Rijkswaterstaat zet zich in voor de watersport

Stewards op de sluizen
Gedurende het zomerseizoen zet Rijkswaterstaat in het kader van 'Varen doe je samen' weer stewards in op een aantal drukke sluizen. Met hulp van stewards vindt het invaren en afmeren sneller plaats en wordt de ruimte in de sluis beter benut.

Folders
Ook delen stewards de folder ‘Veilig het water op!’ uit, om aandacht te vragen voor het veilig samen varen en wat schippers daar zelf aan kunnen doen. Dit is onderdeel van een bredere campagne die als doel heeft om de veiligheid op de vaarweg te vergroten door beroepsschippers, recreatieschippers en roeiers bewust te maken van elkaars gedrag en beperkingen. Nieuw is dat dit jaar ook aandacht wordt geschonken aan zwemmers in de vaarweg. De folders zijn ook in Duits, Engels en Frans beschikbaar.

De campagne wordt uitgevoerd onder de vlag van het samenwerkingsconvenant Varen doe je samen, een initiatief van onder andere Rijkswaterstaat, Koninklijke Schuttevaer, ANWB, HISWA, SRN en natuurlijk het Watersportverbond. Zie voor meer informatie www.varendoejesamen.nl .

Waar en wanneer komt u de stewards tegen?
Rijkswaterstaat heeft opnieuw bekeken op welke sluizen stewards een toegevoegde waarde hebben en wanneer de inzet effectief is. Ze zijn dit jaar aanwezig op twaalf Rijkswaterstaat sluizen waar in drukke periodes sprake is van wachttijden, waar beroeps- en recreatievaart samen schutten of bij voor de recreatievaart lastige objecten, bijvoorbeeld bij getrapt schutten of een groot verval. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld de Nijkerkersluis (foto), Oranjesluizen, Grevelingensluis, Sluis Born en Sluis Eefde.

De periode waarin stewards door Rijkswaterstaat worden ingezet varieert per locatie, afhankelijk van de verwachte drukte. Op een aantal sluizen ziet u de stewards vanaf 3 juli. In regio’s waar de zomervakantie later begint, komt u ze vanaf 15 juli tegen.

Inmiddels zet een aantal andere vaarwegbeheerders in navolging van Rijkswaterstaat ook stewards in; bijvoorbeeld in de Kop van Overijssel, op de Wilhelminasluis in Zaandam, bij de Prinses Margriet Sluis in Lemmer en de Prins Johan Frisosluis in Stavoren.

Taken van de stewards
Stewards helpen om een vlottere doorstroming bij drukke sluizen te bereiken en om veilig gebruik van de sluis te bevorderen. Ook helpen ze om minder ervaren recreanten vertrouwd te maken met het gebruik van sluizen. De steward werkt onder supervisie van de sluismeester. Concreet ondersteunen stewards de recreanten tijdens het passeren van de sluis door:

 • de instructies van de sluismeester door te geven, bijvoorbeeld met betrekking tot de volgorde van invaren en het plaatsnemen in de kolk
   
 • het aannemen en losgooien van lijnen
   
 • het beantwoorden van vragen en het geven van informatie.
   
 • De recreant is niet verplicht de aanwijzingen van de steward op te volgen.

 

Bron: KNWV | Datum van publicatie: 08-07-2010

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via