Amsterdam-Willemstad

Staande Mastroute van Amsterdam naar Willemstad

 

Voor wie van het Markermeer naar de Zeeuwse wateren wil varen en er niets voor voelt om via de Noordzee te gaan is er de Staande Mastroute.

Bedoeld voor schepen met een vaste mast die minstens 6 meter boven water steekt. Bruggen en sluizen zijn op elkaar afgestemd om de route in principe binnen 24 uur te kunnen varen. Een goede voorbereiding is een must.

Ook op de website van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat staat veel info.

Varen doe je samen
Op de website van Varen doe je samen staat ook veel info over de riute, compleet met aanwijzingen en routekaartjes. U kunt deze gratis downloaden.

Link: | varen doe je samen

 

Vaarkaart Staandemastroutes ANWB

De hele route is in deze Wateratlas Staande Mastroute in kaart gebracht op basis van de reguliere ANWB waterkaarten. Voor het gemak vindt u de bedieningstijden en de uitgebreide voorzieningen in de jachthavens direct op de kaartbladen. Een onmisbaar hulpmiddel bij het varen van de route. Meer informatie »

 

De Route van Noord naar Zuid
Komende vanaf het Markermeer passeert u de Oranjesluizen via het IJ, houdt stuurboordswal! Na het passeren van het Centraal Station (denk om de veerponten) ziet u aan bakboord het Westerdok en na het Westerdok ligt de Houthaven, waar de noord-zuid vaarroute door Amsterdam start. Via de Houthaven vaart u het Westerkanaal in en meldt zich te voet bij de brugwachter. (voor 24.00 uur)

Bij de brugwachter betaalt u het doorvaargeld (De doorvaart door Amsterdam is per 1-1-2010 gratis.)en vaart vervolgens door de brug naar de verzamelplaats voor de spoorbrug. Het kan in het hoogseizoen best eens druk zijn in de verzamelplaats. Vanaf ca 01.00 uur wordt de brug bediend , maar afhankelijk van het treinverkeer wordt het vaak later. Vervolgens gaat de spoorbrug open om eerst het konvooi uit de zuidelijke richting te laten passeren. Vervolgens bent u met zijn allen aan de beurt. Houdt uw volgorde aan, haasten heeft geen zin, aansluiten wel en voordringen doen schippers niet. De doorvaart door Amsterdam verloopt verder vlot en duurt ca 2 uur.
 

Eindpunt Nieuwe Meerstad
De brugwachters rijden met het konvooi mee en bedienen de bruggen. De doorvaart door nachtelijk Amsterdam eindigt in de Nieuwe Meersluis en vervolgens vaart u richting de bruggen in de A10 en de Schiphol-spoorlijn. De Schipholbrug passeert u als eerste en u dient daar tijdig te zijn, de brug draait slechts enkele keren per dag.

Bedieningstijden Schipholbrug 1-3 t/m 31-10

maandag t/m vrijdag: 05.00-06.30 | 12.30-13.30 | 20.00-21.00

zaterdag : 07.00-08.00 | 12.30-13.30 | 19.00-20.00

Zondag/feestdagen: 08.00-10.30 | 18.30-21.00

 

Konvooivaart vanaf Alphen aan de Rijn naar Willemstad
In Alphen aan den Rijn krijgt u weer te maken met konvooivaart en moet u wellicht even wachten. De bediening van de spoorbrug Gouda is  7 dagen per week om 06.00 uur ,8.27 uur daarna om de twee uur tot 22.27 uur, op zaterdag en zondag tot 18.27 uur; voor de brug zijn wachtsteigers. De openingen om 8.27 uur, 16.27 en 18.27 zijn alleen als er ook beroepsvaart is.

Hollandse IJssel, stroom mee of tegen
Op de Hollandse IJssel moet u rekening houden met stroom mee of tegen, dit bepaalt uiteraard uw snelheid. Let goed op als u op de Hollandse IJssel vaart: Binnenvaartschepen, duwbakken, snelle haven- en veerboten en kleine coasters. Ook op de Nieuwe Maas, de Noord, de Oude Maas en de Dordtse Kil dient u goed op te letten. In Dordrecht zijn prima mogelijkheden voor passanten om te overnachten.

Maar als u wel wilt doorvaren komt u bij de spoorbrug van Dordrecht. Als u daar moet wachten, leg dan even aan bij de Leuvehaven, wel zo veilig met al die beroepsvaart. Dit is het laatste obstakel. Houdt er rekening mee dat het naar Willemstad minstens twee uur varen is.

Opsomming route van Noord naar Zuid
Markermeer – het IJ – Westerkanaal – Kostverlorenvaart – Nieuwe Meer – Ringvaart Haarlemmermeer – Oude Wetering – Braasemermeer – Heimanswetering – Oude Rijn bij Alphen a/d Rijn – De Gouwe – Hollandse IJssel – De Noord – De Oude Maas bij Dordrecht – Dortsche Kil en Hollands Diep. De tocht is te doen in 24 uur, maar als u vakantie heeft kunt u natuurlijk ook ergens aanleggen om de volgende dag verder te gaan.

Van zuid naar noord
De route van zuid naar noord is natuurlijk hetzelfde, maar dan in omgekeerde richting. Tijd is belangrijk. De bediening van de spoorbrug in Gouda (13.12 uur, zondag 14.12 uur) In verband met de stroming is dit soms lastig in te schatten, neem de tijd ruim!

Wie vanaf het Hollands Diep komt doet er verstandig aan de opening van de spoorbrug bij Dordrecht van 06.18 uur te nemen; wie uit Dordrecht vertrekt moet rond 08.00 uur varen. De bruggen over de Ringvaart van de Haarlemmermeer worden in de avondspits voor de recreatievaart niet bediend; dus daar moet u wachten. De Schipholbrug in de A9 wordt door de week pas om 20.00 uur bediend. Wees ruim voor 23.00 uur bij De Nieuwe Meer dan bent u op tijd voor de nachtelijke doorvaart door Amsterdam. Aan bakboord op de Nieuwe Meer voor de brug in de A10 en de Nieuwe Meersluis vindt u een ruime wachtsteiger. Daarvandaan kunt u lopend naar de Nieuwe Meersluis zich melden voor de doorvaart en alvast het doorvaartgeld (De doorvaart door Amsterdam is per 1-1-2010 gratis) betalen. Tegen 23.50 uur zet het konvooi zich in beweging; let u op het matrix-tijd-bord op de brug.

Met dank aan het Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Advertentie

Trefwoorden

staande_mastroutes 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Best getest door ANWB

  Minox 7x50 DCM - ACTIE
   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2019
  Heeft u al een update?

   

  2019 kaarten Nederland


   

  Vaarkaartenset België


   

  Nieuw verschenen boek


   

  GPS Beveiliging


   

  Hydrografische kaarten


   

  PC Navigo op laptop

   

  Vaarkaarten Frankrijk


   

  Zeekaarten Duitsland

Ook te volgen via