Volkeraksluizen en Grevelingenmeer

Volkeraksluizen – watersport
Direct bij Willemstad liggen de Volkeraksluizen. U dient bij het aanvaren van de Volkeraksluizen beroepsvaart voldoende ruimte te geven en de watersport dient gebruik te maken van de speciale jachtsluis aan de westzijde. De bediening van de Volkeraksluis (140x16 meter) is 24 uur per dag gratis, maximale doorvaarthoogte is 19 meter. Ondanks de capaciteit van de sluis kan het er wel eens druk zijn in het hoogseizoen. Bij het uitvaren richting Volkerak dient u minstens 20 meter uit de wal te blijven, keien en basaltblokken liggen daar ondiep. Van 22-6 uur dient u zich aan te melden via de praatpalen.

Na de sluizen vaart u door en kunt u kiezen: of u vaart zuidwaarts via de Schelde-Rijnverbinding (maximaal 9,8 meter hoog) of u vaart oostwaarts richting Grevelingen via de Krammerssluizen in de Philipsdam.

Krammerssluizen
De Krammerssluis heeft weer een speciale doorgang voor de watersport. Er is een zuidelijke- en een noordelijke doorgang voor jachten. Doorvaarthoogte maximaal 18.30/18/40 meter, maximale diepgang 2.10 meter. Dieper stekende schepen dienen de sluis voor de beroepsvaart te kiezen. Doordat men beschikt over een scheidingsinstallatie voor zoet- en zout water kan het schutten wel eens iets lager duren dan dat u gewend bent. De bediening is gratis, bedieningstijden zijn365 dagen per jaar van 7-24 uur. Buiten het seizoen is de beroepssluis 24/7 beschikbaar.

Vaarkaart en vaarboek Zeeland

De ANWB levert een vaaratlas van Zeeland, met volop nautische informatie. Daarnaast is de Vaarwijzer Deltagebied van Hollandia een goede reisbegeleider. Aan de hand van voorbeeldroutes is het mogelijk zelf tochten voor te bereiden. De havenbeschrijvingen geven bijzonderheden over vrijwel alle havens in het Deltagebied; daarnaast komen de openbare aanlegplaatsen aan bod. In het Deltagebied zijn voorts prachtige ankerplekken te vinden en ook die mochten in deze vaarwijzer niet ontbreken. Aan de sluizen en bruggen ten slotte is een apart hoofdstuk gewijd.

Link | Vaarwijzer Het Deltagebied | Vaarkaarten ANWB |

Grevelingensluis
Bruinisse ligt op 2,5 mijl van de Krammerssluizen. Omdat de Vissershaven van Bruinisse niet toegankelijk is voor de watersport dient u eerst (weer) te sluizen. De Grevelingensluis wordt bediend van 7-22 uur in het seizoen en daar buiten van 8-20 uur, of zon- en feestdagen tot 18 uur. Druk, druk, druk, de sluis is geliefd bij de watersport, althans er wordt driftig gebruik van gemaakt. In het hoogseizoen en in de weekend dient u rekening te houden met wachttijden.

Bruinisse – Jachthavens
Direct na het verlaten van de Grevelingensluis vindt u de jachthaven van WSV Bru. Het Grevelingen opvarend ziet u direct aan bakboord de jachthaven Bruinisse. Houdt u wel binnen de betonning! Jachthaven Bruinisse is met plaats voor 600 boten een echte familiehaven. Niet alleen volwassenen, ook kinderen vinden in en rond de haven veel vertier. Op het terrein is een kinderzwembad en een speeltuin. In het aangrenzend vakantiepark kunt u gebruik maken van het overdekt zwembad, de midgetgolfbaan, speelhal en bowlingbaan. Als extra attractie treft u op loopafstand een schitterende 18-holes golfbaan aan.

Bruinisse
Mosselen, daar staat Bruinisse bekend om. Begin juli worden de mosselfeesten gehouden, een 3-daagsevenement met een echte mosselkoningin om te vieren dat het mosselseizoen weer is begonnen. Kermis, optochten en een vlootshow maken onderdeel van het feest uit. In het dorp leeft een zeer gesloten gemeenschap, te vergelijken met Arnemuiden op Walcheren.

Grevelingenmeer en watersport
Het Grevelingenmeer is een van de fraaiste vaarwateren van Zeeland voor watersporters in de meest brede zin van het woord. Het meer is nog steeds zout water waardoor de mosselgroei en oesterkwekerijen kunnen blijven bestaan. Het water is uitermate helder waardoor u vaak tot op de bodem kunt kijken ondanks een diepte van enkele meters. Maar verkijk u niet op het Grevelingenmeer: er kan een aardige golfslag staan bij stevige wind. Maar door de vele eilandjes is er beschutting voldoende te vinden zoals bij de Veermansplaat, Hompelvoet en de Stampersplaat.

Liggeld regeling Grevelingenmeer
Op het Grevelingenmeer is een liggeldregeling van kracht. Dat wil zeggen dat u ook bij openbare ligplaatsen liggeld dient te betalen. Hiervoor kunt u een weekkaart of seizoenskaart kopen bij de VVV kantoren en jachthavens om op openbare plaatsen te mogen liggen. Overigens mag u niet meer dan 3x24 uur op dezelfde plaats blijven liggen. De maximale snelheid op het Grevelingenmeer is 15 km/uur.

