spinnaker en halfwinders

Spinnaker
Spinnakers zijn al jaren een populair zeil in de watersport om meer zeil te zetten dan alleen het grootzeil en fok of genua. Een van de verschillen met de al genoemde zeilen is dat hij vliegend wordt gevaren. De hals (de punt tussen onder- en voorlijk) wordt niet op het dek vast gemaakt maar loopt via een spinnakerboom. Zo kan hij aan de loefzijde buiten de windschaduw van het grootzeil worden gehouden. Maar ook de toepassing van moderne lichtgewicht doeksoorten met een hoge sterkte geven een ander karakter aan deze bolle gesneden zeilen. In de loop der jaren is er veel ontwikkeling geweest in de vorm van de spinnaker. Radiaal-top, starcut, en triradiaal zijn een paar voorbeelden. Was vroeger de spinnaker symmetrisch van vorm, nu zien we dat asymmetrische spinnakers ook een plaats in de markt vinden. De loefzijde is dan korter dan de lijzijde om maar hoger aan de wind te kunnen varen (reachen). Het karakter van dit zeil heeft veel weg van de genaker die echter zonder boom wordt gevaren.

De symmetrische spinnaker is makkelijker te hanteren als we plat voor de wind varen. Over het algemeen zijn symmetrische spinnakers groter dan de asymmetrische en de gennaker. Het varen met spinnakers vraagt ervaring, fouten worden afgestraft met uit het roer lopen en/of platslaan. Om het zetten van de spinnaker gemakkelijker te maken wordt er veel gebruik gemaakt van een spinnakerkous, deze slurf srek je weg over het zeil als je hem wilt zetten. Het zetten van een tweede spi is voor de waterport wereld geen onbekende truc. Big boy of bloopers worden als een vlieger ver buiten het schip gezet aan de lijzijde. Erg spectaculair om te zien.

Tip: Zet de spinnakerboom nooit in het schootoog van de spi maar met het te openen eindstuk vanonder op de schoot. Bij het wegnemen kan de loef schoot probleemloos worden doorgevoerd en de boom zonder problemen worden losgemaakt.

Jockey pool
Wanneer de spinnakerboom bij het reachen tegen de voorstag staat is de loefschoot bijna niet meer te bedienen omdat deze in dezelfde richting loopt als de boom. Door nu een jockey pool (hulp boom) tussen de mast en de schoot te zetten ontstaat er een hoek in de schoot die het bedienen ervan weer gemakkelijk maakt. Ter hoogte van de schoot zit er natuurlijk een schijf in de jockey pool.

Gennaker en halfwinders
Het zetten van een spinnaker is niet altijd een eenvoudige klus daarom heeft de gennaker de laatste jaren aan populariteit gewonnen in de watersport. Dit zeil komt duidelijk voort uit een doorontwikkeling van de halfwinder of bollejan. Dit laatste zeil wat nog op het voorstag vast zat zien we niet meer zoveel. De halfwinder is een bol gebouwde genua die alleen met zijn halshoek op de boeg vastzit. Hij blijft echter veel op een grote genua lijken. Voordelen zijn dat er geen boom aan te pas komt met dito val en neerhouder. Hij beter is in het hoger aan de wind zeilen, daar waar de spinnaker weer beter is om plat voor de wind te varen. De gennaker is een asymmetrisch zeil dat met zijn halshoek op de boeg of op een boegspriet wordt gezet. Ideaal voor een schip met een kleine bemanning.

Zie ook:
| Scherpe kajuitjachten | Motorzeilers |

 

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via