Blauwe Stad Groningen

Oldambtmeer Midwolda - Groningen – Blauwe StadGroningen timmert hard aan de weg om een echte watersportprovincie te worden. Het Oldambtmeer, dat voor 2007 nog gewoon landbouwgrond was,ontwikkeld zich in een rap tempo. Het meer is qua grootte te vergelijken met het Sneekermeer, dat ook ca 800 Ha bevat.

De maximale diepgang bedraagt 1,3 meter en de doorvaarthoogte om het meer te bereiken bedraagt 3,75 meter, waardoor het meer voor de grotere zeiljachten niet bereikbaar is, maar dat geldt eigenlijk op alle binnenmeren. Voor kleinere zeilboten, motorjachten, kanoërs, surfers is het een ideaal gebied aan het worden. De Provincie Groningen geeft aan dat schepen met een diepgang van meer dan 1,1 meter niet toegestaan zijn.

Het Oldambtmeer, dat is opgezet als waterbergingsgebied, is nog volop in ontwikkeling en moet een groots en weids opgezet natuurgebied worden met veel mogelijkheden voor recreatie zoals watersport.

Aansluiting op grote vaarwegen
Het Oldambtmeer is vanaf diverse vaarroutes te bereiken. De aansluiting op het Winschoterdiep is inmiddels via een zelf te bedienen sluis, gerealiseerd, waardoor het Oldambtmeer vanaf Friesland goed te bereiken is. Ook een vaarverbinding naar Beerta wordt gerealiseerd, terwijl een Noordelijke vaarverbinding in ontwikkeling is waardoor via Nieuwwolda en Termunterzijl de Dollard en Delfzijl bereikbaar worden.

Het centrum voor de watersport op het Oldambtmeer ligt aan de noordzijde bij Midwolda/Oostwold. Hier is een jachthaven, zeilschool, verhuur van boten, Paviljoen de Waternimf met uitzicht over het meer, stukken strand (met bewaking van een badmeester) en ook een eerste zeilvereniging. Op diverse plaatsen aan de randen van het meer zijn aanlegplaatsen gerealiseerd, aanleggen in een rietkraag is verboden.


Ook in de omgeving van het Oldambtmeer is het prima vertoeven. De stad Winschoten ligt op beperkte afstand en het Groninger landschap heeft ook veel te bieden.

De Ennemaborg van 1391 is een leuk uitstapje, waar ook de bekende kunstenares Maya Wildevuur haar atelier heeft. Verder zijn de bekende zaken zoals winkels, restaurants en openbaar vervoer in ruime mate aanwezig.

 

Hollandia Vaarwijzer Nederlandse Binnenwateren

Het meest complete boek voor de binnenwateren van Nederland. Voorzien van kaarten, foto’s van iedere provincie. Veel vaartips en beschrijvingen van de belangrijkste vaarwateren van Nederland. Direct leverbaar vanuit onze webshop

Link | Vaarwijzer Nederlandse Binnenwateren
Link | Overzicht vaarkaarten Nederland |

 

 

Advertentie

Trefwoorden

vaarroutes  toeristische-vaarroutes 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Best getest door ANWB

  Minox 7x50 DCM - ACTIE
   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2019
  Heeft u al een update?

   

  2019 kaarten Nederland


   

  Vaarkaartenset België


   

  Nieuw verschenen boek


   

  GPS Beveiliging


   

  Hydrografische kaarten


   

  PC Navigo op laptop

   

  Vaarkaarten Frankrijk


   

  Zeekaarten Duitsland

Ook te volgen via