Havenplaatsen Grevelingenmeer
Het Grevelingenmeer telt ca 10 grotere havenplaatsen met in totaal ca 4000 ligplaatsen. Brouwershaven, Herkingen, Scharendijke, Marina Port Zélande, Den Osse en Bruinisse hebben havens met goede voorzieningen. Daarnaast zijn er tal van mogelijkheden om aan te leggen. Let wel even op kleine dijkjes die onder water steken, maar u gegarandeerd tegenhouden en daarbij uw schip beschadigen.

Brouwershaven - Jachthaven
De haveningang naar Brouwershaven is smal, maar goed bevaarbaar, naast de vaargeul is het ondiep. Vervolgens komt u bij een keersluis die open staat, maar wel is voorzien van stoplichten voor inkomend en uitgaand scheepvaartverkeer. Direct na de keersluis is de jachthaven van de gemeente. Indien u doorvaart dan komt u in de Oude Haven, die eigenlijk niet voor overnachten gebruikt wordt, maar uitsluitend voor het inslaan van boodschappen.

Brouwershaven - stad
Brouwershaven is een oud plaatsje met veel oude gevels uit de 16e en 17e eeuw. Misschien wel een van de leukste plaatsen aan het Grevelingenmeer. De Markt ligt centraal in Brouwershaven, omringd door gezellige terrasjes waar u veel andere watersporters zult ontmoeten. In de zomermaanden is het erg druk in Brouwershaven, maar een gezellige drukte.

Den Osse - Jachthaven
De haven van Den Osse is destijds ontstaan toen de werkhaven, die gebruikt werd voor de aanleg van de Brouwersdam, niet meer gebruikt werd. De haven van Den Osse is gemakkelijk aan te lopen, als u tussen de havenhoofden door vaart is er niets aan de hand. Direct na de havenhoofden is aan bakboord wel een ondiepte, voor de rest heeft de haven een diepgang tussen 2 en 2,6 meter. De haven is voorzien van alle faciliteiten en net achter de dijk (die beschutting geeft bij oostenwind) is een supermarkt. Een zwemplas en een naastgelegen bungalowpark bieden diverse mogelijkheden. Verder kunt u er prachtig wandelen. (3 kilometer naar Scharendijke)

Scharendijke
Scharendijke is een klein en rustig plaatsje aan het Grevelingenmeer. Het Noordzeestrand ligt op korte afstand. Vanuit de haven worden duiktochten georganiseerd in het heldere water van het Grevelingenmeer. Verder biedt Scharendijke echt zomers vertier, strandpaviljoens, terrasjes, restaurants etc.

Scharendijke Jachthaven
Scharendijke heeft twee havens, een gemeentelijke haven die eigenlijk voor plezierjachten minder geschikt is. Met name de klim naar de wal is een lastige en het aanleggen is ook niet afgestemd op kleinere schepen. De haven van de WSV Scharendijke heeft een diepgang tot 2,5 meter en biedt veel faciliteiten. Let bij het invaren van de haven even op in- en uitvarende plezierjachten, de ingang is niet echt breed.

Port Zeelande – Marina Port Zélande
Marina Port Zélande ligt verscholen en beschut in de Kabbelaarsbank. Om er te komen dient u de Geul van Ossenhoek door te varen. De aanloop van de haven is overduidelijk aangegeven middels betonning en overal is voldoende diepgang. Met een diepgang van maar liefst 5 meter is Marina Port Zélande voor ieder schip aan te varen. Met maar liefst 800 ligplaatsen die voorzien zijn van vingerpieren is het een grote haven. Wat de een pretpark vindt noemt een ander het een heel comfortabele haven. Standaard is op de steiger niet alleen een aansluiting voor elektra tot 32 Ampére, maar ook een aansluiting voor uw TV. In het aangrenzende bungalowpark is een subtropisch zwemparadijs, een bowlingbaan en enkele tennisbanen. Ook is er een overdekt winkelcentrum met veel horeca en uiteraard tropische palmboompjes.. Het Noordzeestrand ligt op loopafstand.

Ouddorp aan Zee
De naam Ouddorp komt u vaak tegen in de watersportberichten. Het is het centrum van de watersportinformatie zoals het weerbericht dat ieder uur +30 wordt uitgezonden op kanaal 25. Het is tevens de uitvalsbasis van de KNRM. Ouddorp wordt gemarkeerd door de vuurtoren die vrijwel overal op het Grevelingenmeer zichtbaar is. De havens liggen op ca 1 kilometer afstand van Ouddorp. Kilometers lange zandstranden aan het Grevelingenmeer en in Ouddorp zelf is het prettig toeven: veel winkels, terrasjes en eetgelegenheden.

Ouddorp - Jachthavens
Ouddorp heeft twee jachthavens: WSV Goeree en de stadshaven. Beiden hebben een eigen ingang. De haven van WSV Goeree is de meest westelijke haven. De haven heeft een diepgang tussen 1,8 en 2,5 meter. De stadhaven heeft een diepgang tussen 1,5 en 1,8 meter. Om de haven goed aan te lopen dient u in een rechte lijn de haven aan te varen.

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via