Boegschroef en hekschroef

Boegschroef en hekschroef worden meer en meer toegepast in de watersport

De Boegschroef: Waarom moeilijk doen als het ook gemakkelijk kan. Voor de een is een boegschroef absolute onzin en alleen bedoeld voor mensen die niet kunnen varen. Voor de ander is het een perfect hulpmiddel bij het manoeuvreren in een haven of sluis bij harde wind. Inmiddels is de boegschroef ingeburgerd bij de watersport.

Laten we maar eens van het gemak uitgaan. Varen is ontspannen zonder stress. Met behulp van een boegschroef heeft u meer controle over het schip bij het afmeren en afvaren. Vooral in situaties waarbij veel zijwind op uw schip staat kan een boegschroef erg gemakkelijk zijn. Ook wanneer u alleen vaart is een boegschroef een zeer handig bemanningslid die precies doet wat u wilt. Ook met een minder ervaren bemanning bent u minder afhankelijk van het kunnen van uw bemanning en kunt u de boegschroef gebruiken.

Boegschroeven zijn voor de pleziervaart vrijwel altijd elektrisch aangedreven. Hydraulische boegschroeven zijn natuurlijk perfect maar voor het budget zijn ze vaak wat lastiger.

Maar met een simpele druk op een knopje beweegt de boeg van uw schip precies in de richting die u wilt. Dit geldt uiteraard ook voor een hekschroef. Het zal u duidelijk zijn dat de stuwkracht van de boegschroef bepalend is voor het effect. Deze stuwkracht wordt bepaald door de motorkracht, de vorm van de schroef, het toerental en het rendementsverlies in de tunnel waarin de schroef draait.

Welke schroef past bij uw schip?
Voor het vaststellen van de juiste boegschroef kan uw leverancier een exacte berekening maken. Het resultaat van die berekening hangt af van een aantal factoren zoals: het windvangoppervlak van uw boot en de vorm van uw bovenwaterschip.

Gerelateerde artikelen:

Schroef/Aandrijfsysteem | Scheepsdieselmotoren | Contolebeurt of revisi | Motorrevisie | De kop is er af

 

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via