Oudeschild — Kornwerderzand

Vaarroute Oudeschild (Texel) – Kornwerderzand
Vanuit Oudeschild vaart u slingerend over het Wad naar Kornwerderzand. Bij goed weer en een beetje stroming mee drijft u er zo naar toe. Bij wind tegen en stroom tegen is het geen vriendentocht. Maar als u 1-3 uur na laagwater Oudeschild vertrekt heeft u mooi de stroom mee tijdens het hele traject. | Zie getijdentabellen | Als u de betonning aanhoudt is overal ruim voldoende diepgang en de route is echte watersportroute zonder veel beroepsvaart.

De gehele vaartocht is ongeveer 20 mijl lang en de gemiddelde vaartijd is ca 3 – 4 uur. De 1811 kaartenset van de Hydrografische Dienst is zeer aan te bevelen, ook wanneer u een GPS systeem aan boord heeft. Links: | Hydrografische kaarten | GPS systemen|

Vanuit Oudeschild vaart u bakboord uit de Texelstroom op via de betonning. Bij de T20/23 neemt u een beetje de bocht naar stuurboord de weg volgend. Let even op bij de T24 dat u niet bakboord gaat, dat is de ingang naar de Paardenhoek richting Vlieland en Terschelling. U vaart door, richting zuiden, via de T30 richting de Dove Balg.

Flinke stroom mee
Als u de adviesvertrektijden aanhoudt profiteert u optimaal van de getijdenstroom.Het gehele traject heeft u dan tussen 2 en 5 knopen stroom mee tot aan Kornwerderzand en dat scheelt een hoop vaartijd. Tijdens onze redactievaartocht hadden we vrijwel constant 4 knopen stroom mee, onze vaartijd was 2,5 uur tot aan de sluis van Kornwerderzand.

Het vaarwater is tot nu toe zeer breed, dus zeilers kunnen daar prima slagen maken. De Dove Balg wat smaller en zijn aan de zijkanten zijn ondiepten, houdt daarom de betonning nauwkeurig aan. Aan stuurboord ziet u de Afsluitdijk liggen.

Bij de D20 vaart u weer wat noordelijker om aan te komen bij de kardinale boei BO2. Dit is de ingang van De Boontjes, deze vaarweg dient u te volgen en al snel komt u bij BO8, hiervandaan kunt u richting de ingang van Kornwerderzand varen. Vaarruim om de pieren heen, de stenen lopen vrij ver door en zijn onzichtbaar bij hoogwater.Bij de brug aangekomen dient u meestal even te wachten voor de brug. Bij zomerse zondagen kan het daar wel eens erg druk zijn. De wachtsteiger ligt aan bakboordzijde. Ga niet voordringen als de brug opengaat, de Lorentzsluizen zijn groot en draaien snel, er is plaats voor iedereen. Na de sluizen ligt het gehele IJsselmeer voor u open. Makkum ligt om de hoek, Hindeloopen is een dik uur en Stavoren is weer een uur verder….


 

Advertentie

Trefwoorden

Waddenzee  waddeneilanden  vaarroutes 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via