Scherpe kajuitjachten

Een watersporter wil altijd sneller dan diegene die voor hem ligt of vaart. Het is nu eenmaal een gebruik in de watersport dat u anderen wilt voorbij varen. Scherpe jachten maken meer snelheid.

Scherpe kajuitjachten voor de watersport
Wat zijn nu precies scherpe kajuitjachten? We kunnen merknamen noemen, maar vrijwel ieder modern zeiljacht is op snelheid gebouwd. Het verschil tussen een X-Yacht en een Bavaria is inprincipe niet zo groot, ten minste op het eerste gezicht. Details zijn belangrijk in de watersport.

Het onderwaterschip
Buiten de vorm van het schip komen we onder water twee interessante onderdelen tegen. Ten eerste de kiel. Deze heeft als functie om de stabiliteit te waarborgen en drift (zijdelingse verplaatsing) te beperken. Vele vormen zijn in de loop van de tijd al toegepast in de watersport en recent heeft de Volvo Ocean Race de moderne zwenkkiel in de publiciteit gebracht. Gebleken is dat er nog heel wat aan deze kielvorm moet worden door ontwikkeld. Ook komt het roer aanbod. Een onderdeel wat vaak vele tongen losmaakt. Van beide volgen een aantal voorbeelden:

Vaste kiel
Deze kiel bepaalt direct de maximum diepgang van het schip. De ballast kan in de vorm van een soort torpedo onderaan de kiel vast zitten. Ook kan deze torpedo vervangen zijn door twee zware vleugels waar door de diepgang wat minder wordt. Voor de kiel worden allerlei materialen gebruikt: gietijzer, een metalen buiten vorm gevuld met beton, lood en zelfs uranium als het maar gewicht heeft. Het gewicht van de kiel is soms bijna de helft van het gewicht van het totale schip. Een klassieke vorm in de watersport is de doorlopende kiel. Deze begint bij het voorschip en eindigt bij het roer.

Midzwaard
Dit type kiel zien we veel in de watersport bij open boten zoals de Schakel, 470 klasse, Optimisten enz. Maar ook in kajuitzeiljachten wordt deze techniek toegepast. In tegenstelling tot de jeugdbootjes ligt er ballast inwendig in het schip aan weerzijde van een zwaardkast. Door dat de ballast hoger in het schip ligt is de stabiliteit minder maar is droogvallen geen enkel probleem.

Kielmidzwaard
Het woord verraad al wat hier aan de hand is. De ballast is nu onder het schip gekomen en door de zwaardkast steek het zwaard. Ook hier is de geringe diepgang een belangrijk argument.

Hefkiel
Ook hierbij is gekozen voor een beweegbaar zwaard dat in een zwaardkast zit. De constructie is echter fors omdat het zwaard zwaar is en soms aan het eind nog een bulb heeft. Het zwaard kan met een hijsinstallatie naar boven of naar beneden worden gedraaid. Ook hier geldt dat droogvallen en ondiepe gebieden bevaren (Waddenzee) een belangrijk voordeel is. Je moet er wel mee leren omgaan, want met een opgetrokken kiel is de stabiliteit natuurlijk minder.

Diverse fabrikanten in de watersport leveren een hefkiel. Bij enkele merken zoals bijvoorbeeld Feeling en Delphia zijn hefkielen ingebouwd die aan de binnenzijde van het schip een enorme ruimte innemen. Het is maar waar u voor kiest.

Kimkielen
Deze kielen zitten aan weerszijden van de boot. Ze zijn minder geschikt om hoog aan de wind te zeilen. Maar droogvallen is er prima mee te toen. U ziet ze nog al eens toegepast inde watersport bij motorsailers. Het Franse merken Beneteau en Jeanneau leveren bijvoorbeeld zeiljachten met kimkielen. Ook merken zoals Westerly en Feeling leverden in het verleden kimkielen. Ze zijn populair bij watersporters die veel op de Wadden varen en droog willen vallen op een zandbank.

Het roer
Afhankelijk van het ontwerp zal het schip aan de achterzijde eindigen met een roer. Ook hier zien we vele vormen en maten maar de functie is altijd dezelfde. Het schip sturen. Er is echter nog een functie die zeker ook belangrijk is. Aan het roer kunnen we heel goed aanvoelen of het schip goed is getrimd. Dit wil zeggen dat u zonder sterke stuurbeweging (in het roer hangen) het schip een gestrekte koers kan laten varen. In theorie is het mogelijk om zonder roer te varen en het schip te sturen met de zeilen. Jammer genoeg verliezen veel stuursystemen met grote stuurwielen dit directe gevoel met het roer. Het helmhout is daar veel beter voor. De vorm van het roer heeft invloed op de plaats er van. Een balansroer zit meestal ver onder het schip. Een aangehangen roer, de naam zegt het al, zit buiten aan de achterspiegel.

