaartverkeer, zeker als u het kanaal wilt oversteken naar de jachthaven. Marina Veere heeft 65 ligplaatsen langs het kanaal. Passanten zijn welkom in Marina Veere, voorzieningen zijn in ruime mate aanwezig en de loopafstand naar Veere is kort.
Kanaal door Walcheren van Veere naar Middelburg
Het kanaal door Walcheren vormt de kortste verbinding tussen het Veerse Meer en de Westerschelde. Overal is voldoende diepgang. Kort na het passeren van Veere komt u bij een schutsluis. Zonder moeite vaart u richting Middelburg, er bestaat kans dat u een vrachtschip tegenkomt, maar die is klein. Om in Middelburg de stadshaven te bereiken hoeft u geen brug te passeren.
Middelburg
Middelburg wordt de monumentenstad van Zeeland genoemd. Niet zo raar als u bedenkt dat Middelburg de hoofdstad van Zeeland is. In totaal staan in Middelburg ca 1100 grote en kleine monumenten die nog de rijke sfeer van vroeger uitademen. Een indrukwekkend stadhuis, prachtige koopmanshuizen, fraaie gevels vormen hier een uitstekende combinatie met het moderne leven. Middelburg is een gezellige stad waar het goed toeven is.
Stadshaven Middelburg
In Middelburg zijn meerdere aanlegplaatsen, verdeeld over enkele havens. Bij het binnenvaren van Middelburg dient u zich te melden bij WSV Arne. Bij de meldsteiger is een havenkantoortje waarna de havenmeester u een plaats zal wijzen. Link: | WV Arne |
Kanaal door Walcheren van Middelburg naar Vlissingen
Het kanaal vervolgt zijn weg vanaf het centrum van Middelburg richting Vlissingen. Onderweg passeert u twee bruggen: de Stationsbrug en de Schroebrug, die beiden één keer per uur draaien, tenzij er veel vaarverkeer is. Verder in het kanaal door Walcheren komt u bij de draaibrug Souburg die voortduren draait behoudens twee maal per uur enkele minuten niet. De Sloebrug voor Vlissingen wordt vanaf de Keersluisbrug in Middelburg bediend. Ten slotte komt u in Vlissingen bij de Keersluisbrug en de Binnenkeer- en schutsluis. Deze sluis staat gewoonlijk open. Na de Keersluisbrug komt u in het havengedeelte van Vlissingen. Voor een beschrijving van Vlissingen: klik hier
Andere vaargebieden in Zeeland? Klik hier
Meer toeristische informatie Zeeland
Op de website van VVV Zeeland staat zeer veel informatie over de beschreven steden en dorpen
Advertentie
Deel dit met andere watersporters
Laatste nieuws
- 25.04.21 Praktijktest verrekijkers NOBLEX
- 04.02.21 Nieuw boek: Varen naar de Wadden
- 21.01.21 Botenbeurs Düsseldorf ook afgelast
- 17.12.20 Getijden tabellen 2021 gratis op WatersportAlmanak
- 15.12.20 Nieuw en handig boek over varen in Duitsland
- 07.05.20 Watersport- en recreatiesector woedend
- 28.03.20 Jachthavens Waddeneilanden gesloten
- 17.03.20 Motorboot Sneek afgelast
- 13.03.20 Hiswa afgelast vanwege Corona virus
- 06.03.20 GPS Trackers gewild in de watersport