Buitenboordmotor Onderhoud

Buitenboordmotor – Onderhoud
Voor uw veiligheid en voor de levensduur van uw buitenboordmotor is periodiek onderhoud belangrijk. Stel u bent op het water en uw buitenboordmotor valt uit. Met mooi weer is het minder erg dan met windkracht veel op ruim water. De veiligheid van u en uw bemanning hangt er van af. Neem voorzorgsmaatregelen en zorg dat uw buitenboordmotor in goede conditie is. Diverse bedrijven zijn gespecialiseerd in het onderhoud van uw buitenboordmotor. Het is de gemakkelijkste oplossing: U brengt het ding weg en na verloop van tijd haalt u uw buitenboordmotor weer op en weet dat het door een vakman gebeurd is. Klaar.

Onderhoud buitenboordmotor zelf doen
Veel watersporters zijn echte doe-het-zelvers. Bovendien bespaart het in de kosten en het kan ook nog eens leuk zijn in de wintermaanden om zelf het onderhoud te plegen. Diverse zaken moeten één keer per jaar gebeuren. Onderstaand een kleine opsomming.

Olie in het tandwielhuis
Het tandwielhuis onderin het staartstuk is gevuld met olie en die wordt tijdens het varen vaak aangetast door water. Ververs deze olie in het najaar als de buitenboordmotor niet meer gebruikt wordt. Is de olie echt aangetast door water, raadpleeg dan een specialist. Uw motor kan lekken en water beschadigd de onderdelen. Olie verversen kan natuurlijk ook voordat uw watersportseizoen weer start, maar bedenk dat water in de olie kan bevriezen in de winter. Water gaat uitzetten en daardoor zou het tandwielhuis kunnen scheuren.

Smeerpunten
Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van uw buitenboordmotor en smeer alle belangrijke punten van de motor. Met name gaskabels en schakelhendels etc. zijn kwetsbare punten.

Controle anode
De anode op het staartstuk van uw buitenboordmotor zorgt voor het tegengaan van galvanische corrosie. Het metaal van de anode wordt aangetast door het water, wat voorkomt dat de metalen onderdelen van de buitenboordmotor zelf worden aangetast. Vervang de anode voordat deze volledig is weggesleten. Buitenboordmotoren zijn direct gekoelde motoren, waarin ook anodes in de koelkanalen zijn aangebracht. Deze voorkomen elektrolytische corrosie. Ook deze anodes moeten tijdig vervangen worden. Het verven of beschermen van de anode met een coating is zeer onverstandig. Dit vermindert haar effectiviteit.

Benzinefilter
Controleer het benzinefilter op vuiligheid. De meeste benzinefilters zijn doorzichtig en dan is een controle snel uitgevoerd. Bij vervanging dient u wel op het juiste type te letten. Met name papieren filters kunnen niet gebruikt worden bij een buitenboordmotor die op mengsmering werkt. Olie tast het papier aan en filtert dan niet meer.

Bougies
Demonteer de bougies, reinig deze en zonodig vervangen. Bougies dienen te vervangen worden als de contactpunten zijn aangevreten. Zijn ze onbeschadigd reinig dan de contactpunten en monteer de bougie opnieuw.

Olie verversen
Bij een viertaktmotor dient u de olie van de motor te controleren en eventueel te verversen. Vergeet niet de peilstok weer terug te plaatsen. U zou niet de eerste zijn die de peilstok vergeet, waardoor de olie naar buiten spuit en de motor beschadigd raakt. Indien uw buitenboordmotor ook over een oliefilter beschikt, dient u deze ook te vervangen.

Conserveringsolie buitenboordmotor
Bij de betere watersportwinkel is conserveringsolie voor de motor te verkrijgen. Met conserveringsolie voorkomt u roest in het inwendige gedeelte van uw motor zoals cilinderwanden etc.

Impeller vervangen
De impeller zorgt voor de toevoer van koelwater voor de motor. Een impeller is een schoepenrad, die gemaakt is van rubber en dus slijt. De ANWB adviseert om de impeller van uw buitenboordmotor regelmatig te vervangen. Regelmatig wil niet zeggen dat ieder jaar de impeller vervangen dient te worden, maar een richtlijn is 100 draaiuren. Het vervangen van een impeller is niet moeilijk. Onderaan in het staartstuk, om de verticale aandrijfas is de impeller gemonteerd in een behuizing. Schroef deze open en vervang de impeller. Let op dat u uw buitenboordmotor niet laat draaien zonder water. U heeft geen koeling en uw zojuist gemonteerde impeller is binnen enkele seconden versleten.

Link | instructie impeller vervangen |

Schroef buitenboordmotor
Aan het eind van het seizoen doet u er goed aan de schroef even te demonteren en de schroefas in te vetten. Controleer de schroef op beschadigingen. Na te weer monteren van de schroef dient deze weer vast te zetten met een (nieuwe) borgpen.

Einde watersport seizoen
Aan het eind van het seizoen dient u er voor te zorgen dat de benzineleidingen leeg zijn. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld de motor te laten draaien en de benzinetoevoer af te sluiten. De tank verdient ook aandacht, controleer deze op vuil etc. Indien u met uw buitenboordmotor op zout water vaart dient u ervoor te zorgen dat het zoute water er uit is door de motor te laten draaien in zoet water. Sommige buitenboordmotoren hebben een speciale wasaansluiting, waarop u een tuinslang op kunt aansluiten.

Winterberging buitenboordmotor
Nadat u alle onderhoud hebt uitgevoerd aan uw buitenboordmotor kan hij in de winterberging. De motor mag dan platgelegd worden, doch alleen met het onderste gedeelte naar beneden. Anders komt er smeerolie in het luchtfilter. De beste manier om uw buitenboordmotor te bewaren is en blijft rechtop.

Gerelateerde artikelen:

| Aanschaf buitenboordmotor | Onderhoud buitenboordmotor | Rubberboten RIB | Rompmodel Rubberboot | Vaarbewijzen | Reddingsmiddelen

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via