Veiligheid aan boord

Veilig varen

Veiligheid aan boord is voor de watersport een belangrijk item. Vooral het weer en de staat van onderhoud aan uw schip zijn belangrijke factoren. Niet te vergeten is de kennis en ervaring van schipper en bemanning bepalend voor een veilige tocht.

Schipper en bemanning
Zorg er voor dat schipper en bemanning op elkaar zijn ingesteld. Misschien wat ouderwets, maar de schipper is de baas aan boord. Commando’s dienen opgevolgd te worden. Dit is belangrijk in noodsituaties, paniek en in discussie gaan wanneer er noodsituaties zich voordoen leidt tot een ramp. Maar ook bij manoeuvreren in een sluis, het aanleggen moet van te voren bekend zijn wie wat doet en pas op het moment dat de schipper daarom vraagt.

Veiligheidsmiddelen – reddingvesten
Het lijkt niet zo sportief misschien, maar het dragen van een reddingvest is op groter open water zonder meer aan te bevelen. Als bij een onverwachte manoeuvre iemand overboord valt leidt dat tot problemen, zeker wanneer iemand overboord valt in zwaar weer of na een ongeval. Een zwemvest geeft bescherming en houdt de drenkeling drijvende.
| meer info reddingsmiddelen |

Brandbestrijding
Hopelijk overkomt u het nooit, maar brand aan boord is een grote ramp. Een goede brandblusser en brandwerende dekens dienen gewoon op ieder schip te zijn. Brandblusser zijn in veel soorten verkrijgbaar en dienen regelmatig gecontroleerd te worden. Een poederblusser is goed om aan boord te hebben. Daarmee blust u brand bij vaste stoffen, vloeistoffen en gasbranden.
| meer info over brandbestrijding |

EHBO aan boord
EHBO aan boord is vaak iets waar te licht over wordt gedacht in de watersport. Natuurlijk gaat u er van uit dat er niks gebeurt, maar een ongeluk zit in een klein hoekje, met name op grotere wateren zoals IJsselmeer, Markermeer, Zeeuwse Wateren, Waddenzee en de Noordzee legt u niet zomaar even aan om hulp van een arts of EHBO post in te roepen. Als schipper bent u verantwoordelijk voor schip en bemanning en daar valt u zelf ook onder. Volg een EHBO cursus, dat voorkomt een hoop ellende en paniek aan boord.
| meer info over EHBO aan boord |

Noodsignalen voor watersport
Iedere watersporter dient noodsignalen aan boord te hebben om in geval van calamiteiten anderen te kunnen waarschuwen. Natuurlijk kan dat ook via een marifoon, maar als er redding onderweg is dan is het afschieten van noodsignalen handig om de plaats van onheil te wijzen.
| meer info over noodsignalen |

Alcohol en watersport
Menig schipper en zijn bemanning houden wel van een slokje. Maar tijdens het varen is het levensgevaarlijk, zeker tijdens warm zomerweer. Gelukkig controleert de Waterpolitie de laatste jaren intensief op alcohol onder watersporters, een dronken schipper is geen schipper maar een gevaar op het water. Bekeuringen hiervoor zijn ook erg kostbaar…
| Meer info over alcoholgebruik |

Handelen in noodsituaties
Indien u uw schip onder alle omstandigheden kent en schipper en bemanning op elkaar ingesteld is kunnen noodsituaties worden voorkomen. Desondanks kan er plotseling iets gebeuren dat u niet voorzien heeft. Alleen kalmte kan redding brengen, indien u in paniek acties gaat doen zal dat vaak fout gaan. Op onze pagina noodsituaties staan een aantal mogelijke problemen en oplossingen…
| meer info over noodsituaties |

 

Advertentie

Trefwoorden

Veiligheid 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via