Het begrip “uit het roer lopen” is in dit kader goed om te kennen. Wanneer er teveel zeil wordt gevoerd voor de heersende winden, en de stand ervan ook nog te wensen overlaat zal het schip teveel helling aanlopen waardoor het roer zijn functie gaat verliezen. Platslaan, het met de mast bijna in het water liggen, kan het gevolg zijn. Het schip luistert niet meer naar het roer. Om deze situatie het hoofd te bieden moeten de schoten worden gevierd. Schepen met 2 roeren, die onder een hoek staan, zijn weer beter bestuurbaar onder helling.

Het wordt tijd dat u het water op gaat en geniet
Even terug in de geschiedenis, in het midden van de zeventiger jaren van de vorige eeuw was je een hele piet als je met een 37-voet zeiljacht voor +/- 150.000 gulden het water op kwam. Toen maakte u er echter geen bezwaar tegen dat uw auto op een lopende band werd geproduceerd, want deze was goed, veilig en bovendien gunstig in prijs. Nu zien we dat het moderne scherpe jacht dezelfde “weg” is op gegaan. Bij werven als Bavaria, Dehler, Bénéneteau, Jeanneau enz. (de lijst is te lang om ze allemaal te noemen) wordt hoogwaardige technologie gecombineerd met moderne productiemethoden. Zonder het oog te verliezen voor de echte perfectie lopen er prachtige schepen uit de productiehallen die aan de hoogste veiligheidsnormen (CE) voldoen. En de prijs, +/- € 89.000. Vergelijk dat nu eens met die 150.000 gulden van 40 jaar geleden.

U kunt nu dan ook met een gerust hart het water op en gaan genieten van alles wat ons land aan watersport en natuur te bieden heeft. Wat dacht u van een tocht in de voetsporen van de oude VOC-schepen langs oude Hanzesteden zoals Hindelopen en Stavoren. Of gaat u meedoen aan een clubwedstrijd op het Haringvliet. Met de huidige generatie schepen, en of ze nu 28 of 39 voet (de lengte van schepen wordt nu eenmaal in voeten uitgedrukt en een voet = 0,3048 meter) zijn, is het genieten geblazen. Genieten van mooie luchten, weidse uitzichten maar ook gezellige zomeravonden in de kuip. U hebt immers alles bij u, als of u thuis bent, aan niets hoeft het u te ontbreken. Een eigenaarshut biedt u een privésfeer met kwaliteitsmatrassen waarop u misschien wel beter slaapt dan thuis. Ook de badkamer met warm en koud stromend water (in de watersport praten we over de natte cel) kent een ongekende luxe. Leidraad voor Kajuitjachtzeilers bespreekt de specifieke onderwerpen die betrekking hebben op het zeilen met kajuitjachten op groot water, zoals: IJsselmeer, Waddenzee en de Zuid-Hollandse en Zeeuwse stromen en de beschermde wateren tussen de Griekse eilanden.

En als u fris aan de ruime ontbijttafel plaatsneemt staan daar de warme broodjes uit de oven voor u klaar. De koelkast houdt uw drankje voor onderweg koel terwijl het ventilatiesysteem voor een aangenaam klimaat aan boord zorgt ook als het buiten wat frisser wordt. Maar ook uw gasten mag het aan niets ontbreken. Een eigen hut in het achterschip biedt voldoende privacy om tijdens langere reizen een aangenaam verblijf mogelijk te maken.
Ook het verblijf in de kuip of aan dek biedt revolutionaire vernieuwing ten opzichte van 40 jaar geleden. Een stuurconsol met alle navigatie-instrumenten onder handbereik, rolreefzeilen op het voorschip en reefsystemen waarbij het grootzeil moeiteloos uit de mast komt.

Als het anker zijn werk doet is de tijd voor de kinderen om van het zwemplateau gebruik te maken. Ons zwemwater in Nederland mag er weer zijn. In de loop der jaren zijn er ingrijpende maatregelen getroffen om dit te bereiken. Ook de moderne zeiljachten hebben vuilwatertanks aan boord. Lozen op open water behoort tot het verleden. In een korte tijd zijn er al meer dan 300 uitpompstations voor vuil water geïnstalleerd. En na 2009 wordt de wetgeving hierop nog aangescherpt.

Een behouden vaart en veel watersport plezier

Motorzeilers | rol(reef)fok installatie | spinnaker en halfwinders |

 

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via