Scheepsdieselmotoren

Dieselmotor voor de watersport
Binnenboordmotoren en dieseltechniek zijn in de watersport geen onbekende begrippen. In de loop der jaren heeft de dieselmotor een volwaardige plaats aan boord gekregen. Niets ten nadele van de krachtige benzinemotor die met een kleiner gewicht vaak meer power heeft. Maar veel voordelen van de dieseltechniek maken de keuze voor de watersport wel erg eenvoudig. Alleen de brandstof al, de ontbrandingstemperatuur licht voor diesel veel hoger dan die voor benzine. Dit komt de veiligheid aan boord ten goede. Benzine valt dan ook onder de licht ontvlambare brandstoffen. Door zijn relatief eenvoudige bouwwijze, de dieselmotor heeft geen stroom nodig om te kunnen draaien maar ook zijn degelijkheid en betrouwbaarheid, bewijzen dieselmotoren hun waarde aan boord.

Onderhouds- en raparatieboeken watersport

Veel onderhoud aan uw boot kunt u zelf uitvoeren. In onze webshop vindt u een ruime keus aan onderhoudsboeken. Detailfoto's, verklarende  tekeningen en een handige lijst van technische termen zullen booteigenaren bij alle beschreven specifieke klussen behulpzaam zijn. Zowel voor absolute beginnelingen als voor ervaren klussers voorziet dit boek in de ondersteuning die je nodig hebt om met succes aan je boot te werken.


Link: | Onderhoudsboeken watersport |

We kunnen dan ook stellen dat veel watersporters een mateloos vertrouwen stellen in hun motor. Maar is dit wel terecht? Kijken we naar het zeilersvolkje dan is het aan het einde van een mooie dag varen op de steiger een drukte van belang. Met veel zorg worden de zeilen gedroogd en opgevouwen om verspochten (door vocht slecht worden) en beschadigen door UV licht te voorkomen. Zij zijn de motoren van een zeilboot. Heeft de dieselmotor nu ook de nodige aandacht nodig? Natuurlijk, het blijft een verbrandingsmotor die de nodige zorg nodig heeft. Waar bestaat die zorg dan uit? Stapsgewijs zullen wij die doorlopen en we beginnen dan ook bij het aan boord komen.

 • Met de peilstok contoleren we het smeerolieniveau. Doe dit bij een koude motor. Bij een te laag niveau vullen we olie bij, maar niet meer dan nodig is. Een te hoog oliepeil kan onaangename gevolgen hebben zoals overdruk, pakkingen die het begeven, carterbrand en/of op hol slaan. Gebruik het juiste type olie.
 • Controleer de wierpot (indien aanwezig) op vervuiling. Het water, dat van buiten wordt aangezogen door de waterpomp, moet zijn weg probleemloos via de wierpot naar de motor vinden.
 • Bij een intern koelsysteem controleert u het niveau in het expansievat. Doe dit bij een koude motor en draai nooit de dop los als de motor warm is (overdruk!).
 • Het oliepeil in de keerkoppeling moet ook regelmatig worden gecontroleerd. Hier gaat een andere soort olie in dan in de motor zelf.
 • Is er voldoende brandstof aan boord? Een motor die de tank heeft leeg gedraaid moet eerst worden ontlucht en zal pas na vele handelingen (zie gebruiksaanwijzing) weer starten. Kijk ook even naar het waterscheidingsfilter en tap het af als er teveel (condens)water in zit.
 • Laat ook uw ogen over de motor gaan: V-snaren, lekkages, loshangende bedrading en onderdelen, vuldoppen, waterpomp en alle slangen behoeven aandacht.

Het lijkt wat veel maar als u er routine in krijgt vraagt het vaak niet meer dan een paar minuutjes. Wanneer nu alle afsluiters van de waterinlaat en de -uitlaat (bevindt zich soms tussen waterslot en motor) zijn geopend kan er worden gestart. Nadat de motor loopt zijn er nog een paar punten die uw aandacht verdienen.

 • Geven de lampjes en/of de metertjes aan dat er voldoende oliedruk en laadstroom is?
 • Komt er koelwater uit de uitlaat wanneer u geen gesloten systeem heeft? Zo niet stop de motor direct.
 • Laat de motor op temperatuur komen. Koude motoren die onmiddellijk zwaar worden belast zijn een kort leven beschoren.
 • Luister naar eventueel verdachte geluiden.

Tijdens het varen letten we op de kleur van de uitlaatgassen. Onder normale omstandigheden is dit bijna kleurloos, een blauwe kleur duidt op een slechte verbranding. Als de temperatuur van de motor goed is en de kleur blijft blauw, dan is onderhoud noodzakelijk. Ook als de kleur wit is en veel stoom bevat kan dit duiden op problemen o.a. lekke koppakkingen (afdichtingen tussen cilinder en de cilinderkop). Zwarte rook geeft aan dat er geen goede verbranding is.

Nadat u weer terug bent in de haven moet u de motor nog even terug laten komen op een lagere temperatuur door hem nog even stationair te laten draaien. Een motor die toptoeren heeft gedraaid en daarna plotseling wordt gestopt zal plaatselijk geen koeling meer krijgen waardoor schade kan ontstaan aan pakkingen en cilinderkop.

Zorg dat u enkele reserve onderdelen op voorraad heeft. Niet iedere havenplaats kent dealers voor alle merken motoren. Een paar voorbeelden:

 • V-snaar
 • Smeeroliefilter
 • Brandstoffilter
 • Impeller voor de waterpomp
 • O-ring voor de wierpot
 • Instrumentenlampjes


Gerelateerde artikelen:

Schroef/Aandrijfsysteem | Boegschroef en hekschroef | Contolebeurt of revisieMotorrevisie | De kop is er af

 

Onderhouds- en raparatieboeken watersport

Veel onderhoud aan uw boot kunt u zelf uitvoeren. In onze webshop vindt u een ruime keus aan onderhoudsboeken. Detailfoto's, verklarende  tekeningen en een handige lijst van technische termen zullen booteigenaren bij alle beschreven specifieke klussen behulpzaam zijn. Zowel voor absolute beginnelingen als voor ervaren klussers voorziet dit boek in de ondersteuning die je nodig hebt om met succes aan je boot te werken.


Link: | Onderhoudsboeken watersport |

 

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via