Leeuwarden — Harlingen

Staande Mastroute van Leeuwarden naar Harlingen

Leeuwarden heeft de watersport voldoende te bieden. We gaan echter door om het Wad te bezoeken, dus richting Harlingen. Na de Slauerhofbrug gaat u bakboord uit en ligt +/- 24 km varen verderop de haven van Harlingen als eindbestemming. Voordat het zover is zal het Van Harinxmakanaal onder u door glijden. U bent nog geen paar honderd meter op pad en u vaart een belangrijke splitsing voorbij. Als u hier bakboord uit gaat vaart u naar Lemmer, maar we gaan rechtdoor. In de verte zien we al de brug Ritsumazijl en de daarachter gelegen brug bij Deinum.

Na deze bruggen gaat u naar Dronrijp. Ook hier bevindt zich een brug met een gelijke doorgangshoogte onder het vaste gedeelte (5,30 mtr.) als bij Ritsumazijl en Deinum. Een km na deze brug kunt u stuurboord uit om aan te leggen in de jachthaven van Zandbergen. Gaat u door dan staat Franeker op het programma.

Vaarkaart Staandemastroutes ANWB

De hele route is in deze Wateratlas Staande Mastroute in kaart gebracht op basis van de reguliere ANWB waterkaarten. Voor het gemak vindt u de bedieningstijden en de uitgebreide voorzieningen in de jachthavens direct op de kaartbladen. Een onmisbaar hulpmiddel bij het varen van de route. Meer informatie »

Meer informatie »

Bij aankomst voor de brug let u goed op of er in Harlingen wordt gespuid. Dit wordt aangegeven door de bekende 3 rode lichten. Vooral bij Franeker, waar het water zich onder de brug vernauwd, is het verstandig om tijdens de wachttijd afstand te bewaren tot de brug. Wilt u uw reis onderbreken dan is Franeker absoluut een aanrader. Met het oudste werkende planetarium ter wereld, dat ooit tussen 1774 en 1781 door Eise Eisinga werd gebouwd, als een van de hoogtepunten. Maar ook het Kaatsmuseum is een bezoek waard. Franeker is uiteindelijk de bakermat van dit spel.

Franeker - Harlingen - Staandemast route
Voordat u Franeker verlaat gaan we door de Frisiabrêge en even later door de brug bij Kiesterzijl. Beide zijn bereikbaar op VHF kan. 18. Nu is het nog 6 km naar Harlingen. De Koningsbrug is nog het enige obstakel voor schepen met een hoge mast. U vaart nu Harlingen binnen en het Van Harinxmakanaal eindigt nu voor de Tjerk Hiddessluis (VHF kan. 22). Wilt u niet door de sluis dan is er een zeer rustieke haven links naast de sluis.

Harlingen - Jachthavens
De verenigingshaven van H.W.S.V. ligt tegen de binnenstad voor de sluis als u vanaf Franeker vaart. Gaat u door de sluis dan komt u in de Nieuwe Voorhaven. Let goed op, hier is het een komen en gaan van veerboten die de diensten met Terschelling en Vlieland onderhouden. Aan het eind van deze aanlegplaats voor de veerboten draait u bijna 180° en gaat u door de Keersluis- en de Prins Hendrikbrug en komt u in de Noorderhaven. Hier kan het in de zomer druk zijn. Let nu op: U ligt in een getijdenhaven dus zult u op lange lijnen aan de kade moeten afmeren.
Vanuit Harlingen kunt u vele kant uit. De belangrijkste is die naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland, maar ook kunt u over het vaarwater de Boontjes via Kornwerd naar Texel of naar het IJsselmeer.

Advertentie

Trefwoorden

staande_mastroutes 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Best getest door ANWB

  Minox 7x50 DCM - ACTIE
   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2019
  Heeft u al een update?

   

  2019 kaarten Nederland


   

  Vaarkaartenset België


   

  Nieuw verschenen boek


   

  GPS Beveiliging


   

  Hydrografische kaarten


   

  PC Navigo op laptop

   

  Vaarkaarten Frankrijk


   

  Zeekaarten Duitsland

Ook te volgen via