EHBO aan boord

EHBO voor watersport
EHBO aan boord is vaak iets waar te licht over wordt gedacht in de watersport. Natuurlijk gaat u er van uit dat er niks gebeurt, maar een ongeluk zit in een klein hoekje, met name op grotere wateren zoals IJsselmeer, Markermeer, Zeeuwse Wateren, Waddenzee en de Noordzee legt u niet zomaar even aan om hulp van een arts of EHBO post in te roepen. Als schipper bent u verantwoordelijk voor schip en bemanning en daar valt u zelf ook onder. Verdiep u een beetje in de materie of beter nog: volg een EHBO cursus, dat voorkomt een hoop ellende en paniek aan boord.

EHBO doos voor watersporters
De inhoud is een beetje afhankelijk van uw vaargebied en het aantal bemanningsleden. Een jacht met 8 bemanningsleden die in 14 dagen tijd naar de Azoren vaart heeft een andere inhoud nodig dan het motorkruisertje dat het Paterswoldsemeer bevaart. Verstop een EHBO doos niet maar leg hem op een duidelijk zichtbare plaats. Onder in de banken wegbergen heeft geen enkele zin. In een noodsituatie moet iedereen snel en adequaat kunnen handelen.
 

Minimale inhoud Basisset :
1 assortiment wondpleister (minimaal 15 strips)
1 driekante doek/driehoeksverband
1 ideaalzwachtel, 5 m x 8 cm
1 rol kleefpleister, 2- cm
1 flesje desinfectans, bij voorkeur 2 wondverzorgingskits
2 paar handschoenen
1 splinterpincet
4 steriele gaasjes/compressen van 1 / 16 m2 of 5 x 8 ,5 cm
1 schematische EHBO-instructie
1 tekenverwijderset
1 verbandschaar
2 wondsnelverbanden 8 x 10 cm

Maar wat als het echt mis gaat
Een van de bemanningsleden is onwel geworden en u bent niet in staat om een juiste diagnose te stellen. De afstand naar de eerste beste haven is nog fors en het ziet er naar uit dat er professionele hulp moet komen. Uw marifoon is op dit moment uw beste communicatiemiddel.

Voor dit voorbeeld bevindt u zich in het Nederlandse zeegebied A1. Dit is een gebied dat binnen VHF-radiotelefonie (marifoon) ligt. In het algemeen zal dit een gebied van circa 30 mijl uit de kust zijn. Voor A2 en A3 gelden andere procedures.

U maakt contact met het kustwachtcentrum (KWC) via DSC kanaal 70 of VHF kanaal 16. Ook een blokkanaal (Brandaris kanaal 2/IJsselmeer kanaal 1 enz.) kan ook een mogelijkheid zijn. Zorg dat u de volgende zaken onmiddellijk bij de hand heeft en geef die duidelijk door:

• Scheepsnaam
• Roepnaam en of nummer
• Een positie waar u 100% zeker van bent

Verzoek nu om een Radio Medisch Advies (RMA) ook wel Medical geheten. U blijft uitluisteren op het kanaal waar op u de oproep deed totdat het kustwachtcentrum u een werkkanaal toewijst bv. kanaal 23 of 83 en schakel over naar dit kanaal en blijf stand-by.

Het kustwachtcentrum zal u doorverbinden met een van de 5 dienstdoende artsen. Hij zal duidelijke informatie geven. Dit volgens een vaste RMA vragenlijst uit het Geneeskundig Handboek voor de Scheepvaart. De Radio Medische Dienst (RMD) is kosteloos.

Medische evacuatie (medevac)
Indien blijkt dat het slachtoffer zo ernstig ziek of gewond is dat hij of zij van boord moet worden gehaald, dan coördineert het kustwachtcentrum in samenspraak met de RMD-arts de evacuatie. Binnen het Nederlandse SAR (Search And Rescue) gebied zal een reddingsboot van de KNRM of een helikopter van de Koninklijke Marine worden ingezet.

Wees voorzichtig met de patiënt. Bij rugkwetsuren en inwendige bloedingen moet hij of zij eerst goed gestabiliseerd worden. Laat dit aan de professionals over. Dus vooral niet inpakken en wegwezen.

De KNRM geeft een uitgebreide folder uit over de RMD en doktersadvies op de wereldzeeën.

Gerelateerde artikelen

| Veiligheid aan boord | Reddingsmiddelen | Brandbestrijding | Noodsignalen | Marifoon & GSM | Bekeuringen en alcohol | Noodsituaties |

Advertentie

Trefwoorden

Veiligheid 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via