Reddingsvesten

Reddingsmiddelen

Watersport is niet zonder gevaar en water kan levensbedreigend zijn. Dit geldt niet allen voor mensen die niet kunnen zwemmen maar voor iedereen. Zorg daarom voor goede veiligheidsmaatregelen voor u zelf en voor uw bemanning. Reddingsvesten zijn op snelle motorboten een verplichting, iedere opvarende dient over een zwemvest te beschikken, maar volgens de KNRM dient iedere watersporter reddingsvesten voor iedereen aan boord te hebben.

Wanneer een reddingsvest te dragen

Reddingsvesten dienen in ieder geval te worden gedragen bij een watertemperatuur beneden 15 graden Celsius, bij windkracht 4 of meer en in mist. Mensen die niet kunnen zwemmen dienen ALTIJD een reddingsvest te dragen. Ook mensen die zeeziek zijn dienen een reddingsvest te dragen.

Capaciteit reddingsvesten

De capaciteit van een reddingvest wordt uitgedrukt in Newton, waarbij 10 Newton gelijk staat aan 1 kilo extra drijfvermogen. Hebt u al een vest, dan kunt u nazien wat hiervan de capaciteit is. De meeste reddingvesten hebben een capaciteit van 150N. Dit zou betekenen dat een reddingsvest van 150 Newton een extra drijfvermogen heeft van 15 kilo. Uw eigen gewicht wordt in het water gereduceerd tot vrijwel nul door de opwaartse kracht van uw lichaam. U dient echter wel rekening te houden met natte kleding. Toch zal 150 N veelal voldoen.

Echter met waterdichte kleding aan zorgt de aanwezige lucht voor minder draaikracht voor een drenkeling, daarom beveelt de KNRM voor grote wateren met voornoemde zeilkleding aan een drijfvermogen van 275 N.

Voorwaarde voor het goed functioneren is verder de pasvorm van het reddingsvest. Te groot heeft geen zin, kinderen dienen een kleiner (lees passend) reddingvest te dragen. Verder heeft een goed reddingsvest een stevig ceintuur en het liefst met een harnas voor bevestiging aan een lifeline.

gratis folder KNRM
De KNRM heeft een goede duidelijke uiteenzetting gegeven over het gebruik van reddingsvesten. Deze kunt u gratis downloaden | download brochure |

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Nieuwe artikelen

  Buitenboordmotorslot

  Voorkom diefstal
  vanaf 79,95

   

  Vaarkaarten Duitse Wadden

  Zie het overzicht!

   

  ANWB Wateralmanak 2017

   

  Roest verdwijnt als
  sneeuw voor de zon

  Lees meer...

   

  Kaarten en boeken
  Duitsland
   

  Nieuwe zaklampen!
  v.a. 29,95

   

Ook te volgen via