Gasinstallatie Watersport

Is uw gasinstallatie aan boord wel in orde?

Regelmatig lezen we het in de kranten dat er weer een ontploffing geweest is op een boot. In de watersportsector gebeuren door verouderde of fout aangelegde gasinstallaties regelmatig ongelukken, soms met een tragische afloop.

Vaak zijn deze ongelukken overbodig, want een veilige gasinstallatie aan boord met een periodieke controle kunnen dit soort ongelukken voorkomen. U doet er goed aan om iedere drie jaar uw gasinstallatie te laten keuren. Maar het begint bij een veilig gebruik van gas aan boord.

De meeste gaslekkages ontstaan na het verwisselen van een gasfles. Een scheve montage of slechte afdichtingsringen zorgen voor lekkage en zijn levensgevaarlijk.

 

Gasflessen horen in een gasbun

De plaatsing van de gasfles(sen) is erg belangrijk. Deze dienen buiten in een donkere gasbun te worden opgeborgen, deze gasbun dient aan de onderzijde een lekgasafvoer naar buiten te hebben. Tussen de gasbun en de kajuit mag geen verbinding kunnen ontstaan waardoor het gas wegloopt in uw kajuit. Sluit de gasfles af als u geen gas gebruikt of in ieder geval ’s nachts als u slaapt.

 

Vaste gasleidingen

Vaste gasleidingen dienen van naadloos koper (of rvs) gemaakt te zijn. De leidingen en met name de koppelingen dienen goed bereikbaar te zijn voor inspectie. De leidingen dienen te worden vastgezet met bij voorkeur koperen beugels die aan de binnenzijde voorzien zijn van rubber. Bochten in een leiding dienen ruim te worden gebogen zonder scherpe hoeken. Indien u de leiding door een schot van de boot laat lopen dient daarvoor een schotdoorvoer gebruikt worden. Monteer een gasleiding nooit door een motorruimte of een accuruimte, dat is vragen om problemen.

 

Gasmelder aan boord, wel zo veilig

Een Gasdetector maakt u op indringende wijze attent op gasvorming in uw boot. Wanneer er zich een ophoping van gas gaat vormen geeft het kleine apparaat een duidelijk hoorbaar signaal.

Link: | Gasmelder aan boord |

 

Gasslang

Een gasslang mag sinds 2001 alleen worden gebruikt bij een cardanisch opgehangen fornuis. De slangen dienen goedgekeurd te zijn en binnen de houdbaarheidsdatum te liggen die op de slang vermeld is. Wacht niet met vervangen van slangen, ze kunnen ogenschijnlijk best goed zijn, maar schijn kan bedriegen en het gaat om uw eigen veiligheid. Gasslangen, langer dan één meter dienen altijd voorzien te zijn van een afgeperste koppeling.

Indien u een korte, niet afgeperste slang gebruikt dient deze altijd bevestigd te worden met rvs slangklemmen op een slangtule, nooit rechtstreeks op een gladde buis. Er zijn ook slangen verkrijgbaar met een rvs mantel en aangeperste koppelingen, deze hebben een levensduur van 25 jaar.

 

Drukregelaars na 10 jaar vervangen

Een drukregelaar die op de gasfles wordt aangesloten mag een maximale werkdruk hebben van 50 mbar (voor propaangas). De adapter waarop de drukregelaar gemonteerd wordt zit standaard op een propaan gasfles. Ook een drukregelaar moet wel eens worden vervangen. De maximale leeftijd voor een drukregelaar is tien jaar. Het jaartal zit ingeponst in de drukregelaar.

Bespaar niet op onderhoud

Bespaar niet op het vervangen van een slang of bij de aanleg van een gasinstallatie aan boord. U bespaart wellicht een zeer klein bedrag, maar de veiligheid van u en uw bemanning is onbetaalbaar. Laat een specialist eens per drie jaar uw installatie controleren, dat geeft terecht een veilig en een goed gevoel.

Gratis boekje Gasveilig

U kunt via onderstaande link een gratis boekje downloaden met daarin een uitvoerige beschrijving van een gasinstallatie aan boord. 

Link: | boekje gasveilig

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via