Brandbestrijding

Brandbestrijding in de watersport
Brandbestrijding is van levensbelang aan boord van een schip/boot. Zonder het te realiseren verzamelen we op een schip een hoop brandbare materialen bij elkaar. Gaat u maar na wat we allemaal aan boord hebben:

 • Lampolie
 • Benzine voor de buitenboordmotor
 • Gas om op te koken
 • Spiritus voor de kooktoestellen
 • Olie en dieselolie voor de motor
 • Kaarsjes voor de gezelligheid
 • Terpentijn en thinner voor onderhoudswerkzaamheden
 • Knalgas dat ontstaat tijdens het laden van accu’s

Ook een schip is vaak gemaakt van brandbare materialen. Dus moet u wat doen aan brandbestrijding. Hiervoor zijn er een paar middelen die beslist aan boord moeten zijn.

Blusdeken
In de kombuis moet bij het kooktoestel een blusdeken voorhanden zijn. Deze is ideaal om bij vlam in de pan of een brandende afvalbak de brand veilig af te dekken en te doven.

Brandblusser
Een brandblusser is natuurlijk het meest voor de hand liggende middel om te blussen (verplicht op snelle motorboten). Er zijn meerdere soorten brandblussers. De beste is wel de poederblusser omdat hij kan worden ingezet voor zowel vaste stoffen-, vloeistoffen- en gasbranden of wel de ABC blusser. Ook onder extreem lage temperaturen blijft hij zijn werk doen.

Echter een groot nadeel is dat het poeder veel nevenschade veroorzaakt. Een alternatief is de schuimblusser. Deze blusser is geschikt voor vaste stofbranden en vloeistofbranden. De inhoud is vaak milieuvriendelijk. Let er wel op of de blusser is voorzien van een juiste sproei straalpijp. Voor aan boord is het advies om een 2 kilogram poederblusser te nemen en in het voor- en achteronder nog een 1 kilogram blusser te monteren. Let op, er is natuurlijk water voldoende voor handen maar vloeistofbranden en water zijn geen vrienden. Voor grotere schepen met grote machinekamers gelden natuurlijk andere regels. Hier zijn automatische blussystemen soms al standaard ingebouwd. Een apart deel van de brandbestrijding betreft de gasdetectoren, rook- hittemelders en koolmonoxidemelders. Vooral de gasdetector kan een explosie voorkomen voordat u bijvoorbeeld de motor start. Gas van een lekkende installatie zal zich altijd ophopen in het diepste punt van uw schip.

Zorg voor uw bemanning en omgeving
Waarschuw bij brand als eerste al uw bemanningsleden en uw omgeving. Zorg dat vluchtwegen en luiken ook van buiten te openen zijn. Bij een onbeheersbare brand verlaat u zo snel mogelijk uw schip. Vooral bij kunststof jachten zal tijdens een brand veel giftige rook en gassen vrijkomen. In de brand is nog niet altijd uit de brand, kijk ook eens naar uw verzekeringsvoorwaarden als uw schip in de winter op de werf staat.

Advertentie

Trefwoorden

Veiligheid 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via